woensdag 13 juni 2018

Laatste kans voor Omlandia 2 na verlies tegen Urk 4

Robert Dijkhuizen (zwart) had een 'zware' tegenstander (10)
-klik voor vergroting-
Dinsdag 12 juni. De derde ronde van de nacompetitie voor Omlandia 2. Winst op Urk 2 zou promotie betekenen van de reserve 1e klasse naar de reserve Hoofdklasse. Bij verlies volgt een herkansing in en tegen Balk 2 a.s. zaterdag 16 juni.

Twee uitstekende wedstrijden waren er al gespeeld tegen DWP en Zuidhorn 2. Thuis in Ten Boer was iedereen klaar voor de slotapotheose. Urk 4 kwam ook nog eens 'zwaar gehavend' opdraven aldus de coach. Team 4 zat grotendeels in Spanje, hij had maar wat spelers bijeen geraapt. 'Dat zit gebeiteld', denk je dan vooraf en stilletjes als Omlandiaan.

Zoals zo vaak kwam ook gisteravond de kille werkelijkheid de jongens rauw op het dak vallen. Ik denk, dat de coach tegen het Urkse samenraapsel het volgende gezegd heeft: "Ga lekker voetballen en probeer er een mooie avond van te maken."

En dat deden ze. Onze bezoekers dus uit Urk, ook nog eens in onze clubkleuren blauw-wit.

Haken en breien
Uitstekende sfeer vooraf
Onze Omlandianen gingen onverdroten op dezelfde wijze verder als het gehele afgelopen seizoen. Dit keer deden ze er nog een schepje bij op. Leunend op de verdediging de eerste aanvallen afslaan en toeslaan als de tegenstander hopelijk uiteindelijk murw gebeukt steken laat vallen. Ik geef toe de nacompetitie is er mee bereikt. Persoonlijk zal ik er als kijker nooit een liefhebber van worden.

De Omlandia-kleuren
Ook Urk mocht in alle rust het heft in handen nemen, opbouwen en proberen een gaatje te vinden. Die vonden ze voor het eerst in de 12e minuut. Dat het ook direct levensgevaarlijk voor het doel van Jasper Kromdijk werd, was een teken aan de wand. Jasper is gelukkig net op tijd uit het doel.

Vier corners passeren zonder schade de revue. Dan belanden we in de 28e minuut. Een uitbraak van Urk. Iemand mag weer alleen op Jasper af. Het team mocht hem weer dankbaar zijn. Superkans 2 wordt tot corner verwerkt.

Superkans 3 volgt kort daarna (32') voor Urk. Nog steeds staat het vizier niet op scherp. De bal vliegt voorlangs. Het geluk is nog aan Omlandia's zijde. Het is als een langzaam naderende onweersbui.

Omlandia weet er tot op dat moment niets tegenover te zetten. De bal wordt oeverloos achterin van links naar rechts gespeeld. Zelden zien we eens een hoge bal in de diepte om in elk geval eens te pogen om op die manier dichterbij het doel van Urk te komen. Haken en breien is het continu, in het algemeen geen liefhebberij van mannen.

Drie notities in positieve zin maak ik in het slotkwartier voor Omlandia. Vergeleken met de kansen van Urk stelden ze niet veel voor. Lars Renkema is met een geplaatst schot van ver (naast) misschien nog het meest gevaarlijk. De Urker keeper had een boek kunnen lezen in de 1e helft.

Dan komen we in de laaste minuut. Met een eerdere vrije trap lieten ze al zien, dat ze naar voren wilden en over slimme spelers met spelinzicht daarvoor beschikten. Ook een waarschuwing.
De lichtflits in de 45e minuut bestond uit een loeihard schot, een vrije trap van zo'n 30 meter, die links in het doel langs Jasper knetterde. 0-1. Een dodelijk schot haast, zeker mentaal.

'Doffe donderslagen'

In de tweede helft was nog even rustig. Omlandia mag zowaar een keer op doel schieten. De keeper staat echter goed opgesteld. Urk zet er vlak er na weer iets mooiers tegenover. Een schitterende volley boven op het doelnet achter Jasper.

Urk liet het volgen door een mooie aanvalscombinatie links in het 16-m-gebied. De Omlandia-verdediging lukt het niet om de (toekomstige PEC-speler?) te stoppen. Hij brengt de bal keurig rechts van het doel waar een Urker aanvaller simpel kan intikken.

Het staat 0-2 en Omlandia is niet of nauwelijks bij machte een goede aanval op de mat te leggen. Ook de Urker verdediging leek op een schat aan ervaring en techniek te beschikken. Er moest een wonder gebeuren om de zaak recht te trekken.

De 'Urker onweersbui' brak echter in alle hevigheid los op het veld. In de 68e minuut breekt weer een speler uit. Onze laatste man struikelt ook nog eens en de ouwe rot maakt het weer af, 0-3. Omlandia is op dat moment helemaal mentaal gebroken.

Dat bleek, want drie minuten later staat het 0-4. Jan en alleman stond er bij en keek er naar. Het werd stil langs de lijn. Aan de hand van invaller Jeroen Dijkhuizen kwamen er hierna toch nog wat kansjes. Dat er nog een Ten Boerster wonder stond te gebeuren, daar was absoluut geen seconde sprake van. De tegenstander was gewoon sterker.
Zeno Wijers in actie
Toch werd het nog 1-4 in de 77e minuut. Jeroen stoomde op wilskracht nog eens links het strafschopgebied in, wilde voorzetten, maar een verdediger nam de bal in de kluts mee en de bal vloog het doel in.

De eindstand werd ook 1-4. Op naar Balk dus zaterdag. Met de bus als u dat wilt.