Eén helft genoeg voor Omlandia A1 tegen Lewenborg A1

Blitzkrieg
Wervelende 1e helft
De vierde competitiewedstrijd al weer deze zaterdag 26 september. Schitterend herfstweer en nagenoeg windstil het decor op het Omlandia-sportcomplex in Ten Boer.

Zou Omlandia A1 het uitstekende spel van vorige week tegen Veendam een vervolg kunnen geven tegen Lewenborg A1? Beide ploegen stonden vooraf op gelijke hoogte. Het zou in theorie dus spannend kunnen en worden zou je denken. Ook nu weer was de praktijk een stukje anders.

Oeverloze besprekingen deze week bij Lewenborg vooraf over onze snelle jongens voorin, hoorde ik van de tegenstander langs de lijn, en hoe ze tegengehouden moesten worden. Al het gepraat mocht niet baten.

In de eerste helft zagen we een wervelend Omlandia die er letterlijk en figuurlijk geen gras over liet groeien wie er de baas was op het veld en wat de plannen waren.
Als een schoon (!), maar sportief Duits dieseltje walsten ze over de tegenstander heen, zonder ook maar iets negatiefs uit te stoten.
De toekomstige sky-banken van Omlandia
In de eerste vijf minuten lijkt het allemaal nog gelijk op te gaan en mogen de middenvelders het uitvechten welke kant het op moest. In de zesde minuut zien we de eerste aanval van Omlandia. De bal komt bij Jeffrey Runhart op de rechtervleugel. We zien een perfecte pass op Robbert Veldman, die zijn rush richting het Lewenborger doel met een irritant langzaam in het doel rollend balletje bekroond. Het staat 1-0.
Vlak hierna krijgt Lewenborg een goede kans op de gelijkmaker, maar keeper Alwin Potgieter pareert het gevaar.

Lewenborg probeert het wel, maar blijft in het algemeen ver verwijderd van het doel van Alwin. De Omlandia-verdediging was ook vandaag weer attent en stond ook nu weer als een huis. Het lukte Lewenborg wel om redelijk wat corners te versieren, maar ook nu weer is het allemaal 'hoog voor de pot' en Omlandia ruimt al het potentiële gevaar zonder al te vele problemen op.

Na het eerste kwartier is het gebeurd met Lewenborg. Een ware Blitzkrieg van Omlandia volgt op het doel van Lewenborg. Aanval na aanval ziet het publiek. Een genot om naar te kijken als supporter van Omlandia. De tegenstander en supporters hadden er wat meer moeite mee, maar ook die waren aan het eind van de eerste helft er stil van geworden.

Een kleine bloemlezing uit de eerste helft:
  • 17': Uit een Omlandia-corner verdwijnt de bal na een kluts in het Lewenborger doel. 2-0.
  • 20': Robbert kan vrij op de keeper aflopen. Nog net is een Lewenborger op tijd terug om het gevaar te keren.
  • 21': Een pass in de diepte op Jeffrey. Net als Robbert maakt hij het perfe
  • ct af. 3-0.
    Jeffrey (links) na de 3-0
  • 27': Nu mag Melvin Bakkelo alleen op de keeper afgaan. Ook nu voorkomt Lewenborg op het nippertje een vierde goal.
  • 29': Nieck Baljeu ontvangt de bal op de rechtervleugel. Hij geeft een perfecte pass op Kevin Potgieter, die de bal keurig in één keer langs de keeper tikt. 4-0.
  • 31': Robbert krijgt een goede schietkans, maar de bal gaat net naast.
  • 37': Het is de dag van de perfecte pass vandaag bij Omlandia. Nu lanceert Kevin Jeffrey weer eens en ook nu weer heeft de keeper het nakijken. Het staat 5-0 uit acht kansen.

Het scorebord kon  het niet bijbenen
Wat een weelde in vergelijking met de afgelopen wedstrijden. In de slotminuut schiet Lewenborg weer eens op doel, maar naast en ook Robbert doet nog eens hetzelfde.

Nachtkaars

Een wedstrijd om eens lekker het doelsaldo omhoog te krikken, dacht ik. De tegenstander nagenoeg murw en genoeg kansen zouden volgen wanneer er op dezelfde manier verder zou worden doorgegaan.

Dat gebeurde niet. Lewenborg had zich als een echte kerel uit het graf omhoog getrokken en probeerde nog iets van de wedstrijd te maken. Ze kregen meer en meer het spel in handen, maar keeper Alwin kregen ze desondanks maar nauwelijks in het vizier. Het was de Omlandia-verdediging die wel heel hard moest werken om al het gevaar onschadelijk te maken en ze deden dat met verve.

De wedstrijd ging eigenlijk een beetje als een nachtkaars uit. De overtuiging zat niet meer achter de aanvallen en met de kansen werd een stuk slordiger omgesprongen dan in de eerste helft.

Om kort te zijn. Lewenborg scoorde de eretreffer, dus de 5-1, in de 65e minuut met een schitterende vrije trap in de linker bovenhoek. Omlandia lukte het niet om de score uit te breiden ondanks nog een vijftal goede mogelijkheiden.
Slordige tweede helft. Omlandia schiet naast.
Wat ik nog af en toe miste (en ook vorige week). Vanwege het vertrouwen in de aanvallers (positief vanzelfsprekend) schuift het Omlandia-middenveld vaak onvoldoende of te laat mee naar voren in een aanvalssituatie.
Bij een onderschepping, afgeslagen aanval of bal ben je dan te laat om nogmaals direct druk te zetten en de aanval gaande te houden.
Het andere nadeel: de tegenstander heeft veel ruimte om de tegenaanval op touw te zetten. Vijftien tot hooguit twintig meter zou de ruimte in mijn ogen hooguit mogen zijn met de eerstvolgende linie, aldus mijn bescheiden mening als liefhebber van aanvallend voetbal.