zaterdag 2 juni 2018

Omlandia 2 naar ronde twee nacompetitie

Omlandia 2 - DWP 2, de laatste in de aanval

Timing

'De bal zweeft ogenschijnlijk seconden lang in de lucht. Een mooie voorzet vanaf de rechterflank. De klok tikt al bijna 88 minuten. Nog slechts twee minuten te gaan, de stand 1-1. Zinderende spanning.

Een rijzige gestalte springt de lucht in. Net als Christiano Ronaldo torent hij hoog boven de rest uit, ook onze Omlandiaan lijkt te zweven. De bal lijkt in slow-motion zijn weg af te leggen richting doelgebied. De timing is perfect, met een kort knikje van het hoofd, wordt de bal geraakt en van richting veranderd.'
                                                                        _

Het is zaterdag 2 juni, Grijzig, zacht weer op 'de Treffer', het voetbalcomplex van Omlandia.
Omlandia 2 speelt daar zijn eerste wedstrijd van de nacompetitie.
De tegenstander is DWP 2 (De Witte Paal) uit het Friese Sint Johannesga, vlak bij Heerenveen en het Tjeukermeer.

De twee teams kenden elkaar vanzelfsprekend niet. En dus was het afwachten wat deze dag zou brengen. Ik kan u vertellen, dat het vanuit voetbaloogpunt lange tijd niet veel soeps was. Laat nu uitgerekend de vrouw na afloop vertellen, dat ze in tijden niet zo'n spannende voetbalwedstrijd had gezien. Gaat u dus op het puntje van uw stoel of bank zitten en lees het vervolg.

DPW - 'Door Penalties Winnen'

In het nieuwe nacompetitie-systeem is er bij elke wedstrijd een winnaar, eventueel na verlenging en strafschoppen. Gezien de gang van zaken in de eerste helft dacht ik dat dit misschien de betekenis was van DWP. Dat bleek dus fout.

De eerste helft was eigenlijk dodelijk saai. DWP mag als eerste een schot lossen (naast) en Omlandia een strafschop nemen in de achtste minuut na een overtreding op Roël de Vos. Henk van der Wolde scoort onberispelijk de 1-0.
'De Witte Paal' op achterstand door Henk van der Wolde
Zelden heb ik een wedstrijd gezien waar zoveel is geschreeuwd, bij het minste of geringste werd er met name door onze bezoekers moord en brand geschreeuwd. Omlandia kon op den duur niet achterblijven, want anders was het decibel-technisch zeker de verliezer.

Qua kijkgenot zakte het voetbal na de 1-0 naar een bedenkelijk niveau. Omlandia was goed begonnen, maar dacht na de 1-0, bewust of onbewust, al met de rem er op te kunnen spelen. De tegenstander mocht gaan meedoen, want ze mochten van eigen helft rustig opbouwen. Er veel van profiteren deed DWP echter ook weer niet. Een stuk fanatieker waren ze desondanks zeker en het resultaat kwam dan ook.

In de 30e minuut zien we een mooie combinatie van DWP door het centrum, ook een mooie aanname door de spits en het vervolgens keurig wegdraaien bij de verdediger. Keeper Jasper Kromdijk komt te wild uit het doel en belemmert onreglementair de aanvaller. Weer beslist de scheidsrechter tot een strafschop. Ook door DWP wordt gescoord. 1-1. Verder lukte het beide teams zich nog maar nauwelijks een kans te verschaffen. De rust was voor spelers en toeschouwers het eerste hoogtepunt en een ware verademing.
Keeper Jasper Kromdijk is kansloos bij de 1-1
'Slag bij Ten Boer'

Natuurlijk zou de tweede helft meer spektakel moeten bieden. Dat kon ook snel natuurlijk op basis van de eerste helft. En zowaar ... de wedstrijd begon direct.
DWP kreeg een uitstekende mogelijkheid in de 46e minuut, maar de aanvaller werd richting achterlijn gedwongen en een schot op doel daardoor nagenoeg onmogelijk.

Tien minuten later mag de ingevallen Bram van der Veen over links opkomen. Zijn voorzet gaat voorlangs. Ook DWP mag het nog een keer proberen. Een loeihard schat vanaf de linker zijlijn is een prooi voor Jasper. Hierna zijn er kleine kansen voor spits Remco Bolhuis en eveneens invaller en neef Jeroen Dijkhuizen. De laatste zijn inbreng was duidelijk een versterking voor de voorhoede van Omlandia.

Eerst doet DWP zich zelf nog even min of meer de das om. In niemandsland wordt zoonlief  Robert plotseling neergelegd onder het oog van de scheidsrechter. Na een goed gesprek van uw blogger met deze DWP-er bekende hij eerlijk, dat dit toch wel 'een beetje dom' was.

Met elf tegen tien was het opeens aanval na aanval voor Omlandia. Aan de hand, beter voet, van Jeroen volgde de ene mooie aanval na de andere. Puntgave voorzetten waren vandaag echter niet besteed aan de anders zo trefzekere spits Remco. Ook de DWP-keeper stond hierbij natuurlijk af en toe in de weg.

DWP krijgt ook nog een droomkans. 99% van de toeschouwers telden het doelpunt waarschijnlijk al, want er was toch nog een grote misser gemaakt achterin bij Omlandia. Een DWP-er lijkt ongehinderd op weg naar Jasper. Een Omlandia-schim van links lijkt te laat, tenminste, dat denken de meesten vermoedelijk.
 De schim heeft in elk geval iets geërfd van uw blogger, een ongelooflijke snelheid. Robert onderschept en ontfutseld de bal in de laatste fractie van een seconde van zijn tegenstander en behoedt de ploeg vermoedelijk voor een nederlaag.

Rechts Robert Dijkhuizen

De klok tikt verder. Het lukt Remco, pechvogel van de dag, weer niet na weer twee voorzetten en droomkansen van Jeroen en Bodhi Prenger. Henk schiet tot overmaat van ramp op de kruising. De bal lijkt er niet in te mogen bij de Omlandianen. Er is zelfs nog weer een goede kans voor DWP. Nu is Jasper de held van de dag, hij tikt de bal nog net over.

En dan ... het is dus al de 88e minuut (zie boven), onze 'Grote Pier' verschijnt in de lucht, het is aanvoerder van de dag Zeno Wijers, die zijn hoofd op het juiste moment tegen de bal zet en deze in het doel kopt. De verlossende 2-1 staat op het bord.
Donkere wolken boven het zwaar belaagde DPW-doel
Nog volgen er spannende slotminuten, nog wat druk van DWP, paniekerig af en toe bij Omlandia, een wilde trap naar voren, en we zien een misschien iets te onbezonnen ingezette sliding van Jeroen. De sliding mislukt en 'the player of the match' kan inrukken. Zwaar bestraft of te zwaar bestraft, dat is de vraag.

In de stand komt echter geen verandering meer. De zwaarbevochten winst, nu in de geschedenisboekjes als 'de slag bij Ten Boer', is binnen.

De volgende tegenstander is dinsdag in (?) en tegen Zuidhorn 2 (4-0 tegen Loppersum). Komt allen en ga het zien.