IJzersterk Omlandia A1 zet ongeslagen Veendam opzij

Veendam A1 na de wedstrijd
(Inclusief rectificatie doelpuntenmaker. Excuus Nieck.)

Zaterdag 19 september. Op weg naar Veendam naar de roemruchte Langeleegte. Het weer gunt iedereen een schitterende herfstdag met zon, weinig wind en een ideaal voetbaltemperatuurtje.

Tom Tom leidt ons in eerste instantie ogenschijnlijk naar een fietspad - een extra bord kan geen kwaad Veendam -, een stel opgeschoten Veendammer jongelui sturen ons vervolgens nog eens met een kluitje het riet in, maar uiteindelijk werd de goede parkeerplaats bij het oude stadion toch nog gevonden. Veendam A1 was onze ongeslagen tegenstander met al twee gewonnen wedstrijden. Omlandia A1 stond nog steeds met lege handen en zou het vandaag mogelijk weer moeilijk krijgen tegen deze koploper.

Met Vincent Jonkman was de strategie de dag ervoor al even doorgenomen. Om kort te zijn: drie punten binnen slepen en bij voorkeur met dubbele cijfers. Het motto: hoe je het doet, doet er niet toe, als je het maar doet. Het team heeft zich nagenoeg perfect aan de opdracht gehouden. Op naar de wedstrijd.

Heer en meester
Melvin Bakkelo in actie
Nog altijd is de ziekenboeg goed gevuld bij Omlandia A1. Keeper Alwin Potgieter heeft last van de schouder en werd vervangen door Arjan Riesebeek, spits Ricardo van Coevorden heeft last van de knie en ook Nieck Baljeu mag maar tijdelijk ingezet worden.

We zullen maar kort en bondig zijn. Werkelijk op geen enkel moment heeft Veendam laten zien, dat ze koploper met mogelijke kampioenaspiraties zijn. Er werd geen druk gezet, de aanval zoeken was helemaal een probleem voor dit team, achterin werd veel met 'weg is weg' gewerkt en het was nagenoeg de hele wedstrijd een moeizaam geworstel en zeker om de bal in het strafschopgebied van Omlandia te krijgen.
In de wolken
Dat betekende met name in de eerste helft dat Omlandia heer en meester was. De ene na de andere mooie aanval werd op de mat gelegd. Jeffrey Runhart ziet zijn eerste kans nog met een kromme bal mislukken. Eerder was er ook al een kansrijke eerdere mogelijkheid voor het team geweest. De derde aanval ging dwars door het centrum en nu was het de goed meegekomen Nieck Baljeu die via de rechterkant van de 16m gelanceerd. Hij trok goed door en met een harde schuiver zette hij Omlandia op een 1-0 voorsprong.

De hele eerste helft kwam Veendam er niet aan te pas. Een vrije trap en twee onnauwkeurige, maar nog wel een beetje gevaarlijke, afstandsschoten leverden hun geen resultaat op. Ondertussen regende het kansen voor Omlandia en het leek een kwestie van tijd dat de 0-2 of nog mooier 0-3 zou vallen.

En dat was ook nu weer het enige smetje op de wedstrijd vandaag. De 0-2 viel maar niet en Veendam ging daarom door met de moed der wanhoop en mocht blij zijn dat het bij de rust nog steeds 0-1 was.

Ten Buur

Een stukje geschiedenis tussen door, want ooit heette Ten Boer anders, diverse keren zelfs.

Bron: Groninger Archieven - 1. Hoe is de naam van uwe woonplaats?

Nu Ten Boer; doch volgens een brief van 1529 is het oudtyds Búúren genoemd, – in 1701 Ten Buur, in 1739 Ten Búir en in 1724 en later Ten Bour geschreven.

De 'muur van Ten Buur' schreef ik al eens eerder. Je zou haast vanwege de blog en het voetbal weer een naamswijziging overwegen als gemeente.

Dat Veendam vandaag geen deuk in een pakje boter kon schoppen lag o.a. aan deze "muur van Ten Buur". De Omlandia-verdediging was een rots in de branding waar vandaag geen doorkomen aan was. Verdedigers worden minder vaak genoemd in de verslagen, maar nu weer eens een dikke pluim voor de heren Roy Boer, Vincent Jonkman, Maikel Oldenburger en Robert Dijkhuizen. Ook als collectief en op punten als inzet en strijd was trouwens het hele team een hecht en vrijwel onneembaar bolwerk.

Na de rust was wel de grote vaart er uit bij Omlandia, maar Veendam lukte het ook nu niet om maar een beetje gevaar te stichten. In de 60e minuut is het juist Omlandia die weer een grote kans krijgt, maar Robbert Veldman schiet alleen voor de keeper net naast.

Net naast. Alweer.
Een kwartier voor tijd dan eindelijk een gevaarlijk moment van Veendam. Uit het niets zien we met een mooie curve een afstandsschot op het doel van Arjan, die nog net met een enorme snoekduik de bal naast weet te tikken.

Weer mist Omlandia even later de veilige 0-2. Melvin Bakkelo knikt een kopbal krachtig recht in de handen van de Veendam-keeper. Hierna probeert Veendam het nu toch met man en macht en toch opeens nog met resultaat. Nu is het Maikel, die de beste kans van de wedstrijd voor Veendam weet te voorkomen. Vlak hierna zien we voor de zoveelste keer weer een aantal kleine en grote kansen voor Omlandia en het wil maar niet lukken om het tweede doelpunt te scoren.

In de slotfase gaat ook de Veendam-keeper mee naar voren met alle risico's van dien. Zijn aanvalshulp betekende juist dat Omlandia nog één keer via een mooie uitbraak van Melvin en Ian (van eigen helft?) kon scoren in het lege doel al was er misschien sprake van buitenspel. De verder uitstekende leidende scheidsrechter keurde het allemaal goed. Gezien de kansen een toch wel terechte uitslag en een overwinning van het collectief. Drie dik verdiende punten.

De statistieken van Veendam A1 - Omlandia A1 (1e + 2e helft resp. totaal):

Kansen: 3+2=5 resp. 11+6=17
Corners: 0+2=2 resp. 2+4=6                                                                                                                     Doelpunten: 0+0=0 resp 1+1=2                                                                                                               Efficiency: 0% resp. 12% (nog niet goed)