Sterk Omlandia 2 stoomt door naar ronde 3 nacompetitie

'De schim'

Zuidhorn 2 - Omlandia 2
Windows moest ongeveer honderd updates installeren gisteren en even zo vaak opstarten. Geen verslag dus meer gisteravond van Zuidhorn 2-Omlandia 2.
Een mooie dag volgde om even de wedstrijd te laten bezinken. Het was een memorabele avond geweest voor Omlandia, met name het tweede team, de supporters, misschien andere toeschouwers en uw blogger.
Hoe vaak ik naar aanleiding van de wedstrijd vandaag het woord 'onwaarschijnlijk' in het hoofd heb gehad (en nog steeds) is niet te tellen. Ik kom hierop verderop terug.

Dat de zelfrijdende auto er ook nog lang niet komt, bleek op de weg naar Zuidhorn. Keurig bevestigd de navigatie de route (Sportlaan 1, Zuidhorn) om ons vervolgens naar Sportlaan 1 in Grijpskerk te sturen, zes kilometer verderop. Nog net niet Grijpskerke in Zeeland gelukkig. Een miljoenenclaim is in de maak, want we misten daardoor de eerste vier minuten van de wedstrijd.

Het is 5 juni als de 2e ronde van de nacompetitie op de agenda staat. Schitterend zomeravondweer, en een kunstgrasveld het speeldecor. Een mooie voetbalavond.

Stug begin

Zuidhorn 2 had afgelopen zaterdag Loppersum 2 met 4-0 opzij gezet. Geen tegendoelpunten dus, een aanwijzing voor een goede verdediging en gezien de eindstand verwachtte je een redelijk goede aanvalslinie. Omlandia 2 kon zijn borst gaan natmaken.

Omlandia 2 leunt al het hele seizoen op de verdediging, verder is het een geweldig goed samenspelend collectief en is efficiënt in de aanval (1 op 4 kansen ruwweg een doelpunt). Ook zijn er voor elke linie voldoende goede vervangers.

Het was in het begin aftasten voor beide teams. 'De muur van Ten Buur' stond gisteren ook weer zijn mannetje. Eigenlijk is het Zuidhorn in de hele wedstrijd niet goed gelukt om veelvuldig bij het doel van Jasper Kromdijk te komen. Het eerste kansje kwam dan ook van ver van Zuidhorn en was kansloos voor een doelpunt. Het spel speelde zich verder af op de Omlandia-helft, maar op de 16-m stond dus 'de muur'.

Na een kwartier kwam Omlandia eindelijk eens wat dichter bij het doel van de tegenstander. Op rij kregen Roël de Vos en Henk van der Wolde mogelijkheden. Ook zij wisten er niet iets moois van te maken.

In de 19e minuut zagen we wel een goede mogelijkheid voor Zuidhorn. Ogenschijnlijk gemakkelijk onderschepte Robert Dijkhuizen voor de eerste keer de bal. Een betere kans voor Zuidhorn volgde een kleine twee minuten later, maar de bal ging in de kluts en naast. Zuidhorn leek technisch beter en oogde beter, maar het 16-m-gebied kwamen ze niet of nauwelijks in.

Nick Oostland scoort aan de overkant de 0-1
Lange tijd gebeurden er verder geen spectaculaire dingen. Tot de 40e minuut dan. Het is de alerte Nick Oostland die profiteert van een foutje bij Zuidhorn en direct kon opstomen richting keeper. Met een mooie pass in de rechterhoek werd deze gepasseerd. 0-1 voor Omlandia, het werd ook de ruststand.

Wanhoop

Zuidhorn kreeg de taak om de gelijkmaker te scoren. De tweede helft begon echter weer zonder veel  gevaar voor beider doelen. Dat werd anders in de 54e minuut. Een fout achterin bij Omlandia leverde een levensgrote kans voor Zuidhorn op.

Gegarandeerd een doelpunt denken velen dan, ware het niet dat er plotsklaps weer een schim van links opdook en de bal voor de Zuidhorn-aanvaller wegramde. Het was Roberts tweede redding op het laatste moment. Een paar minuten later. Een vrije trap voor Zuidhorn. Goed ingeschoten, maar Jasper redde fraai.
Keeper Jasper Kromdijk redt fraai
Na een klein kwartiertje zagen we een uitbraak van Omlandia op de rechterflank. Zeno Wijers kan oprukken tot in het strafschopgebied. Voorzet of schot op het Zuidhorner doel volgde, de bal raakte een voet van een verdediger en vliegt het doel in.
Opeens staat Omlandia, misschien enigszins gelukkig, op een comfortabele 0-2. En Zuidhorn lukte het maar niet om dichterbij het doel te komen. De verdediging verdiende een groot compliment na afloop.
Zeno Wijers (blauw-wit), voorbereider 0-2 / eigen doelpunt Zuidhorn
We komen in de 72e minuut als Zuidhorn een corner mag nemen. Ik noteerde net iets en miste het moment, want opeens lag de bal toch in het Omlandia-doel.
Werd het toch weer spannend met zo'n 1-2 stand. Het lukte Zuidhorn ook om de druk op te voeren. De schoten op doel moesten echter nog steeds van ver komen. Eén keer was Jasper uit doel, maar een schot van de zijkant leverde niets op. Een kopbal bij een corner ging naast.

In de 80e minuut vertoonde het Ten Boerster bolwerk de eerste scheurtjes, de vermoeidheid begint toe te slaan. De gaten tussen de linies werden groter en opeens was daar weer een superkans voor Zuidhorn. Ogenschijnlijk kon iemand weer alleen op Jasper af, maar daar kwam ie weer, 'de schim'.

Met een onwaarschijnlijke snelheid onderschepte Robert voor de derde maal op het laatste nippertje de bal. De Zuidhorner moet het als een windvlaag gevoeld hebben, volledig in de lucht trappend. Goed, misschien overdrijf ik nu een beetje.

Murw gebeukt gingen beide ploegen de slotfase in, waarvan Zuidhorn met steeds meer wanhoop. Kevin Potgieter en Bodhi Prenger krijgen nog een kans, ook Zuidhorn probeerde het nog eens van ver, maar de bal ging voor langs. Het mocht allemaal niet meer baten.

Zelfs zes, zeven minuten extra leverden de dodelijk vermoeide ploegen niets meer op. Het bleef 1-2. Omlandia 2 ging naar de 3e ronde, die voor a.s. dinsdag op de agenda staat in Ten Boer.