Omlandia 1 knokt zich naar eerste winst bij De Heracliden

Uitstekende Heracliden-keeper Marwin Spriensma in duikvlucht

'Sprookjes bestaan niet'

Blog 519. Ongemerkt is het jubileumaantal van 500 in december 2023 zonder festiviteiten gepasseerd. Het is inmiddels 5 oktober 2024. We vertrekken op een schitterende herfstdag met felle zon richting Uithuizermeeden. Uit tegen De Heracliden en dat is 'altied lastig', aldus Ede Staal. Gelukkig was ik op tijd vertrokken, want de wegbeheerders deden er met onderhoud alles aan om de Ten Boerster supporters tegen te houden.

Het is ook de 'week van de scheidsrechter'. Het Nederlandse publiek was via de Omlandia-site, de tv en andere media uitvoerig voorgelicht erover.

Het kon dus haast niet anders dan dat het vandaag een supersportieve dag zou worden. Er zou geen wanklank langs en op de velden te bespeuren zijn. Van spelers niet, toeschouwers niet en de teamleiding niet. Sprookjesachtige omstandigheden dus en dat samen met dit fantastische weer zou betekenen dat er nog jaren over zou kunnen worden nagepraat. Maar .... , zoals u weet, gebeurt dit alleen in sprookjes. Sprookjes bestaan vrijwel niet in het echte leven.

Wat er vandaag alleen al op het veld en langs de lijn in Uithuizermeeden is uitgekraamd, daar kun je een dikke 'Van Dale' (woordenboek, voor de jongeren) mee vullen. Om 14.35u werd er o.l.v. scheidsrechter Luc Leenknegt afgetrapt.

Aftasten was het motto van beide teams in het eerste kwartier. De Heracliden hadden in de eerste fase het betere veldspel en kregen met een mooie kopbal de kans om zelfs de score te openen. De bal ging gelukkig over het doel van keeper Devon Harmsma.

Hierna nam Omlandia het heft in handen. Het leverde vele situaties op, die met een beetje geluk vier tot vijf doelpunten zouden hebben opgeleverd. De Heracliden-verdediging speelde echter fel, scherp en dus goed met de keeper als de sterspeler, die telkens op de goede plek stond. 'Een nare, vreselijke man. Really awful.', zou D. Trump zeggen als hij voor de Ten Boersters zou zijn geweest.

16'- Het spel van Omlandia begint beter te worden. Twee corners volgen. Het eerste wapenfeit leverde een mini-kansje voor Jeroen Haan op.

21'- Jeroen Haan schiet in kansrijke positie, maar lastige hoek, hard en rakelings voorlangs.

24'- Een corner levert weer een kansje op voor Omlandia, maar groot gevaar voor De Heracliden blijft achterwege.

Jeroen Haan wordt voor de tweede keer neergelegd door dezelfde tegenspeler. De bal wordt niet geraakt. De eerste keer krijgt deze daarvoor geel, bij de herhaling niet. Ik stond er vlakbij.

Tussendoor krijgt Remco Bolhuis in het strafschopgebied, op weg naar de nog rollende bal en keeper, een forse duw in de rug en valt. De scheidsrechter staat op 10m. Hij fluit niet. Op het veld en langs de lijn hoor je geen wanklank vanzelfsprekend, want het is 'de week van de scheidsrechter'. Het werd bijna blij gezongen. Bijna geen wanklank dan, hoopte ik dan ook te zeggen, maar de werkelijkheid was iets anders. Het optreden van Ramstein in Stadspark was een flauwe afspiegeling van hetgeen vandaag weer verbaal werd gespuid in Uithuizermeeden.

38'- Bodhi Prenger schiet hard op doel. De bal raakt een speler licht, maar de keeper staat weer net op de goede plek om de bal te onderscheppen.

40'- Kans voor Remco Bolhuis. De bal gaat ook voorlangs.

42'- Een kansje voor Wouter Hoek (7) na een corner.

44'- Voorzet vanaf links van Wouter Hoek. Remco kopt net naast.

45'- De Heracliden krijgt een kans in de laatste minuut na een corner. Devon redt en lijkt daarna met bal en al in doel te worden gelopen. De scheidsrechter ziet een overtreding. De rust gaat in met 0-0.

Rust

46'- Remco gaat weer alleen op het doel af. Nu wordt hij even licht aan het shirt getrokken buiten de 16m. Zijn tegenstander krijgt rood en De Heracliden staat dus nu met tien man op het veld. Uit de vrije trap wordt niet gescoord.

48'- Twee kansen op rij voor Omlandia. Met veel geluk wordt de tweede van de lijn gehaald.

50'- Kans(je) nummer 12. Weer gaat een Omlandia-bal rakelings voorlangs.

54'- Omlandia-aanval over links. Een voorzet volgt. Remco's kopbal gaat over.

57'- Jeroen Haan schiet hard op doel. De keeper redt.

58'- GOAL! Plotseling toch twee corners op rij voor De Heracliden. Uit het niets wordt bij de tweede de bal van dichtbij tegen lat en net geschoten. Omlandia met 1-0 achter. Haast ongelooflijk, maar waar.

72'- Nog een kans voor De Heracliden over de linkervleugel. Nu is Devon wel de reddende engel.

75'- GOAL! De 'stille' Ruben Meier gaat mee met een Omlandia-aanval. We zien een kopbal van Jeroen Dijkhuizen, een kluwen rugbyspelers en opeens ligt de bal in het doel. Wie het doelpunt gescoord had, was lang onduidelijk, maar het bleek Ruben te zijn. 'Geruisloos' als het ware.

Sportief gebabbel en gestreel na de 1-1

80'- Omlandia probeert natuurlijk de wedstrijd nog te winnen, maar de tegenstander speelt met zijn hele ziel en zaligheid. Een voorbeeld voor ons allemaal.

Bij het pakken van de bal door wat Omlandianen na de 1-1 werd het doel bijna op het 20m verderop gelegen ijsbaan gezet. Maar... verbaal was er natuurlijk weer geen wanklank.  De scheids had een 'gemakkelijke' dag. Omlandia krijgt weer een kans en weer staat die hinderlijke gele sta-in-de-weg in de baan van het schot.

85'-90'- GOAL! Het is chaos troef in het strafschopgebied van De Heracliden.  Een doelpunt wegens hands wordt natuurlijk afgekeurd. Drie corners op rij volgen. Zo'n 18 man op een kluit voor het doel en weer zag ik niet, dat er opeens gescoord werd. Letterlijk en figuurlijk was het onnavolgbaar goed veldspel.

En wie er scoorde werd ook pas na de wedstrijd duidelijk. Het bleek verdediger Ruben Hummel te zijn die in de kluwen spelers zijn bal tegen de bal kreeg en over de lijn kreeg. 1-2. Eindelijk staat Omlandia op voorsprong, maar absoluut verdiend.

In de laatste minuten zijn er wat kansjes, maar verdere doelpunten blijven uit. Het motto voor het huidige seizoen ziet u hiernaast. Er zijn echter nog wel wat verbeterpuntjes.

Statistieken De Heracliden 1 - Omlandia 1 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 1+2=3 resp. 6+4=10

Kansen: 2+2=4 resp. 8+12=20

Doelpunten: 0+1 resp. 0+2=2

Efficiency: 25% (goed) resp. 10% (te laag)

Benodigde Omlandia-kansen voor 1 doelpunt: 5,8 op seizoensbasis. 29% te hoog (Klaas Blognote-norm 4,5).