zaterdag 12 september 2015

Omlandia A1 verrast door Grootegast

Tweede competitieverlies

Vaak toch wel goede Omlandia-aanvallen
Zaterdag 12 september in Ten Boer. Het is aangenaam en zacht herfstweer met een schraal zonnetje. Op het gras zien we twee ploegen die beiden hun eerste competitiewedstrijd hebben verloren. Omlandia vorige week met 3-2 tegen GRC en FC Grootegast A1 werd zelfs in de pan gehakt met 6-2 tegen HFC´15 uit Hoogkerk.

Vanzelfsprekend willen beide ploegen de nederlaag graag recht trekken deze dag en de vraag was dus vooraf wie er aan het langste eind zou trekken.
Nog altijd zien we een kleine ziekenboeg bij Omlandia A1, toch wel een kleine aderlating. Zowel verdediger Nieck Baljeu als spits Ricardo van Coevorden moesten aan de kant blijven. De vervangers van de dag waren Erwin Bos en nu ook weer Ian Spijksma.

Even over half drie werd er afgetrapt en had het Omlandia-team binnen een minuut 1-0 kunnen staan ware het niet, dat ....

.... een schitterende aanval met een uitstekende pass op linkerspits Robbert Veldman en zijn perfecte voorzet net werd gemist.

Ook Grootegast geeft even later een eerste schot voor de boeg af. Een grote kans werd op het laatste moment onderschept door uitstekend ingrijpen van Vincent Jonkman. Omlandia is hierna goed bij de les en kent net als vorige week verder een prima begin.

In het eerste kwartier volgen er in een tijdsbestek van een kleine vijf minuten zes corners op rij. Al vaak genoeg gezegd, maar het blijft kennelijk tot op het hoogste niveau op voetbalgebied een dom en grijs gebied.

Altijd 'hoog voor de pot'
Een corner is een aanvalssituatie waarvan eigenlijk alleen de hockeywereld begrijpt dat er vele varianten op de mat gelegd kunnen worden met talloze verrassingseffecten en dus kansrijke aanvalsmogelijkheden. Dat betekent verschillende varianten instuderen en ze kunnen dromen en nummeren vanzelfsprekend.

Ook het Omlandia-team is nog geen hockeyteam en vrolijk werd ook nu dus weer elke bal voor de pot gelepeld. Daar stond een Grootegast-verdediging met een uitstekend spelende en ongenaakbare aanvoerderer die er vervolgens snel weer rigoureuze metten mee maakte. Geen enkele kans leverde het op, geen enkele bal kwam goed op hoofd of voor de voeten, zes keer op rij dus. Alleen Melvin Bakkelo mocht van grote afstand eens lukraak naast schieten.

Weer kwam Grootegast er na het Omlandia-kwartiertje gevaarlijk uit. Nick Oostland redt de zaak nog en bij de rebound bleek de lat de gelukkige dwarsligger. Even later is het Robert Dijkhuizen, die op het nippertje een achterstand weet te voorkomen. De tweede waarschuwing!

Twee dreunen

Na een dik half uur zien we balverlies op het middenveld bij Omlandia. Gretig profiteert Grootegast en passt de bal voorlangs het hele 16m-gebied. Op de hoek kan een nagenoeg vrijstaande Grootegast-speler de bal langs keeper Alwin Potgieter schieten, 0-1.
Een dreun van vanjewelste natuurlijk, maar vlak voor rust kan Omlandia wel op 1-1 komen. Een kopie van de eerste aanval via Robbert, weer een perfecte voorzet en weer wordt de bal gemist.

Ook een kopie van de dreun volgt. Weer is er balverlies ergens op middenveld, verdediger Erwin en Alwin die proberen de bal te onderscheppen, maar keihard tegen elkaar opbotsten. De bal rolt vrolijk door en weer wordt deze door attente Gastspeler ingetikt. Het staat 0-2. De bijkomende schade: Alwin had een schouderblessure en moest er uit. Eerder was Nick al met zweepslag naar de kant gehaald. Jurry de Boer werd de vervanger van Alwin.
Nog één kans krijgt Omlandia voor de rust. Ook nu weer smoort de bal in een mêlee aan spelers.

Terug in de wedstrijd

Na de rust zien we een feller Omlandia. Drie grote kansen volgens zelfs in de eerste minuten, maar te zacht schieten en de paal voorkwamen doelpunten. Invaller Ian bekroont wel zijn harde werken in de voorhoede. Hij loopt zijn man er uit en maakt het keurig af, 1-2. Omlandia zit weer in de wedstrijd, maar niet voor lang.

In de 57e minuut slaat Grootegast namelijk alweer toe. Een goede pass van rechts naar links over het hele centrum naar een aanvaller werd ook nu weer genadeloos afgemaakt, 1-3.
Na deze nieuwe klap oogt het voetbal bij Omlandia chaotischer en begint het op pompen of verzuipen te lijken met alle risico's van dien. Er kwam daarmee ook meer ruimte in de achterhoede voor de tegenstander en al snel zagen we weer een doorbraak van Grootegast. Met een zwiep werd de aanvaller bij de 16m-lijn er onder geschoffeld door een Omlandia -aanvaller (!). Ik dacht buiten de lijnen, maar het bleek er binnen te zijn. Het betekende daarom een strafschop en ook dit buitenkansje werd door Grootegast benut. 1-4 en nog een half uur te spelen.

Het lukt Omlandia niet om enigszins vaste greep te krijgen op het spel. Bijna werd het zelfs nog 1-5, maar de jongens hadden dit keer geluk. Pas in de 83e minuut doet Omlandia iets terug, Een mooie aanval over links van invaller Erwin Bos, een uitstekende voorzet en een goed intikkertje van Maikel Oldenburger betekende de 2-4.

Een slotoffensief werd er niet meer uitgeperst, de kracht was er niet meer. Beide teams kregen nog twee kansen, alle kansen gingen verloren. Grootegast trok dus aan het langste eind vandaag, een terechte winnaar in een sportieve wedstrijd, die uitstekend gefloten werd door scheidsrechter Wolda.

De statistieken van Omlandia A1 - FC Grootegast A1 (1e + 2e helft  resp. totaal):

Corners: 9+2=11 resp. 2 + 0=2
Kansen: 4+6=10 resp. 7+5=12
Doelpunten: 0+2=2 resp. 2+2=4
Efficiency: 20% resp. 33%