zaterdag 2 april 2016

Gelukkige winst Omlandia A1 tegen tiental van Lycurgus

Goede Omlandia-aanvallen dungezaaid
  • Mensen zeggen ook dat een ploeg die met tien man speelt gevaarlijker is dan een ploeg met elf man. Hoe vaak heb je dàt nou niet gehoord? Dat komt alleen maar, omdat vijf van die elf denken: ik doe een stapje minder, terwijl vijf van die tien er juist een schepje bovenop doen. (Johan Cruijff)
Zaterdag 2 april. De lente zou deze dag voor het eerst in dit jaar in volle glorie uitbarsten aldus de voorspellingen. 's Ochtendsvroeg was het echter nog fris, maar wel uitstekend voetbalweer. Op het verend tapijt van veld 3 in Ten Boer mocht Omlandia A1 aantreden tegen Lycurgus. Begin november won Omlandia in Groningen met 2-0. Vandaag de return.

Lycurgus had echter verzuimd de administratie goed voor elkaar te krijgen en dat betekende dat één man onverbiddelijk aan de kant moest blijven staan. Met slechts tien man zou het twee plaatsen lager staande Lycurgus dan ook geen partij voor Omlandia moeten zijn. Ook zonder de geschorste, hoe heet ie ook al weer, eh ... Robert "Red" Dijkhuizen en de geblesseerde Bodhi Prenger.

Althans een en ander volgens de theorie. Zoals zo vaak verliep de wedstrijd weer eens heel anders als vooraf gedacht.

Vormcrisis

Vanaf 12 december zit Omlandia A1 al in een ongekende vormcrisis. Het ooit zo vloeiende aanvalsspel is verdwenen. De bal goed kunnen rondspelen is door slecht positiespel al een poos niet aan de orde. Linies die niet op tijd opschuiven om de aanvallen te ondersteunen. Talloze andere dingen zijn er nog aan toe te voegen.

Met 11 tegen 10 lijkt het simpel. Je maakt het veld zo breed en lang als mogelijk, je zorgt continu voor een vrije man, je zet een man op elke tegenstander wanneer ze in balbezit komen en het gaat vanzelf. Zoals Cruijff hierboven bedoelt, moet dat natuurlijk wel met dezelfde inzet als in elke wedstrijd.

Van dit plan kwam hoegenaamd niets tot stand. Het was mij zelfs ontgaan, dat Lycurgus een mannetje minder op het veld had. Bovendien waren ze in de beginfase heer en meester en daarnaast ook nog eens levensgevaarlijk. Ze leken wel met twaalf man te spelen in plaats van tien.

Ook dit keer ontsnapte Omlandia aan een dramatische achterstand. Vier dotten van kansen kreeg Lycurgus in de eerste helft, 100%-kansen kun je wel zeggen. De eerste twee werden nog gemist, maar de derde was raak. Niets op aan te merken en een volledig terechte 0-1 stand. Hierna werd Omlandia langzaamaan wel iets sterker en kwamen er ook kleine en grotere kansen.

Kevin Potgieter probeert het als eerste met een hard schot in de 30e minuut. De keeper tikt de bal nog net over. Jeffrey Runhart volgt met een bal in het zijnet en Jeffrey Hoeksema schiet naast. Het is weer eens breekijzer Nieck Baljeu die voor het echte gevaar zorgt. Vorige week nog met dikke enkel naar het ziekenhuis en na een wonderbaarlijke genezing al weer op het veld. Drie minuten voor rust stormt hij op hoge snelheid het 16m-gebied in bij de achterlijn. Een Lycurgus-verdediger brengt hem ten val en een strafschop wordt toegekend. Jeffrey Runhart schiet de 1-1 in, het is tevens de ruststand.

Lycurgus mist dus ook de vierde superkans. Dure missers zoals later zou blijken.

Maagcrisis

De Omlandia-supporters kregen het eigenlijk nog het zwaarst te verduren deze dag. Het was af en toe ten hemel schreiend wat ze kregen voorgeschoteld. Een zwalkend schip op zware zee en de gevolgen vaak funest voor mensen met een zwakke maag.

Wel werd er nog goed begonnen in de tweede helft. Nog mooier, Omlandia komt op voorsprong. Het is B1-speler Erwin Bos, die een keurige aanval over rechts vanaf de linkerflank goed afmaakt en het team op 2-1 zet. Jammer genoeg gaat de ploeg niet op dezelfde manier verder. Nog erger zelfs, want weer krijgt Lycurgus een paar schitterende kansen, maar lat zit in de weg en hun vizier staat gewoon niet goed op scherp.

In de 65e minuut zien we het 'hoogtepunt' van de wedstrijd. Het hotseknots-voetbal betekende een weg-is-weg-bal van Roy Boer, die met veel effect de hoogte ingaat en achter hem bij keeper Alwin Potgieter weer daalt. Je ziet Alwin terecht denken (Is dit nu een terugspeelbal of niet?), maar de aarzeling is al te laat. Een Lycurgus-aanvaller profiteert, onderschept de bal en tikt eenvoudig de 2-2 in. De Groninger supporters gaan volledig uit hun dak.

De wedstrijd sleept zich tergend voort. Omlandia verdient met dit spel niet te winnen, want de maagproblemen gaan maar niet over. Toch vloeien de gevaarlijkste krachten bij Lycurgus langzaam weg.
Met de moed der wanhoop ploetert Omlandia daarom verder. In de slotfase komen ze toch steeds dichterbij. Jeffrey Hoeksema raakt een kwartier voor tijd de paal. Dan volgt weer tien minuten helemaal niets en een gelijkspel komt in zicht.

Dan hebben we gelukkig nog onze ijzervreter Nieck. Twee minuten voor tijd brengt hij het op om nog één keer langs de rechterlijn op te stomen. Een mooie voorzet vertrekt van zijn voet en het is A2-speler Jeffrey Hoeksema die de bal fantastisch glijdend links in het doel schuift.

Het staat 3-2, weliswaar met waardeloos spel, maar daar malen we niet om. Onverdiend? Absoluut, maar je verliest natuurlijk ook wel eens zelf onverdiend. Je zou nu toch wel verwachten dat we het dieptepunt zo'n beetje gehad moeten hebben. Erger mag gewoon niet!

Volgende week koploper NEC Delfzijl, ook in Ten Boer. We hebben nog iets goed te maken na verlies in beker en competitie.