zondag 18 augustus 2013

65-jarig jubileum Schaakclub Ten Boer


Opgericht op 12 februari 1948 en dus bestaat de Schaakclub Ten Boer dit jaar al 65 jaar. Een jubileum dus, een moment om bij stil te staan en activiteiten op touw te zetten om dit heuglijke feit te vieren zou je denken.

Op papier is de SC Ten Boer een grote club met ruim 40 leden, zelfs één van de grotere in de Noord-Nederlandse regio. Genoeg leden en reden voor een feestje zou je zeggen, maar ....

... dat is (nog) niet het geval om een aantal redenen.

Eerst nog eens wat feitjes en informatie over de club. Wist u dat...

  • Het seizoen van september t/m mei loopt, circa 35 competitiedagen
  • Het competitieseizoen weer start op 10 september (Alg.Ledenvergadering 3 sept.)
  • De senioren op de dinsdagavond spelen vanaf 19.45 uur en junioren op de vrijdagmiddag vanaf ca. 15.30 uur
  • Belangstellenden gerust en vrijblijvend een aantal weken de clubavond kunnen bezoeken, sfeer kunnen proeven en natuurlijk om er te schaken
  • Het clublokaal in het Buurhoes is gevestigd
  • Website Alberts Schaakblog (zie link hiernaast) van Albert Prins één van de betere schaaksites van Nederland is met inmiddels ruim 93.000 (!!) bezoekers. Alle clubinformatie, schaakpuzzels en andere bijzondere schaakverhalen vindt u op deze pagina. 
  • De activiteiten bestaan uit een interne clubcompetitie en externe NOSBO-competitie
  • NOSBO staat voor Noordelijke Schaakbond
  • De club bij de senioren momenteel uitkomt met 1 achttal en in de bekercompetitie met 1 viertal
  • Omstreeks de jaarwisseling om de fameuze "Mien-bokaal" (snelschaaktitel) wordt gestreden
  • De leden absoluut geen grootmeesters zijn, maar gewoon een leuke en sportieve sport willen beoefenen en naar eigen wens een gezellige nazit
  • De enige Nederlandse wereldkampioen Max Euwe de club ooit met een simultaanbezoek heeft vereerd
  • De jeugdafdeling al heel wat deelnemers bij de Nederlandse Kampioenschappen heeft afgeleverd

Seniorenschaak

Toch zijn er zorgen over de toekomst. Niet bij de jeugd, want die kent met 30 kinderen een bloeiend bestaan en kan desnoods op eigen kracht verder. De seniorenafdeling is een ander verhaal. Deze kent nog slechts 8 senioren, 2 gastleden en 2 junioren, die af en toe een partij meespelen. Dat houdt diverse risico's in, want dit aantal is zo'n beetje het absolute minimum om verder te kunnen als club. De kosten dienen steeds meer te worden gedragen door dit relatief kleine aantal en op een gegeven moment zal er een grens op dit punt bereikt zijn.
Simultaan Anish Giri, Nederlands sterkste schaker,
momenteel strijdend in de World Cup (voorronden WK)
Hoe kan de trend bij de senioren gedraaid worden? In elk geval zijn er genoeg schakers in Ten Boer, zelfs clubschakers en oud-leden. Werk, studie en allerlei andere omstandigheden zijn op een gegeven moment reden om te stoppen. Soms naar eigen zeggen slechts tijdelijk, maar in de praktijk vaak definitief.

Schaken is een sport, die je tot aan je dood kunt uitoefenen. Behalve bij de denksporten en vissen kan vrijwel geen enkele andere sport dit nazeggen. Ook de liefde voor een sport verdwijnt slechts zelden zou je denken. Een hobby als schaken naast een eventueel andere sport is verder gemakkelijk te doen. Zeker na je loopbaan als actieve buiten-sporter zou schaken als nieuwe hobby toch bij velen in aanmerking kunnen komen.
Max Euwe (links) de enige Nederlandse wereldkampioen

De club staat open voor vragen, denkbeelden en meningen van derden voor een andere opzet van een competitie of anderzijds. Voor direct contact kunt u bellen (050-3023474) of mailen naar (kg.dijkhuizen@home.nl) uw blogger of Albert Prins (050-3022085), maar nog beter is om gewoon eens langs te komen vanaf 10 september.
Gewoon doen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...