Balk ligt dwars; geen promotie voor Omlandia 2

Omlandia 2 sticht te weinig gevaar voor doel Balk2
- en ruim 50 andere foto's -
16 juni 2018. De slotapotheose van het seizoen zou het deze dag moeten worden voor Omlandia 2. De allerlaatste strohalm moest gepakt worden om te promoveren naar de 1e reserve klasse. Vandaag in het 100km vanaf Ten Boer gelegen Balk. Daar zou het allemaal moeten gebeuren.

De voorbereidingen waren perfect. Een bus, afgeladen vol met teamspelers en supporters. Vuurwerk aan het begin van de wedstrijd. Veel meer Omlandia-vuurwerkrook dan Balk-rook, de eerste winst. Mooi en zacht weer met zo'n 20º. Verder, en natuurlijk het belangrijkste, Omlandia 2 op volle oorlogssterkte, geen speler ontbrak.

De clubkleuren van Balk zijn net als die van Omlandia ook blauw en wit. De thuisspelende club moest daarom van kleur verschieten en dus speelde Balk 2 in rood-zwart.

De buschauffeur maakte er eerst nog een toeristische rondtocht van. Nog net niet werd het IJsselmeer gerond, maar Lemmer werd en passant nog wel even meegenomen. Bijna twee uur onderweg betekende daarom een iets verlate aftrap tegen 13.50u in plaats van 13.30u. De sfeer was goed en dus maalde niemand erom.

Snel over naar de wedstrijd.

Domper

Persoonlijk was ik met een andere Omlandia-verdediging begonnen. Nu werd achterin gestart met drie posities, die niet al het hele seizoen er speelden. Wel goede spelers, maar niet op elkaar ingespeeld zoals dat bij langdurig in dezelfde samenstelling spelende spelers soms gebeurt. Elkaar als het ware blind aanvoelen. De - let wel: persoonlijke mening - muur van Ten Boer stond er niet in mijn ogen.

Na vijf minuten, er was eigenlijk nog niets gebeurd, lag de bal misschien hierdoor achter keeper Jasper Kromdijk. In een ogenschijnlijk niet al te gevaarlijke situatie was de Omlandia-verdediging kennelijk toch niet scherp en goed bij de les. Een tikje vanaf rechts naar een aanvaller van Balk werd met een droge schuiver rechts langs alle Omlandianen en dus ook de keeper kil afgemaakt.

1-0 voor Balk dus. Een domper vanjewelste. Maar goed, de wedstrijd is nog maar net begonnen.

Langdurig middenveldspel volgde, maar Balk had wel iets meer de overhand. In de 20e minuut leverde dit zelfs al weer een superkans op. Jasper en Robert Dijkhuizen redden gelukkig in eendrachtige samenwerking. Lars Renkema mag het in dezelfde minuut met een schot van links proberen. Het eerste kansje belandt in het zijnet.

Aanvallend gaat het bij Omlandia moeizaam. De bal komt slechts sporadisch in het 16-m-gebied. Toch lukt het Jeroen Dijkhuizen eens. Zijn schot gaat over. Ook Bodhi lukt het en hij wordt hard tegen de grond gewerkt.
 'Geen strafschop' besluit de scheidsrechter, al zou zelfs menig persoon uit Balk dit zonder al te veel morren geaccepteerd hebben. Ook al dan niet bewust hands betekende even later weer geen strafschop. Het geluk was vandaag niet aan Omlandia's zijde.

In de 35e minuut is Jasper weer voortreffelijk bezig met een goede redding na een blooper in de verdediging. Twee minuten is er echt groot gevaar voor Omlandia vanaf rechts. Na hotseklots en een scrimmage raken velen de bal. Toch wordt deze niet weggewerkt en een Balkenaar -met de rug naar het doel- volleyt hem achterover in het doel. De 2-0 komt mentaal hard aan..

Het team mag Jasper ook nog wel eens in het zonnetje zetten, want in de slotminuut van de eerste helft brengt hij weer op onnavolgbare wijze redding bij een afstandsschot va Balk.

De ommekeer?

Wie het hele seizoen een beetje gevolgd heeft van Omlandia 2, weet dat het team in de tweede helft een ongekende gedaanteverandering kan ondergaan. In die zin, dat ze de vermoeide tegenstander na een slechte helft toch nog van de mat spelen. Zou het ze vandaag ook weer lukken?

Het begin was in elk geval veelbelovend. In de 48e minuut krijgt Bodhi Prenger al een droomkans. De bal belandt echter op de paal en stuitert het veld weer in. Weer zit het Omlandia dus niet mee.
Dan de 51e minuut. Een corner voor Omlandia. De bal wordt goed voorgezet en via een paar mensen krijgt spits Ivar Nijboer hem voor de voeten. Hij schiet raak 2-1. Alles lijkt opeens weer mogelijk.

Vier minuten later had de wedstrijd opnieuw kunnen beginnen. Weer is Ivar in kansrijke positie om te scoren na een vrije trap. De gelijkmaker volgt niet, de bal gaat strak over.

De teams worden vermoeider. Het spel verdient niet echt een schoonheidsprijs, het is aan beide zijden hard werken geblazen. Omlandia moet naar voren, maar het lukt ze niet echt goed meer. Toen Ivar door vermoeidheid of iets anders het veld moest verlaten, werd het helemaal een kwestie van geluk hebben, maar het geluk was vandaag, zoals al gezegd, echter niet aan Omlandia's zijde.

Jasper redt in de 72e minuut weer groots bij een goede kans van Balk. Van ver zie ik even later (79') al weer een Balk-speler de linkerflank opstomen. Het gaatje wat ik van ver zie, is vrijwel onzichtbaar voor verdediging en keeper. De man uit Balk ziet het wel en met een precieze schuiver wordt de bal knap rechts langs de linkerpaal geplaatst. Jasper is kansloos. 3-1, de wedstrijd lijkt gespeeld.

Inderdaad, de wedstrijd was gespeeld. Omlandia mag zelfs blij zijn, dat het nog niet KO gaat, want Jasper behoedt vlak achter elkaar op bijna identieke wijze de club voor een nog grotere achterstand bij levensgrote kansen van Balk.

Murw gebeukt gaat Omlandia de slotfase in. Balk profiteert daarvan via een mooie slot en tik-tak-combinatie vanaf links. Een schitterend doelpunt het resultaat. 4-1. Het feest in Balk kon beginnen. Voor hun dus de mooie, en, ik kan het bijna niet op papier krijgen, verdiende overwinning en slotapotheose.  Gefeliciteerd met de promotie.