zondag 14 mei 2017

Lente 2017 in slow-motion


Strak blauw in Harkstede begin April

 Blauwe luchten

Waarom is de lucht veel blauwer in het voorjaar? 

De oplettende (oud-)scholier of student weet het antwoord misschien, want bij topografie komt dit onderwerp soms aan de orde. Het antwoord is, dat de lucht simpelweg schoner is. Schone poollucht, regen en sneeuw in de winter zorgen voor het neerslaan van veel stofdeeltjes in en uit de lucht en dat heeft zo zijn effect tot en met mei. Dus dat betekent ook veel UV-straling en extra verbrandingsrisico bij dit weertype. Trouwens ook de wind uit de richting van de zee draagt hieraan zijn steentje bij.
Daarna zorgt de drogere zomerlucht vanuit het Zuiden opnieuw voor veel meer opdwarrelend stof en de lucht wordt vervolgens weer diffuus en minder blauw.

De lente van 2017 lijkt zich dit jaar in slow-motion te voltrekken. Een warmere maart dan gebruikelijk zorgde voor een vroege groei en bloei. April volgde met iets kouder en koeler weer ervoor dat de bloesem langdurig bleef hangen en de bladgroei langzaam werd voltooid. 
Nu, 14 mei, staan sommige bomen hier in Ten Boer nog steeds niet vol in het blad. Dat groeiproces lijkt deze komende week met warm weer en buien zich echter nu wel te gaan voltooien.



Hollandse voorjaarsluchten
Maart 2017 in Ten Boer



In De Bildt werd de op één na warmste maand ooit geregistreerd met 8,6º. In Ten Boer was het wat frisser met 7,4º. Het was in Ten Boer een afwijking van 2,2º boven het normale 30-jarige-gemiddelde van Eelde. Behoorlijk zacht dus.
In de eerste tien dagen was het nog aan de frisse kant. Daarna begon de temperatuur op te lopen om te eindigen met een superslotweek en twee 20+ dagen.

Vorst kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Slechts twee nachten noteerde ik beneden nul.
Qua neerslag voldeed de maand keurig aan het gemiddelde met zo'n 64 mm, waarvan 45 mm werd verdeeld over vier dagen. De algemene slotconclusie: een mooie lentemaand.

Bijna Zweeds, maar toch echt Ten Boer
April 2017 

In April was de situatie juist andersom in vergelijking met maart. Het wonderschone slot van maart werd vervolgd in April. Zelfs tien dagen lang. Toen was gedaan met de pret.
Kouder weer vanuit het Noorden viel West-Europa binnen met donder en geweld. Hagel- en sneeuwbuien passeerden, en volop winterweer in het middelgebergte van Duitsland. Veel wind en dus koud en dan plotseling toch zo'n wonderschone dag als op de foto hieronder er tussendoor. Al hardlopend in de vroege ochtend beleefde ik een fantastische start van de dag. Pas in de slotfase van april krabbelde de temperatuur weer wat omhoog.

April deed weer eens wat hij wil. Toch was de maand uiteindelijk slechts 0,6º graden kouder dan normaal. Ook met de neerslag, 42mm, viel het alleszins mee.

20 april, de koudste nacht van de maand met -1,8 in de tuin en
buiten Ten Boer vermoedelijk nog wat lager 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...