zaterdag 5 september 2015

Teleurstellende start Omlandia A1 in competitie tegen GRC A1

GRC-complex, tevens trainingsterrein FC Groningen 

We schrijven zaterdagochtend 5 september 2015. De start van de voetbalcompetitie staat in heel Nederland op het programma. Omlandia A1 mocht naar Groningen waar om 11.00 uur GRC A1 de eerste tegenstander zou zijn. De club van een oude bekende en andere bekenden. De club van vroegere teamgenoot Carlos en waar ook ooit de Koemannetjes hun eerste voetbalschreden zetten.

Het weer was eigenlijk maar knap waardeloos. De regenbuien gutsten met grote regelmaat uit de hemel, de stevige wind deed al menigeen even bibberen en de temperatuur paste zich hierbij naadloos aan, in negatieve zin dan wel te verstaan. Pas na de middag knapte het enigszins op en kwam de zon te voorschijn.

Omlandia startte de wedstrijd overdonderend. Er werd supergoed gevoetbald in het eerste kwartier en de gedachte van `dubbele cijfers´ gingen al weer snel door het hoofd. Ik ging er eens goed voor staan in een omgeving die vergeven van de wespen bleek te zijn. Zeker gek op kunstgras deze beesten.

Superkansen
Openingsfase voor Omlandia
De eerste superkans is voor invaller-spits Ian Spijksma. Hij legt in riante positie de bal tot drie keer toe voor het goede been voordat hij schiet. De bal gaat net naast. Even later is het Robbert Veldman die een bal in de verdediging onderschept, maar al net zo min tot scoren weet te komen. Drie keer is scheepsrecht aldus het gezegde, zo ook vandaag.  Met een hoge en uitstekende pass van Nick Oostland wordt Jeffrey Runhart gelanceerd. Hij kan direct zijn man passeren en even later fraai Omlandia op een 1-0 voorsprong zetten.

Ommekeer

GRC oogt machteloos dat eerste kwartier en komt er nauwelijks aan te pas. Dan volgt er een complete, raadselachtige ommekeer in de wedstrijd en het algehele spelbeeld. Keeper Alwin Potgieter onderschept nog een eerste schot van GRC, maar even later kan hij vissen. Verschrikkelijk geknoei achterin werd keihard afgestraft en het staat 1-1 door Rik, aldus een GRC-supporter.

In mijn ogen was de ommekeer te wijten aan het feit, dat te veel spelers zich te ver lieten terug zakken. Hierdoor werden de afspeelruimtes verkleind en duurde het te lang voordat een bal weer eens naar voren gespeeld kon worden. We zagen daarnaast ontstellend vaak onnodig balverlies bij Omlandia, maar het betekende gelukkig nog niet direct dat GRC naar hartenlust kon aanvallen. Wel betekende het, dat ze af en toe flink gevaarlijk werden.

De bordjes zijn inmiddels verhangen
Eerst zag Alwin nog een schot net voorlangs gaan, maar even later werd te midden van een nieuw waterballet er weer door een aantal mensen goed misgekleund en ook nu weer straft dezelfde Rik (voor Omlandia dus min of meer slechteRik) dit genadeloos af en zet zijn team op voorsprong, 2-1.

Ploeterend haalt Omlandia met deze stand de rust. Er is nog hoop met zo'n stand, maar het spel zou wel drastisch anders moeten.



Na een vermoedelijk stimulerende en mooie toespraak van trainer Henk Loer hoop je op een herboren Omlandia in de tweede helft. Desondanks was het weer GRC die direct na de thee of ranja met een geschampte bal tegen de lat alweer een waarschuwing uitdeelde.

Robbert Veldman over de linkervleugel
Toch lukt het Omlandia nu wel er wat vaker uit te komen. Twee keer zien we een uitbraak met een mooie voorzet vanaf de vleugel voor het GRC-doel, maar jammer genoeg geen Omlandia-doelpunten. GRC is hierna nog eens gevaarlijk met een net naast gekopte bal.

Weer zie we een Omlandia-aanval via Robbert op de linkervleugel en nu wel met resultaat. De naar de spitspositie gestuurde Vincent Jonkman wordt goed aangespeeld, die draait en kapt en legt de bal keurig terug op Robbert. Hij schiet hard in een klein gat links naast de keeper. Enigszins verrassend zijn we terug in de race, het staat 2-2 in de 72e minuut.

Genadeklap

Het spel en de uitslag leek plotseling nog alle kanten uit te kunnen gaan. Een paar minuten later mag Robbert het nog een keer proberen, maar de keeper pakt de bal.
Weer is het geluk aan Omlandia's zijde wanneer GRC een paar minuten later de kruising als doelwit kiest. Vlak voor tijd wordt echter de genadeklap alsnog uitgedeeld. Weer lijkt de verdediging het zich moeilijker te maken dan nodig is en weer is het dodelijk. Met een schot van zo'n 15 meter wordt Alwin voor de derde keer verschalkt en GRC staat toch wel verdiend op 3-2 in de 87e minuut.
Het geloof in de gelijkmaker is er niet meer in de laatste minuten bij Omlandia en de wedstrijd dooft als een nachtkaars uit.

Een domper, een enorme teleurstelling dus voor de jongens en dat na zo'n flitsende start. Ook het goede spel in de laatste bekerwedstrijden tegen de twee hoofdklassers leek zo veelbelovend.
Gelukkig kwam na de regen wel een heerlijk zonnetje als schrale troost. Volgende week beter laten we maar zeggen.
De zon als schrale troost
Statistieken GRC A1 - Omlandia A1: (1e resp.2e helft en totaal)

Kansen: 6+6=12 resp. 3+5=8
Corners: 4+3=7 resp. 2+2=4
Doelpunten: 2+1=3 resp. 1+1=2
Efficiency: 25% resp. 25%









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...