Al jarenlang elkaars rivaal, Omlandia B1 en Lewenborg B1. De laatste verantwoordelijk voor de verrassende uitschakeling in de strijd om promotie in het afgelopen seizoen. Tijd voor revanche dus.

Het is zaterdag 27 september en de zoveelste schitterende herfstdag lacht ons alweer tegemoet. Op het Omlandia-sportcomplex wordt tegen half een afgetrapt. We zien twee grotendeels nieuwe teams natuurlijk door het doorschuiven van een aantal naar een hogere leeftijdsklasse. De vraag was dan ook wie van de twee dit keer met de eer ging strijken.

Veldmannen

We zien in de beginfase een aarzelend en aftastend Omlandia B1. Lewenborg weet er niet echt van te profiteren. Toch zien we een spits bij hun in de voorhoede staan, die door de Omlandianen maar moeilijk onder controle is te krijgen. Later zou blijken hoe moeilijk.
Aarzelend begin Omlandia
Omlandia sticht toch als eerste gevaar. Van alle veldmannen is vandaag de enige echte veldman Robbert Veldman. Lewenborg heeft na afloop zijn naam bij alle spelers in het geheugen gegrift.
Robbert, bij voorkeur vanaf de linksvoor-positie, had vandaag een topdag op het veld, vooral in de eerste helft. Continu aanspeelbaar en continu op snelheid langs zijn verdedigers snellend en natuurlijk komt dan het succes haast vanzelf.

Vanzelfsprekend doet hij dat niet alleen. Als hij niet op het juiste moment vertrekt en wordt aangespeeld is de aanval vaak al weer ten einde. Zijn medespelers op het middenveld verdienen vandaag ook een pluim voor de vele goede passes richting de voorhoede.

Na vier minuten is Robbert voor de eerste keer gevaarlijk, na tien minuten nogmaals, maar we zien nog geen doelpunten. Lewenborg laat zich niet het kaas van het brood eten en zet een uitstekende kans in de 13e minuut er tegenover. Alwin Potgieter weet het schot nog net tot corner te verwerken.
Even later alweer een kansje voor de tegenstander, maar ook deze is nog pareerbaar.
Ook nu blijkt drie keer weer eens scheepsrecht, want een goede uitbraak van Lewenborg na een dik kwartier door de eerder genoemde spits slaag de dit keer wel en dat betekende een teleurstellende 0-1.

Omlandia wordt direct wakker en neemt speltechnisch nu het heft in handen. Toch blijft de spits telkens lastig te verdedigen en er is later over geluk niet te klagen. Kansen op rij zijn er nu desondanks voor Omlandia. Een kopbal van Erwin Bos na een vrije trap gaat nog net naast. Dan volgen twee corners op rij. Roy Boer neemt ze beide en de tweede zwaait in één keer in het doel, 1-1.
Lewenborg B1 ziet Omlandia op 1-1 komen
Twee minuutjes later zien we een mooie aanval via Jeffrey Hoeksema over rechts. Zijn perfecte voorzet wordt door Robbert uitstekend tot doelpunt gepromoveerd.  Het staat 2-1.

Engeltje

Lewenborg krijgt na een klein half uur drie kansen in een paar seconden om de wedstrijd weer gelijk te trekken. Alwin kijkt de bal tot twee keer toe naar de lat en laat hem weer het veld in stuiteren, de derde poging neemt hij vastberaden zelf voor zijn rekening. 'Ontsnapt', kun je wel zeggen.

Dan is het weer de beurt aan Robbert. Dit keer krijgt hij een goede assist van Roy en scoort hij zijn tweede mooie doelpunt, 3-1. Hierna worden eerst weer twee kansjes gemist door de jongens, maar dan slaan ze weer toe. U raadt het vermoedelijk al, want het is weer Robbert. Dit keer laat hij zijn goede traptechniek zien van even buiten de 16-m met een vrije trap en zet de 4-1 op het bord. Een echte hattrick en een felicitatie waard. We mogen blij zijn, dat hij niet terug is gekeerd naar zijn roots in Ten Post.

Robert scoort de 4-1 (geloof ik)
'Kat in een bakkie' zullen velen nu gedacht hebben, maar dat was helemaal niet zo. Lewenborg bleef het proberen en bleef af en toe gevaarlijk uitkomen.

Na de rust bleek weer hoe gevaarlijk, want bij de allereerste kans voor Lewenborg scoren ze ook direct weer. Het is 4-2.  Daarom is het tijd voor een kleine reorganisatie achterin bij Omlandia en dat helpt enigszins.

De achterhoede van Lewenborg bleef ondertussen zwak ogen en zou met de warme zon in de loop van de wedstrijd wel meer fouten gaan maken was mijn persoonlijke verwachting. Dat viel toch wat tegen in de tweede helft. Langdurig golfde het spel heen en weer en lukt het alleen Jeffrey nog twee keer gevaarlijk op doel af te gaan. De ballen gaan net over of voorlangs.

Ook Lewenborg is nog even dichtbij de 4-3, maar de bal smoort op het laatste moment in de Omlandia-verdediging.Vlak voor tijd heeft Omlandia pas weer wat kansjes, eerst een harde, vrije trap van Roy op de linkerpaal en de laatste kans is voor Erwin Bos, die zijn goede spel en superinzet eindelijk eens beloond zag worden met een mooi doelpunt. De wedstrijd eindigt in een toch wel verdiende overwinning van 5-2. Omlandia was in elk geval koelbloediger bij de kansen die ze kregen.

Het was nog geen wedstrijd uit één stuk, maar we zien wel een geweldige teamspirit. We zien vele spelers die kunnen scoren en het team is nog ongeslagen. Nog even wat beter positiespel bij zowel aanval als verdediging bij het omschakelen en we gaan een mooie competitie tegemoet.