zaterdag 20 september 2014

Gelijkspel Omlandia B1 in Appingedam

Langzaam worden we weer zichtbaar
Het is de vroege ochtend van zaterdag 20 september en bijzonder mistig. In Appingedam is DVC B1 (Damster Voetbal Combinatie) voor de tweede keer in korte tijd de tegenstander van Omlandia B1. In de beker waren ze in augustus nog duidelijk de betere ploeg en verloor Omlandia met 2-5. Kansloos volgens sommigen. Uw blogger miste destijds grotendeels de wedstrijd.

Minder dan 50m zicht was er op sommige momenten op weg naar Appingedam. De vraag was dus of de doelen vanaf de middenstip wel te zien zouden zijn. Dat bleek allemaal nog net te gaan, zagen we bij aankomst.
Bij aanvang was het nog strak grijs, maar al vrij snel begon een bleek en waterig zonnetje de boel op te ruimen en kwam de zoveelste zonnige dag op rij voor onze regio weer op gang. Het is september en volop zomer. We gaan naar de wedstrijd. Ondertussen staat de techniek mij niet toe om de bovenste internetfoto te verwijderen.

Panna

DVC B1 liet er geen gras over groeien deze dag. Omlandia B1 werd vanaf minuut één vastgezet op eigen helft en dat is de hele wedstrijd zo gebleven. Technisch gezien waren de Damsters duidelijk de betere. Verdedigend staat er bij Omlandia echter een muur van onverzettelijkheid tegenover.

Natuurlijk krijg je ondanks alles toch vroeg of laat kansen, kansjes en kansrijke situaties. Die kreeg DVC als eerste. Keeper Alwin Potgieter moest vlak na het beginsignaal al alert zijn op een schot van DVC. Even later zag hij de bal al weer voorlangs vliegen en na een kleine tien minuten ketste een schot van DVC via de rug van een Omlandiaan naar corner. Heel gevaarlijk dichtbij kwamen ze echter niet al te vaak mede dankzij het goede positionele spel in verdediging en middenveld.

Al snel werd het zonnig, zomers zelfs

Een kwartier lang gebeurde er niet veel bijzonders, maar na ruim 25 minuten mocht Omlandia eindelijk eens de keeper van DVC in de ogen kijken en was het ook direct gevaarlijk. Een kans voor Robbert Veldman betekende een corner.

Panna in aantocht

Deze werd nog eens over de achterlijn gewerkt en bij de tweede corner kwam de bal in een enorme kluwen spelers terecht en dan hebben we Remco Bolhuis daar natuurlijk bijna altijd op de goede plek staan. Hoe hij het deed, weet ik niet (ik zag alleen maar benen), maar het lukte hem een panna door de benen van zo'n vier spelers tegelijk te spelen (ik overdrijf nooit) en dan ook nog eens in het doel natuurlijk. Omlandia leidt tot veler verrassing met 0-1.

DVC gaat onverdroten verder met het vinden van een gaatje. Alwin tikt een gevaarlijk schot nog net tot corner, we zien een hard schot van DVC net naast gaan en een bal op het laatste moment smoren in de verdediging. Het lijkt er op, dat de DVC-spelers telkens net even te lang doorgaan, net even te laat de bal afgeven, maar als tegenstander vind je dat vanzelfsprekend geen enkel probleem.

In de slotfase van de eerste helft zien we toch nog nog twee goede kansjes voor Omlandia. Guus Kuipers met een beetje zwabberschot voorlangs en Robbert Veldman, die een hard schot overgetikt ziet worden tot corner.
Robbert Veldman en Erwin Bos. Bodhi Prenger kijkt op de achtergrond toe.

Na de thee, strafschop, de rapen zjn gaar

Hetzelfde spelbeeld zien we in de tweede helft. DVC blijft op zoek naar gaatjes in de Atlantik-wall van Omlandia en operatie Overlord (D-Day) slaagt na acht minuten. Even ontstaat er teveel ruimte achterin en de gevolgen waren er dan ook. Het schot was dit keer wel raak en de toch wel verdiende 1-1 terecht op het scorebord.

Sporadisch lukt het Robbert Veldman door te breken over links, hetzelfde gold voor Jeffrey Hoeksema op rechts. Robbert ziet zijn schoten jammergenoeg weer net naast en over gaan.

Diep in de tweede helft lukt het een DVC-speler door te breken richting strafschopgebied. Volgens de scheidsrechter wordt er door een Omlandiaan vervolgens een overtreding begaan en hij fluit.

Niet vanwege het mooie weer, maar voor een strafschop. De rapen zijn gaar bij Omlandia, want er was immers 'niets' gebeurd. Ook in de 'herhaling' niet, die er niet was.
Na wat gezellig keuvelen met medeleiders, spelers', gele kaarten en de scheidsrechter mocht dan eindelijk het vonnis door DVC worden voltrokken.

De DVC-strijder had het vizier echter niet goed staan en Alwin pakte de te zacht ingeschoten bal uitstekend uit de rechterhoek. Teleurgesteld zien ze even later nog eens een bal over gaan.

Vlak voor tijd een prima pass van Guus op Jeffrey, maar ook hij mist. In de rebound mag Guus zelf schieten. Weer naast. Nog één kans volgt er voor DVC in de slotminuut. Het geluk is dit keer al weer niet aan hun kant, want weer ziet Alwin de bal voorlangs zwaaien.

Omlandia neemt een zwaar bevochten punt mee uit Appingedam. Speltechnisch ogenschijnlijk de mindere, maar qua kansen was het uiteindelijk nog wel redelijk gelijkwaardig.