zaterdag 13 september 2014

Omlandia B1 dendert over (de) Noordpool heen

Gedreven en goed spelend Omlandia B1 tegen Noordpool B1
Update 17 september: 71 andere foto's van Omlandia's hoffotografe Ursula Sennema vindt u op: https://picasaweb.google.com/109809511106057842993/OmlandiaB1NoordpoolB1September2014

Korte broeken, veel zon en 20 graden, zagen we vandaag in Ten Boer, waar we weer van een schitterende herfstdag mochten genieten. Niets geen sneeuw en ijs als op de echte pool, maar wel Noordpool B1 uit Uithuizen als tegenstander vandaag in Ten Boer. Vorig jaar speelde laatstgenoemde nog een klasse lager, maar ze proberen het dit seizoen een treetje hoger. Het lijkt een moeilijk seizoen voor hun te gaan worden.

Het betekent toch echt wel scherp, kort en fel dekken, continu attent zijn, goed positie kiezen en een stuk hogere handelingssnelheid voor de meeste teams en natuurlijk is dit even wennen, zo ook voor Noordpool.
Dat bleek ook in de wedstrijd tegen Omlandia B1. Vanaf de eerste seconde was het alarmfase rood voor de tegenstander en zagen we een gretig Omlandia goed gebruik maken van alle geboden ruimte en van het ontbreken van de eerdere genoemde en noodzakelijke punten om een goede prestatie neer te zetten.

Eenrichtingsverkeer

De 'bank' in de 1e helft
De wedstrijd was al begonnen toen ik arriveerde. Een familie-class, want zoon Robert en neef Remon Huisman spelen voor het eerst serieus tegen elkaar. Hoe zou deze 'battle' aflopen?

Twee goede kansen voor Omlandia had ik al gemist, maar ook een schot op de kruising van Noordpool. Het laatste was kennelijk voor Omlandia het sein om alle remmen los te gooien, want vanaf moment van aankomst zagen we Noordpool in de eerste helft nog maar sporadisch in de buurt van keeper Alwin Potgieter opdoemen.

Het was kans op kans voor Omlandia en met de regelmaat van de klok werd er met goed aanvalsspel gescoord. Gedreven zagen we een goed spelend team mooie combinaties op het veld leggen. De vleugels werden een stuk beter benut dan in de week er voor, veel meer ballen werden op de juiste momenten diep gespeeld met tot gevolg de ene fraaie voorzet na de andere.

Remco Bolhuis opende in 6e minuut de score op een assist van Guus Kuipers. Drie minuten later stoomde Guus al weer dwars door het centrum op naar het doelgebied van de tegenstander en vlak voor de 16-m-lijn schoot hij op doel. Via de rug van een verdediger ketste de bal in het doel en had de op het verkeerde been staande keeper al weer het nakijken, 2-0.

Kansen volgen voor Remco, Erwin Bos (net over) en Michael de Vries (net naast). In de 20e minuut is het de beurt van Robbert Veldman. Hij profiteert van een onattentheid in de verdediging, zet krachtig door en schiet de 3-0 in.

Nogmaals zijn er goede kansen voor Guus en Remco, voordat Noordpool eindelijk weer eens Alwin in het vizier krijgt. Ze zien een goede kopbal in de handen van Alwin verdwijnen. Zeven minuten voor de pauze weer een uitstekende aanval over rechts. Robbert geeft een goede voorzet af aan Michael, die nu beheerst de bal links langs de keeper schiet. Het staat 4-0 en dat blijft het tot de rust.

Slordigheidjes

Aanval nummer zoveel, 2e helft
In de rust vanzelfsprekend wat personele wisselingen her en der, maar het team gaat in eerste instantie nog gedreven door. Michael had binnen een minuut de 5-0 op het hoofd, maar de keeper redt nog net op tijd.
Jeffrey Hoeksema komt de hele wedstrijd vele keren goed over de linkervleugel op en levert de ene mooie voorzet na de andere bij de spitsen af en krijgt ook nog eens goede mogelijkheden voor zich zelf. Bescheiden als hij is, aldus vader Leo, geeft hij en gunt hij vaak de anderen de eer. Dat doet hij vandaag drie keer en mag zag na afloop dan ook 'de koning van de assist' noemen.

In de 43e minuut laat hij Remco de 5-0 scoren. Vlak hierna noteren we nog twee kansen voor Omlandia, maar langzamerhand ook steeds meer slordigheidjes achterin. Bij een 5-0 stand natuurlijk geen probleem, maar het leek af en toe toch een beetje te slordig.

Gaat weer net naast
Toch volgt eerst nog de 6-0 van Michael, die dus ook zijn tweede doelpunt scoort. Dan wordt er achterin over een bal gemaaid en Noordpool maakt van dit cadeautje gretig gebruik, 6-1. Een schoonheidsfoutje zullen we maar denken. Omlandia mist vervolgens weer twee goede kansen, maar dan zien we bijna een herhaling als eerder achterin. Weer slordig balverlies en totaal onnodig staat het plotseling 6-2. De doeltreffendheid van de Noordpool-aanvallers mag er zijn al worden de kansen door Omlandia natuurlijk zo wel op een presenteerblaadje aangeboden.

Niet getreurd bij zo'n stand gaan we verder, Omlandia maakt er gewoon een leuke show van en combineert er lustig op los. De 'bescheiden' Jeffrey laat nu de alom aanwezige middenvelder Roy Boer twee keer op rij scoren en tien minuten voor tijd staat het dus 8-2. Degenen, die me kennen, weten wat ik dan in gedachten heb t.w. dubbele cijfers. Het had gekund, maar de jongens geloofden het wel. Er volgt zelfs nog een laatste slordigheidje achterin en weer profiteert Noordpool tot frustratie van Alwin optimaal en zet daarmee een eindstand van 8-3 op het formulier van de scheidsrechter. Het goede positiespel en ballen in de diepte spelen was een enorme plus deze dag, maar een bekend gezegde is, al is het herfst, 'een zwaluw maakt nog zomer'.