zondag 7 november 2021

Noordwolde 1 troeft Omlandia 1 kordaat af

Driemaal scheidsrechterlijke invloed, driemaal met grote gevolgen

Zaterdag 6 november. Ondanks een triest, jong sterfgeval bij de Noordwolders gaat hun wedstrijdprogramma door. Onder een grijze, winderige, maar droge hemel staat te midden van grazige weiden dus ook het duel Noordwolde 1-Omlandia op het programma. De grote vraag was als zo vaak: "weet ons dreamteam de 5-1 zege tegen Holwierde 1 een goed vervolg te geven?"

Over de laatste wedstrijd noemde ik de vele speelminuten op eigen helft als kritiekpuntje. Ook nu weer kwam dit naar voren. Het is simpelweg riskant naar mijn mening. Verder kun je de vraag stellen of het team in staat is om meer naar voren te spelen. Ik denk van wel.

Vanwege familieverplichtingen houden we het even kort en bondig.

7' - De start van Omlandia 1 was net als vorige week ook nu weer geweldig. Het staat 0-1 door Jeremy van Coevorden na zo'n zeven minuten na een prima aanval over links, een perfecte pass en rush en een mooie afronding.

11'- Noordwolde neemt het heft in handen, is feller in de duels en het spel verplaatst zich naar de Omlandia-helft. Hun eerste schot gaat over.

18'- Vrije trap Noordwolde. Het schot gaat rakelings over. 20'- Opnieuw een vrije trap. Invaller keeper Arjan Riesebeek behoedt met een fraaie snoekduik het team voor een tegentreffer.

27' - Alweer een knappe aanvalsactie van Noordwolde. Met een knappe pass wordt een speler rechts van het doel vrijgespeeld. Zijn schot komt hard op de rechterpaal en gaat vervolgens met veel effect voor het hele doel langs. Omlandia heeft geluk.

30' ,36' en 40'- Drie keer een kans voor Remco Bolhuis. Eerst een kopbal, maar de Noordwolder keeper is alert en redt. Bij de tweede, hij kan alleen op de keeper af, is weer de keeper de laatste redder. En dan volgt de laatste kans, en ook het eerste cruciaal moment in de wedstrijd waarbij de scheidsrechter van invloed was.

Remco lijkt namelijk aan de bal in het strafschopgebied in kansrijke positie te worden neergelegd. De scheidsrechter staat er bij en kijkt er naar. Hij fluit niet. We zullen nog meer van hem horen.

Het is vlak voor rust. Noordwolde valt aan, maar een Omlandiaan blesseert zich aan het hoofd. Zie foto.

Blessure-protocol niet gevolgd

Het nieuwe blessure-protocol: "Juist bij hoofdletsels moet extra zorgvuldigheid betracht worden. Dat houdt in dat het spel bij hoofdletsels direct stilgelegd moet worden en dat de verzorger en arts erbij moeten kunnen komen om te bepalen of de speler de wedstrijd al dan niet kan vervolgen."

Bij Nederland-Letland kwam dit ook al aan de orde na protest. Iedere scheidsrechter had dus op de hoogte moeten zijn. Onze scheidsrechter doet, terwijl een aantal Omlandianen al niet meer met het spel bezig zijn, ook nu weer helemaal niets.
Het resultaat: Noordwolde speelt gewoon door en scoort de 1-1. Protesten mochten niet baten. Waar het 0-2 had kunnen staan (bij een strafschop voor Remco's actie), kan het team opnieuw beginnen.

Na de rust gaat het onheil voor Omlandia verder. Ze spelen ook niet goed trouwens, Noordwolde valt aan en krijgt kans na kans, anders gezegd ze spelen wel bijzonder goed. Het was alle hens aan dek achterin voor Omlandia.

Bij de derde kans is het raak. Zoonlief Robert Dijkhuizen glijdt pardoes uit en de tegenstander kan ongehinderd op de keeper af. 2-1.

71'- Het lukt zowaar Omlandia een corner af te dwingen, de enige kans na rust. Met de wind mee zeilt de bal rechtstreeks in het Noordwolder doel. Toch 2-2. Zou het dan toch nog goedkomen?

Nee, Noordwolde blijft gevaarlijk en omdat drie keer scheepsrecht is, blijft ook het ongeluk de Ten Boersters achtervolgen.

In dit geval de 23e man, de scheidsrechter. Naar eigen zeggen van Robert, haalt hij de bal in minuut 82, voordat hij helemaal over de achterlijn verdwijnt, nog net met een enorme inspanning daar weg. De grensrechter zijn zicht wordt geblokkeerd door de keeper. De scheidsrechter kan het helemaal niet goed beoordelen van ver, maar maakt er toch een doelpunt van. Tsja, raadselachtige beslissingen en allemaal in het nadeel van Omlandia. Laten we het maar op domme pech houden vandaag.

Omlandia weet in de slotfase niets meer terug te doen. Erger nog, Noordwolde weet er nog een mooi doelpunt aan toe te voegen. Gezien het algehele spelbeeld een verdiende overwinning, maar misschien hadden andere scheidsrechterlijke beslissingen wel de wedstrijd een heel andere draai kunnen geven.