maandag 9 mei 2016

2016 - Maart, April in Ten Boer

Het weer in Ten Boer

Onze lentewens: lekker koesteren in het lentegroen

De lente van dit jaar gaat zoals het zich nu laat aanzien vrij zonnig worden. Maart, wel wat kouder dan normaal, verliep al bijzonder zonnig. April volgde ook al met meer zonuren. De fantastische start van mei zorgt nu dus al voor een flinke reserve aan zonuren in de lentepot (maart - mei).

Ondanks de zon hebben de meesten van ons gedurende de afgelopen twee maanden absoluut niet het geval gehad dat de lente begonnen was. Een terugblik over het hoe en waarom.
Maart

Afbeeldingsresultaat voor lentefoto
Trage start van de lente
De eerste lentemaand vertoonde qua temperatuur eerder winterse trekjes dan lentetrekjes. Het daggemiddelde begon pas na de 15e van de maand, tot dan beneden de 3º, een stijgende tendens te vertonen, maar hard ging het niet omhoog met de temperatuur. Een oostenwind leverde wel mooi rustig, fris en droog weer op in de periode 10 tot ruwweg 20 maart, maar hierna kregen we wat onstuimiger weer.
Juist met Pasen volgde het hoogtepunt of beter gezegd het dieptepunt van de maand. Vanaf 26-30 maart noteren we hoge windsnelheden en Paasmaandag viel met storm (aan de kust) en bij ons harde wind helemaal in het water.

De eindstand: iets kouder, zonniger, droger en een stuk winderiger dan normaal.

Hieronder de maand maart in cijfers.


April
Afbeeldingsresultaat voor april sneeuw 2016
Sneeuw in Buinen (Drenthe)
De temperatuur zou in deze maand een sterk stijgende trend moeten vertonen. Dat is het niet helemaal geworden, beter gezegd helemaal niet. Terwijl iedereen zat te smachten naar een beetje aangenaam voorjaarsweer dacht het weer er anders over. In de eerste helft van de maand ging het nog wel bergopwaarts met een redelijk aantal dagen boven de 15º. Alleen de wind was vaak al een spelbreker.

De uitsmijter kwam in de laatste week. Een ijzig, arctische lagedrukgebied nam het heft in handen en zorgde voor ongekende winterse taferelen. Hagel, sneeuwbuien, weliswaar meest natte sneeuw en een onaangenaam koude wind gedurende de hele week maakten het buiten zijn er niet prettiger op.

Ten Boer ontsnapte aan de ergste hagel en de sneeuwvlokken, maar koud was het absoluut. Dat een dikke week later de zwembroek uit de kast kan worden gehaald, maakt het weer zo boeiend.

Eindstand: April was te koud, te nat, te winters, maar dus wel zonniger dan normaal.

In cijfers:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...