zaterdag 30 april 2016

Omlandia A1 in de achtbaan van GRC

Vooraan Bodhi  Prenger, Erwin Bos en Jurry de Boer (vlnr)

Zaterdag 30 april. Na een kleine ijstijd de afgelopen week mogen we volgens de meteorologen er op vertrouwen dat de aarde langzaam maar zeker toch weer opwarmt. Vandaag was daarvan het eerste bewijs met absoluut goed voetbalweer. Een soms al lekker zonnetje, nog wel een frisse wind en nog vele wolkenpartijen.

GRC Groningen A1 was deze dag de één na laatste tegenstander van Omlandia A1 in Ten Boer. In september vorig jaar begon Omlandia 1 tegen dit team werkelijk met overdonderend aanvalsspel wat na een kwartier spelen op raadselachtige wijze opeens stokte en de wedstrijd uiteindelijk zelfs met 3-2 werd verloren en de start van de competitie voor de Omlandianen een dikke domper werd.

Zouden onze jonge Ten Boersters in staat zijn om revanche te nemen tegen het op de derde plaats vertoevende GRC? Ze besloten binnen een aantal seconden na het beginsignaal hierop het antwoord te geven. Het werd een volmondig 'nee'.

30 seconden

Nog voordat uw blogger zich op zijn favoriete plek ergens bij de voorhoede had kunnen positioneren stond Omlandia met 0-1 achter na een driedimensionaal misverstand. Direct na de aftrap kwam de bal op wat voor manier dan ook in een stuk 'niemandsland'. Drie Omlandianen konden ingrijpen, maar alle drie dachten dat een ander het zou doen. Een GRC-aanvaller zag wel het cadeautje liggen, pikte het op en tikte het achter keeper Alwin Potgieter. Hij zou een zware dag tegemoet gaan, maar niets wees hier toen nog op. Vermoedelijk waren er op dat moment nog geen 30 seconden gespeeld.

Omlandia herpakte zich eerst nog redelijk. We zien wat corners, een kopbal die net over gaat, maar ook GRC die ondertussen gevaarlijk blijft. Zo kan Alwin in de 12e minuut ternauwernood nog met de voet een doelpunt voorkomen. Dat lukte hem niet in de 25e minuut. We noteren weer enigszins knullig balverlies vlak voor de verdediging en zien een gapend gat er achter. Weer steekt een GRC-aanvaller zo over en scoort de 0-2.

Op weg naar de 0-2?
Robbert Veldman werkt zich een slag in de rondte en krijgt als eerste grote kansen om tegen te scoren. Een aanval over rechts levert niets op, bij de tweede kans mag hij alleen op de keeper af, maar de GRC-keeper redt. Drie keer is ook nu weer scheepsrecht. Even later mag hij weer alleen op de keeper af en dit keer is het raak, 1-2. Alles is weer mogelijk, denk je. Ook nu weer was deze gedachte slechts een kort leven beschoren.

In de 36e minuut zien we weer een slordige verdedigingsfout bij Omlandia. 'De bal rolt wel over de achterlijn', hoor je de Omlandia-verdediger bijna denken. 'Mooi niet', denkt weer een GRC-er en vliegt er op af. Hij onderschept de bal nog net voor de achterlijn en zet in één keer voor. Met een fraai kopballetje rolt de bal links in het doel achter de tevergeefs graaiende vingers van Alwin, 1-3. De moedeloosheid en frustraties sluipen al weer zichtbaar de ploeg in.

Omlandia mocht even later blij zijn met deze stand de rust in te gaan.

60 seconden

Na de ranja en een goed gesprek in de rust zien we daarvan in de 2e helft direct het resultaat. Het duurde nu geen 30 seconden, maar bijna een minuut voordat er weer een goal viel. Van GRC vanzelfsprekend. Mocht de lezer enig cynisme in het verhaal bespeuren dan is dat goed opgemerkt. Ik weet immers dat het team veel beter kan, maar waardoor 'het voetbal' opeens is verloren en de oorzaken ervan daar ligt een groot complex aan factoren aan ten grondslag. Dat wordt een oplossing in de trant van 'Hoe wordt Manchester United in 2017 landskampioen?'.

Laten we over de rest dan ook maar kort en bondig zijn. Na de 1-4 kwam de GRC-achtbaan pas op volle snelheid. Een futloos, machteloos en nagenoeg voetballoos Omlandia zag het niet meer zitten.

Donkere wolken in aantocht boven het Omlandia-complex
We noteren de 1-5 (kopbal) in minuut 60, de 1-6 (strafschop, 70'), de 1-7 in de 81e en de 1-8 in de 87e minuut. De 'spannende' rit in de 'rutschbaan' kwam eindelijk bij de finish.

Aankomende A-junioren Guus Kuipers en Remco Bolhuis zagen in de slotfase hard werken niet beloond worden. Beiden misten nipt erg mooie kansen op een tegengoal.

Volgende week Grootegast A1 als toetje met slagroom, de laatste competitiewedstrijd. Ook tegen deze ploeg werd verloren in Ten Boer met 2-4. Kortom, een mooie laatste kans om toch nog eens te laten zien wat jullie kunnen.

Statistieken Omlandia A1 - GRC A1 (enigszins slordig bijgehouden door alle frustraties):