Zwakke start breekt Omlandia 1 op tegen Helpman

Helpman in de aanval, gevaarlijk vanaf het begin.

QR-code

Zaterdag 20 november 2021. Zo fraai en zonnig de dag ervoor was, zo grijs en kil was de zaterdag. Naarmate de dag vorderde werd het donkerder. Toen het tegen drieën ook nog eens begon te miezeren, en een akelig koude wind het beeld compleet maakte, begon bij velen ook de somberheid toe te slaan.

Omlandia was toen al een klein half uur bezig tegen Helpman. Toeschouwers, waar hebben we het over in het amateurvoetbal, waren wegens corona niet toegestaan en de wedstrijdomstandigheden op ons sportpark kon je al met al goed omschrijven als een grauwe en desolate aanblik. De kantine was ook nog eens gesloten en keurig werd iedereen zijn QR-code gescand en na controle werden de functioneel aanwezigen (criterium voor toegang) voorzien van een Omlandiablauw polsbandje.

Gelukkig gaf mijn naamgenoot met mijter, tabberd en staf en kleurig geklede assistentie nog wat kleur aan de dag met zijn entree in Ten Boer. Op naar de wedstrijd. Als ze, Omlandia, op het veld maar geen cadeautjes gaan uitdelen, dacht ik nog vooraf.

Als jongeling op het veld, en nu nog altijd achter het schaakbord, ging en ga ik de wedstrijd in met de gedachte om de tegenstander bij voorkeur vanaf minuut één in zijn nekvel te grijpen, 'op te vreten' bij voorkeur. Van de gedachte, dat de tegenstander het spel enigszins mocht bepalen, kreeg ik al buikpijn. Ik geef het toe, de uitvoering van het plan was in de praktijk wel eens anders. Het gaat echter om de mindset vooraf.

Deze bezieling bij aanvang van de wedstrijd zie ik niet terug in de speelstijl van Omlandia. Ja, soms later in de wedstrijd, maar vaak is het dan al te laat. De tegenstander kan in de beginfase meestal in alle rust opbouwen en het spel bepalen. Omlandia komt pas in beweging als ze de middellijn naderen of overschrijden. Als sportgek weet ik ook uit ervaring, dat het best lastig is de mentale startknop op een later moment nog bij te stellen. Verder denk ik, dat met de huidige en best daadkrachtige bezetting in de voorhoede, onvoldoende kansen worden afgedwongen.

Zo ging het ook vandaag. Ook nu was de scherpte er niet in de beginfase bij Omlandia. Het resulteerde in slordige passing, onnodig balverlies en mogelijk werd een snelle 0-1 achterstand met geluk voorkomen.

Na zeven minuten mocht Helpman twee corners op rij nemen. Eén daarvan resulteerde in een langzaam rollertje over of bijna over de doellijn. Sommigen waren pertinent in hun oordeel (de bal was er overheen), ikzelf had enige twijfel, maar keeper Devon Harmsma zijn laatste grabbel en redding betekende ook twijfel bij grens- en scheidsrechter en beiden lieten de 0-0 in stand.

De foutjes en slordigheden bleven doorgaan. Helpman was wel superfel in de beginfase en de achterhoede had grote moeite om de zaak in het gareel te houden. Dat lukte tot de 22e minuut. Balverlies ter hoogte van middellijn was de inleiding voor een snelle Helpman-aanval en afstraffing in de vorm van een doelpunt. Ogenschijnlijk leek er nog niet zoveel aan de hand toen het drie minuten toch al weer 1-1 stond.

Het was Jeremy van Coevorden, die met een perfecte rush en een fantastisch schot in de kruising een juweel van een doelpunt maakte. Ook kwam Omlandia vervolgens een beetje onder de druk uit en had misschien zelfs op voorsprong kunnen komen. Robbert Veldman weet een mooie aanval via Jeremy, Remco Bolhuis jammer genoeg niet af te ronden. De bal gaat van dichtbij hoog over. Ook Martin Oudman was bij een vrije trap met een kopbal in goede scoringspositie. De rust werd echter ingegaan met 1-1.

Martin Oudman kopt over.

Ook in de tweede helft was Helpman direct weer bij de les. Een loeihard schot van rechts was nog voor Devon. Daarna werd er wat geblunderd achterin. Ook nu slaat Helpman weer genadeloos toe en zet de 1-2 op het bord. De druk van Helpman blijft hoog, drie schoten volgen even later op het Omlandia-doel. De eerste bal gaat nog voorlangs, bij de tweede en derde is Devon de redder in nood.

We belanden in de 69e minuut als er weer enorm wordt geblunderd achterin. Helpman slaat ook nu weer snel en keihard toe. 1-3.

Tot overmaat van ramp ging het ook nog wat harder regenen. Optimistisch tot meestal de laatste minuut begon ik toch dit keer wat negatiever te worden en verder vooral koud. Laten we het dus maar op het weer en omstandigheden houden wat betreft deze depressieve gedachten.

Het wonder geschiedt. Bij de eerste de beste aanval van Omlandia zet Remco de 2-3 op het bord. Met nog zo'n twintig minuten te gaan verwacht je dan een slotoffensief. Het kwam er nagenoeg niet van.

Zelf zou ik vermoedelijk voor vier spitsen hebben gekozen. De nummer twee topscorer van twee seizoenen geleden Kevin Potgieter, ook nog eens kopsterk, bleef tot vlak voor tijd op de bank zitten. Martin Oudman was in de 83e minuut nog wel ontzettend dichtbij de 3-3, de muziek startte al, maar de bal ging naast. Eigenlijk was dit het laatste wapenfeit. Het bleef 2-3 en waterkoud. Rillend droop ik af.

De laatste pogingen van Omlandia bij een vrije trap.

Een blik op de statistieken van dit seizoen met dat van twee jaar geleden levert het volgende op: gemiddeld weet Omlandia dit seizoen zo'n 8,6 aanvallen per wedstrijd op de mat te leggen tegen 6,6 in 2019-2020. Dat is een duidelijke verbetering met 30% en positief.

Wat dit seizoen duidelijk achterblijft is het benutten van de kansen. In 2019-2020 kende het team een efficiency van 30% (bijna elke derde kans was dus raak) en dit seizoen blijven we hangen op 21%. We hebben nu dus bijna vijf kansen nodig om een doelpunt te maken. Zelfs als de Stadspark-wedstrijd er uit wordt gefilterd (16 kansen; 1 doelpunt) verbetert het percentage slechts naar 22%.

Toch is 22% in het algemeen een acceptabele score bij een goed spelend team. Waarom de wedstrijden dan niet worden gewonnen? Het aantal kansen moet gewoon omhoog. Zoals al gezegd, ik denk dat Omlandia er de voorhoede voor heeft.

Dat betekent dat Omlandia meer op de helft van de tegenstander zou moeten spelen, het aantal kansen gaat dan ook bijna automatisch omhoog. Bij 12-15 kansen scoor je dan gemiddeld minstens drie keer. Het merendeel van de wedstrijden zal dan een winnende uitslag hebben. "Dat is logisch", zou onze grote filosoof Cruijff zeggen, want het is in de basis een simpel spel.

Omlandia kende 2 corners, 5 kansen en 2 doelpunten (efficiency 40%).

Helpman kende 6 corners, 9 kansen en 3 doelpunten (33%).