Mug c.q. 'neefje' (foto Quest) |
Nog nooit zo weinig muggen gezien als in dit jaar. 's Nachts zelfs nog niet één gehoord tot op heden, een zeldzaam jaar is het daarom.
Trouwens, in Groningen worden deze lieve 'prikkertjes' neefjes genoemd, en vliegen heten daarom muggen. Als het nu nog niet duidelijk is voor onze mede-Nederlanders weet ik het ook niet meer.
Ook de bij en de wesp laten het jaar 2018 helemaal aan zich voorbij gaan. Voor de statistieken komt er sporadisch nog even zo'n geel-zwarte-jongen langs, maar daar laten ze het ook 'bij'. Eindelijk eens het terras voor jezelf.
Ondertussen worden we zo langzamerhand elk jaar in het voorjaar bestookt met de voorspelling, dat de muggen ons de komende zomer helemaal lek gaan prikken. Idem door de wesp aldus het Dagblad van het Noorden vorige week.
Het is en lijkt allemaal ver van te voren gemaakte bladvulling, komkommernieuws. De journalist wil immers ook op vakantie. Nep-nieuws zou vriend Donald T. zeggen. Niemand die met feiten komt. Het is toch vakantie en de lezer, met uitzondering van uw blogger, gelooft het wel met deze hitte.
Eikels
Net zo als de voorspelling van de jaarlijkse horrorwinter inmiddels een traditie is geworden, kan nu ook de mug als een jaarlijkse Egyptische plaag er aan toegevoegd worden. Het wachten is op iets voor de lente en herfst.
Voor de herfst is iets met veel eikels een idee. Dan zit je in dubbel opzicht altijd goed, want die vindt je overal om je heen in natuur, het verkeer en elders in je omgeving. Stuifmeel en pollen hebben we dan voor de lente.
Te warm voorjaar betekent veel muggen, te nat voorjaar betekent ook veel muggen. Als journalist zit je dan al bijna helemaal goed qua voorspelling. Het krantenartikel voor 2019 ligt voor beide scenario's waarschijnlijk al weer klaar.
Op vakantie? |
Alle registers zouden moeten worden open getrokken om deze unieke gebeurtenis te onderzoeken en te analyseren? Als we dat zouden weten, dan is het pas nieuws. Wereldnieuws zelfs.
Als journalist op dus naar de zogenaamde deskundige biologen en stel de vraag waar ze zijn, de muggen dus. En hoe hebben we er zo naast kunnen zitten.
Zelf omgeven door tuin, bos en een uitbundig dicht gegroeide sloot vol leven, zie ik wel meer kikkers dan normaal. Laat ik daar nou net niet voor gewaarschuwd zijn.
Muggenzifterij is het dus, jaarlijkse bladvulling, nepnieuws, in alle opzichten, ook van mijn kant. Laten we er daarom mee ophouden.
Maar toch, waar zijn die beestjes gebleven?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten