Het laatste Omlandia-gevaar in de slotfase

Het roemrijke Esserberg-complex was gisteren het decor van Helpman 2 tegen Omlandia 2. Onze Omlandianen zijn behoorlijk van samenstelling gewisseld t.o.v. het vorige seizoen. Nieuwe gezichten dus in het team. Het lijken niet echt verzwakkingen, maar eerder verbeteringen qua techniek en spelbepalende spelers.

Toch, door diverse oorzaken als blessures, afwezigheid en andere zaken, staat er nog niet het team zoals in het vorige, redelijk succesvolle, seizoen. Dat was een geweldig goed samenwerkend collectief. Maar goed, ook vorig seizoen was de start moeizaam.
Helpman 2 had verder het geluk, dat Helpman 1 vrijaf had. Dus konden ze versterkt met enige spelers van het eerste team aantreden aldus de laatste informatie.

Vlak na vieren was de aftrap, schitterend herfstweer, zon, weinig wind en zo'n 20º de, in elk geval voor de toeschouwers, aangename speelomstandigheden. De wedstrijd was begonnen.

Help

Helpman 2 bepaalde het spel vanaf de aftrap, dit al snel illustrerend met een kopbal over het doel van Jasper Kromdijk in de 2e minuut. Hierna lukte het Omlandia het wel om enige tijd het spel ver van het strafschopgebied te houden, maar aanvallend kwamen ze er pas na een klein kwartier uit.

Het was een mooie aanval over de linkervleugel, uitmondend voor de voeten van Zeno Weijers, die vanaf de 16-m-lijn ver over schoot. Het vizier stond nog niet op scherp.
Omlandia had het moeilijk. Hangend en wurgend werd er op moeizame wijze verdedigd. Vele keren lukte het de Helpmannen om langs de verdedigers te glippen en tot achterlijn en doel op te rukken. Er was continu dreiging vanaf hun kant, grote dreiging vaak. In de 23e minuut was het dan ook raak. Een verdedigingsfout achterin werd keihard afgestraft met een schuiver in de rechterhoek. 1-0.

Omlandia kreeg hierna wel iets meer vat op het spel. Kansrijke situaties werden echter met een slordige onnauwkeurig voorzet 'bekroond' of balverlies op het laatste moment. Het was het allemaal net niet. En ondertussen was het telkens oppassen geblazen voor de snelle en gevaarlijke Helpman-counters.

In de 35e minuut beslist een Omlandia-verdediger dat vasthouden van de Helpman-aanvaller de enige optie is. Dat was in het strafschopgebied en de penalty daarom terecht. Jasper is kansloos en Omlandia kijkt tegen een 2-0 achterstand aan. Er lijkt al een wonder te moeten gebeuren om dit recht te trekken.

In de slotfase van de eerste helft zien we toch een Omlandia, dat zich nog niet bij een nederlaag neerlegt. Dennis van Dijken mag alleen op de keeper afgaan. Hoewel klein van stuk, staat deze zijn mannetje en tikt het bijna-doelpunt nog net naast.
Ook Ivar Nijboer mag het even later proberen, ook hij stuit op de Helpman-keeper. Drie minuten later mag hij echter wel de handen in de lucht gooien. Op aangeven van de uitstekend spelende Jeroen Dijkhuizen (ja, familie) zet hij de 2-1 op het ontbrekende scorebord. Er gloort een sprankje hoop aan de horizon. Rust.

Gemiste kansen

Na de thee krijgt Helpman direct al weer een dot van een kans. Ook zij zijn af en toe slordig in de afwerking. Dat gelukje heeft Omlandia nog eens in de 52e en 57e minuut.
Met veel geluk wordt dus de 3-1 voorkomen.

Dan volgt in de 61e minuut toch een superkans op een complete ommezwaai. Helpman maakt hands in het strafschopgebied. Weer volgt een strafschop. Nu dus voor Omlandia. Henk van der Wolde kan de gelijkmaker scoren. Dat doet hij niet. De Helpman-keeper speelt een fantastische wedstrijd voor zijn team. De strak rechts ingeschoten bal wordt onderschept.

Een snelle Helpman-counter volgt er direct achteraan. Omlandia staat volledig verkeerd gepositioneerd en ook Jasper kan geen fantastische redding meer bieden. Een enorme domper voor Omlandia. In plaats van 2-2 staat het opeens toch nog 3-1.

Toch komt Omlandia weer terug en dat biedt perspectief voor het komend seizoen. De nieuwe trainer, Devin van Wijngeeren, besluit om alles op de aanval te zetten. Met Robert Dijkhuizen als rechtsvoor, Dennis van Dijk, Stefan Nieboer en Ivar Nijboer in de voorhoede gaan we het laatste half uur in. Het betekent risico's achterin, maar toch komt ook de beloning voor aanvallend voetbal.

Uit een door Robert, met continu dreigend spel, afgedwongen corner volgt een mooie kopbal van Jeroen Dijkhuizen in de rechterhoek. Nu is de Helpman-keeper eindelijk eens kansloos.
De stand is 3-2, en er lijkt zicht op de gelijkmaker.

Ondertussen mag Omlandia ook de handen met regelmaat dichtknijpen. De Helpman-counters stapelen zich op. Het risico van nog een tegendoelpunt is groot en dat blijkt in de 82e minuut.  Een Helpman-man mag alleen op Jasper afgaan en scoort de 4-2.

Nog geeft Omlandia zich niet gewonnen. Ze blijven met zijn allen knokken voor een goed resultaat. Ook nu weer met een succesje, maar ondertussen is de klok al genadeloos richting de 90e minuut gekropen. Met nog drie minuten te spelen mag Ivar zijn tweede goal scoren, en ook nu is de assist weer van Jeroen.  4-3, zou een gelijkspel er nog in zitten?

De laatste poging van Omlandia volgt in de slotminuut, maar de kopbal gaat ver over.

Het blijft dus 4-3. We kijken terug op een enerverende, kansrijke, aanvallende wedstrijd van beide kanten. We zagen bij Omlandia een nog niet ingespeeld team zoals in het vorige seizoen, nog niet de ideale mix qua spelers op het veld, met name achterin, maar wel een groot aanvalspotentieel. Ook de positionering was vooral bij balverlies niet goed in mijn ogen. Op zulke momenten waren er te grote afstanden tussen aanval en verdediging, omdat te veel mensen mee naar voren gingen. Het seizoen is nog jong en dus nog kansen genoeg om een en ander te verbeteren.

Statistieken Helpman 2 - Omlandia 2 (1e + 2e helft = totaal):

Corners: 2+2=4 resp. 2+4=6
Strafschoppen: 1 (100%)  en 1 (0%)
Kansen: 5+8=12 resp. 5+6=11 (Helpman i.h.a. veel dreigender)
Doelpunten: 2+2=4 resp. 1+2=3
Efficiency: 33% resp. 27%

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...