zaterdag 6 september 2014

Omlandia B1 bijna genekt in Delfzijl

Sportpark Uitwierde te Delfzijl (klik voor fraaiere vergroting)

Teleurstellende puntendeling tegen NEC Delfzijl B2

Vandaag 6 september zijn we op sportpark Uitwierde in Delfzijl. Het is de eerste competitiedag van het seizoen en stralend weer. NEC Delfzijl B2 is dus in een tijdsbestek van tien dagen al weer de tegenstander.

'Als ze maar niet wekelijks in de pan gehakt worden' zei een moeder van een NEC-speler voorafgaand aan de wedstrijd over haar zoon zijn team.
Zo'n afstraffing als vorige week in Ten Boer, Omlandia B1 won in de beker met 11-0, is natuurlijk niet leuk. Ze kan zich troosten met de gedachte, dat haar angst voorlopig even ongegrond is.

Omlandia B1 was vandaag niet bij machte een vuist te maken. De oorzaak? Misschien de warmte en de stekende zon, maar dat gold natuurlijk voor beide partijen en eigenlijk weet ik het niet goed. Hard gewerkt is er toch wel door de jongens.

Je kon bijna al bij voorbaat zien, dat Omlandia B1 qua fysiek en techniek de sterkere zou moeten zijn. De tegenstander weet in de achterhoede niet veel meer te doen dan de bal blind over de zijlijn of naar voren te trappen. Toch werd er dus niet gewonnen. We proberen een en ander nog even te reconstrueren.

Juweeltje van een kopbal

De start in de eerste helft was nog wel goed. Al na twee minuten een corner, die door Robbert Veldman tegen de paal wordt geschoten. Pech en geluk liggen ook nu weer vlak bij elkaar.
Na tien minuten een goede opmars van rechtsachter Guus Kuipers. Een mooie voorzet volgt, maar de bal wordt voorlangs geschoten.

Dertien minuten is er gespeeld als we het eerste wapenfetit van NEC zien. Een vrije trap belandt in de handen van Alwin Potgieter. Dan na een kwartier een vrije trap voor Omlandia aan de andere kant. Roy Boer zet goed voor en met een juweel van een kopbal verdwijnt de bal in de rechterhoek. De maker: Kevin Potgieter.

Omlandia krijgt enorm veel ruimte met name aan de rechterkant, maar maakt er onvoldoende gebruik van. Guus kan vele keren met alle gemak opstomen. Toch worden er niet of nauwelijks kansen gecreeerd door de spelers. Een zee van ruimte wordt niet benut.

Aanvallers zien we, die zich laten zakken om een bal op te halen. Het resultaat: tijdverlies, hun eigenlijke positie blijft onbezet en een langere opmars naar de achterhoede is nodig met grotere kans op balverlies. Of ze trekken te snel naar binnen en de verdedigers hoeven maar een kleine ruimte te dekken.
Ballen smoren vervolgens vaak in een zee van spelers en de NEC-verdediging heeft het niet eens zo zwaar. Nadat Guus nog eens naast heeft geschoten, valt er geen kans meer in de eerste helft te noteren.

NEC breekt ondertussen slechts één keer uit. In de 31e minuut zien we een breedtepass door het 16-m-gebied van Omlandia, die met een sliding geprobeerd wordt te onderscheppen. De bal wordt niet geraakt, het is randje 16m, de tegenstander wordt in de sliding mee onderuit gegleden, niet heftig allemaal, maar de verder goed leidende scheidsrechter ziet er een strafschop in. Protesteren deden de Omlandianen 'natuurlijk niet' en de bal wordt vlak na schoonheidsfoutje onberispelijk achter Alwin ingeschoten. Het staat tot verbijstering van zowel voor- als tegenstander 1-1.

Na de thee of ranja

Zoekplaatje. Waar is de bal?
Na de rust is het gebeurd met het redelijk overheersende spel van Omlandia. Ook enig geluk ontbreekt vandaag, elke bal wordt net even weer geraakt door een NEC-speler en het wordt een beetje een hotseknots-wedstrijd.
Omlandia is wel grotendeels op de helft van de tegenstander te vinden, maar verschaft zich gewoon te weinig uitgespeelde kansen. De ballen, die richting de keeper van NEC gaan, komen eigenlijk meer door enig geluk dan met goed samenspel tot stand. Vele Omlandia-corners volgen, maar het mag allemaal niet baten.

Corners

Hoog voor de pot. Slechts zelden een doelpunt.
Weer wijs ik er op, dat met een hoge bal voor de goal in het algemeen weinig wordt gescoord en bovendien vaak tot balverlies lijdt en dat alternatieven op dit gebied, gebaseerd op blijvend balbezit, dringend door de coachende voetbalwereld als urgent punt op de agenda kan worden gezet.

Het is op een gegeven moment allemaal te voorspelbaar achterin. Omlandia B1 hoeft het zich niet direct aan te trekken, want bijna de hele voetbalwereld doet nog steeds hetzelfde. Dan gaat het een stuk anders bij hockey, daar kun je stategisch en tactisch gezien nog veel van leren als speler en coach.

Ook het postiespel bij een corner, meestal op een kluit op de 11-meter is ten hemelschreiend. Zie de foto's. Of de bal soms niet kan worden weggekopt, lijkt de gedachte. En wat ligt er vaak achter het 16-m-gebied bij zo'n situatie? Meestal een maagdelijk leeg gebied, een uitgestrekte groene prairie, want iedereen is op zoek naar de schat voorin en de laatste verdedigers vaak ergens plakkend tegen de laatste aanvaller op de middelijn.

Maagdelijke groene prairie
En nog eens
Achterstand

Na een klein half uur gebeurt er wat de pessimisten onder ons natuurlijk al zagen aankomen. NEC Delfzijl begon meer en meer in zichzelf te geloven en kwam al steeds vaker over de middellijn. Zo ook ergens in de 65e minuut. Een bal over links, slecht wegwerken van de Omlandia-defensie en met enig geluk komt ie weer voor de voeten van een NEC-speler, die van dichtbij Alwin passeert. Het staat tot nog grotere verbijstering als eerder dus nu zelfs 2-1 voor NEC.

Dan toch nog wel een dikke plus voor het Omlandia-team. Vechtlust kan hun niet ontzegd worden. Met een geweldige laatste inspanning wordt ondanks de verstikkende warmte in een slotoffensief alles op alles gezet.
Hoe je het doet, doet er in zo'n fase niet toe, als je het maar doet. Het is Vincent Jonkman, die met een fraai afstandschot en een mooie curve de toch wel verdiende 2-2 inschiet. Heel even leek er nog wat meer in te zitten, maar de scheidsrechter maakte er na ruim tachtig minuten toch maar een eind aan. We staan gedeeld tweede en dus is nog niets verloren, dan maar 64 punten.
 De statistieken: NEC Delfzijl B2 - Omlandia B1  (1e, 2e helft, totaal)

Corners:  0+1=1 resp. 3+7
Kansen: 3+2=5 resp. 4+6=10
Doelpunten: 1+1= 2 resp. 1+1=2
Efficiency: 40% resp. 20%