donderdag 19 mei 2016

Voetbal en voetbalfouten

'Ze zijn bang om een fout te maken'

Het was een mooie en frisse zaterdag, deze 14 mei 2016. Omlandia 1 speelde zijn laatste wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen.

De subtitel hierboven zijn de woorden van een Ten Boerster langs de kantlijn halverwege de eerste helft (vertaald uit het Gronings vanzelfsprekend). Omlandia staat met 1-0 voor in een wedstrijd die gewonnen moest worden om niet in een degradatieduel te belanden.

De situatie is als volgt. Omlandia beheerst het spel en speelt met bijna alle spelers op dat moment op de helft van de tegenstander. Duidelijk beslist is de wedstrijd bij zo'n stand natuurlijk nog niet. Dus alles uit de kast halen om 'de Zwaluwen' dieper het moeras in te duwen zou je zeggen. De gang van zaken leende zich er op dat moment voor. Ik licht er daarom even het volgende spelmoment uit.

'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'  (J.Cruijff)

De Omlandia - rechtsachter krijgt de bal, de supersnelle spits en rechtsvoor, Dennis Loer, staat zichtbaar klaar en in kansrijke positie om weg te lopen bij zijn verdediger en verwacht een pass over de verdediging heen. De afstand was hooguit 20-25 meter. Dat moet te doen zijn.

De rechtsachter ziet het wel, maar speelt de bal risicoloos naar zijn medespeler links van hem met de genoemde opmerking daarna als commentaar vanaf de zijlijn.
'Ze zijn bang om een fout te maken', was dus de opmerking. In mijn optiek maakte de rechtsachter echter op dat moment juist een fout!!

De opmerking van de Ten Boerster was dus fout ook al neemt de medespeler probleemloos de bal in ontvangst.

De gevolgen:

  • De snelheid gaat uit het Omlandia-spel.
  • De tegenstander wordt niet opgejaagd.
  • De opbouw van een nieuwe aanval moet opnieuw beginnen.
  • De tegenstander kan zich hergroeperen en positioneel weer goed opstellen.
  • Medespeler ergert zich, omdat hij weer vergeefs heeft gewacht op de pass die niet kwam.
  • Medespelers, die het spel begrijpen, ergeren zich ook en de teamsfeer kan bij herhaling van zo'n spelsituatie een deuk oplopen met alle risico's van slechter spel als gevolg.
Afbeeldingsresultaat voor voetbal

Waarom de pass geven?
  1. De medespeler is snel en technisch.
  2. De verdediger (tegenstander) is in het nadeel, omdat hij èn moet draaien èn langzamer is.
  3. De snelheid van de wedstrijd gaat omhoog en dat is vaak in het voordeel van de aanvallende ploeg.
  4. Onder druk gaat (vrijwel) iedereen vroeg of laat een fout maken.
  5. Balverlies in de buurt van de 16-m-gebied is geen schande.
  6. Risico's nemen is één van de basisbeginselen van een winnend team of speler.
  7. De spits heeft nagenoeg vrij baan richting keeper wanneer de pass lukt.
  8. Bij een mogelijke snelle 2-0 en overheersend spel heb je de tegenstander misschien al snel mentaal (beter als fysiek) op de knieën, zeker in zo'n laatste competitiewedstrijd.
Omlandia lukte het zaterdag niet om de voorsprong te vergroten en kroop in de tweede helft in de slotfase af en toe met veel geluk door het oog van de naald. Met een riskante en energieverslindende inzet moesten ze nu - misschien onnodig - knokken tot de allerlaatste minuut, omdat de Leeuwarder Zwaluwen zich bleven vastklampen aan de strohalm van slechts 1-0 en op een wonder hoopten.

Maar... het is gelukt om de 1-0 winst binnen te slepen en in de 1e klasse te blijven. Toch een felicitatie waard.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...