Omlandia B1 teleurstellend van start tegen Viboa B1

'Vandaag is rood ....'

Viboa B1 - Omlandia B1, de presentatie
(klik voor vergroting)
Dan is het eindelijk weer zover. Het is zaterdag 24 augustus en onze jongens kunnen weer los. Viboa B1 in Winsum staat op de agenda. Dit team speelt een klasse of zelfs twee klassen hoger. De verwachting van de deskundigen was dan ook dat het wel eens zwaar kon worden. Schitterend weer was het in elk geval, een keurig gemaaid veld, weliswaar in eerste instantie zonder cornervlaggen, maar ook dit smetje werd tijdig door onze gastheren opgelost. Vervolgens nog wat discussies over geschorste of net niet geschorste spelers en negen minuten te laat beginnen met een mooie gezamenlijke opkomst en keurig handjes geven.

Het is de nieuwe KNSB-procedure en niets mis mee eigenlijk. Alleen het "Stad en Ommelaand", het Groningse volkslied, ontbrak nog, maar kan de volgende keer door de echte voetballiefhebber spontaan zelf wel worden ingezet. Ouderwetse omstandigheden dus en de wedstrijd kon beginnen.

Omlandia B1 had nog geen wedstrijd in de benen, de tegenstander al twee. Spelers moeten nog worden getest voordat de definitieve keuzes voor B1 of B2 zullen worden gemaakt. Eigenlijk zijn een drietal trainingen en één wedstrijd dan onvoldoende. De bekerwedstrijden zullen misschien als extra test meegenomen worden door de leiders. Kortom, het was nog geen ingespeeld team dus bij Omlandia en dat was te zien.

Redelijk goed begin in de 1e helft
Viboa B1 was heus geen team met Messi's of Ronaldo's, maar wat ze wel lieten zien was een ongekende handelingssnelheid, enorme drang van het hele team naar voren en een bijzonder hoog tempo. Een kwartier lang kon Omlandia dit nog alleszins redelijk bijbenen. Toen was het eigenlijk al gebeurd. Bij balbezit werden de gaten tussen de linies al snel groter en groter en daardoor medespelers onvoldoende aanspeelbaar en te ver weg.

Het gevolg was dat spelers in de voorhoede slecht de bal kwijt konden bij de medespelers en balverlies daardoor veelvuldig voorkwam. De enorme ruimte bij de omschakeling, vanwege het onvoldoende doorschuiven, werd door Viboa gedurende de hele wedstrijd optimaal benut. Op snelheid en combineren hadden zelfs de beste Omlandianen deze dag geen antwoord. Ook een ijzeren Viboa-verdediging zorgde telkens voor gesmoorde aanvallen en frustraties, omdat het voorin maar niet wilde lukken.

De leiders en supporters
De eerste helft samenvattend. Het eerste kwartier nog redelijk spel, nog wat kansjes voor Omlandia met een vrije trap van Melvin Bakkelo bij de 16m, een afstandsschot van Robbert Veldman en Bodhi Prenger en een schot van Jeffrey Runhardt dat voorlangs ging.
Dan Viboa. In de 16e minuut staat het plotseling 1-0 door miscommunicatie achterin (onvoldoende wordt beseft, dat de tegenstander veel sneller reageert dan je denkt en dat een aanspeelpunt in de verdediging minstens zo'n 8-10 meter vrije ruimte om zich heen moet hebben).
8-10 meter ruimte
 Viboa schept zich na de 1-0 kans op kans, maar stuit op keeper Alwin Potgieter of schiet naast of over. Na een half uur staat het met enig geluk dus nog steeds 1-0. Maar dan volgen in de laatste tien minuten de slordigheden elkaar in hoog tempo op. Liefst acht kansen worden er genoteerd waaruit drie doelpunten vallen. Knullig soms, maar de 3-0 van Viboa kwam uit een modelaanval. Bij de rust staat het na in totaal14 Viboa-kansen 4-0 en dus is de stand niet eens geflatteerd.

Geen Marco Borsato in de pauze of langs het veld. De goede lezer zal het dan ook wel begrijpen. Na in april de eerste gele kaart in de familie bijgeschreven te hebben, kwam zoonlief Robert dit keer met de andere kleur in aanraking.
Terecht of onterecht, zelfs bij Viboa vonden ze het een twijfelgeval. Toch zag de scheidsrechter in de tweede helft na tien minuten een duwtje van Robert in de rug van een doorgebroken aanvaller als een overtreding en bestrafte deze als rood. Als aanvallend ingestelde liefhebber vind ik ook, dat spelers ook met deze onzin moeten ophouden.

In Robert's geval was volgens sommigen Nick Oostland nog in de buurt en dan zou van een 'doorgebroken speler' geen sprake zijn en gezien het lichte, maar wel effectieve, duwtje ook geen rood. Het is simpel in mijn ogen je moet ook in een dergelijk geval dit soort overtredingen niet maken.

Geloof me, dat het uw blogger, omdat het zoon Robert betreft, veel moeite kost om dit zo op te schrijven, maar stelt u zich nu eens de situatie van de andere kant voor bij een 0-0 stand of 0-1 achterstand voor Omlandia. Er zou moord en brand zijn geschreeuwd door vele Omlandianen en hun supporters.
Dat het de eerste wedstrijd was van het seizoen, dat het een bijzonder sportieve wedstrijd was van beide kanten, dat het al 4-0 en in feite al beslist was, dat er misschien toch sprake was van enige twijfel, het waren kennelijk geen verzachtende omstandigheden voor de harde beslissing van de scheidsrechter.

Volgende keer beter zullen we maar zeggen
Hierna was het met slechts 10 man helemaal gebeurd met Omlandia en was het prijsschieten voor Viboa. Met enige regelmaat vielen de doelpunten en het was alleen nog even de vraag of het minder dan tien zouden worden. Zelfs dat lukte niet en in de 80e en allerlaatste minuut viel ook de 10-0. Het voorkomen van één doelpunt heeft misschien dus zes gekost, zou je kunnen zeggen. Is dat zo'n overtreding waard beste spelers? Dit laatste geldt natuurlijk voor vele voetballers op alle niveaus, want hoe vaak gebeurt dit niet?

Tsja, en wat doe als verdediger bij een 1-0 voorsprong in de laatste minuut van de WK-finale als de tegenstander doorbreekt en de 1-1 dreigt te scoren en de titel op het spel komt te staan. Zelfs uw sportieve blogger komt dan in ernstige gewetensnood. Wat is het leven toch moeilijk af en toe.