zondag 27 maart 2016

Omlandia A1 knokt zich naar verlies tegen Harkstede

'Spel Oranje een verschrikking. Tijd genoeg om de hond uit te laten.', was het commentaar in de Volkskrant in de krant van zaterdag 26 maart.

Toen ik het las, dacht ik, dat deze tekst over Nederland-Frankrijk bijna één op één kon worden overgenomen ware het niet dat het doelpuntenverloop van Omlandia A1-Harkstede A1 iets anders verliep dan afgelopen vrijdagavond. Op een mooie en zonnige lenteochtend in Ten Boer mocht de laatstgenoemde proberen revanche te nemen voor de 2-5 nederlaag op 17 oktober 2015.

Toen zagen de toeschouwers met name in de tweede helft een zeer goed spelend en overheersend Omlandia de wedstrijd beslissen na een 2-2 ruststand. Het bleek al snel dat Harkstede niet van plan was zich nogmaals zo gemakkelijk te laten verschalken. Dat leverde de nodige frustraties op bij de Omlandianen. De goede lezer begrijpt het al. Het wordt een niet al te positieve blog dit keer.

(Foto's, circa 40, Greetje Dijkhuizen)

Mooie corner
Vlaggen halfstok wegens overlijden Johan Cruijff
Omlandia stond vandaag in de hele wedstrijd absoluut niet als jonge en net uitgelaten honden te spelen. Dat gold ook voor Harkstede in het eerste kwartier, maar een eerste goede uitbraak werd maar ternauwernood door Robert Dijkhuizen onderschept. Het bleek een eerste waarschuwing te zijn.

Even later zagen we weer een aanval van Harkstede. Ook nu door het centrum. Er volgt een slechte onderschepping en dat leverde direct een tweede kans op. Het schot werd nog net via de handen van keeper Alwin Potgieter tot corner getikt.

Niet in, maar op het net bij Alwin Potgieter
Met kunst-en vliegwerk zagen we vijf minuten later nagenoeg hetzelfde. Het was al weer chaotisch verdedigen bij Omlandia. Harkstede dwong het af, omdat ze met hart en ziel voor elke meter vochten en de Omlandianen geen kansen gaven een fatsoenlijke aanval op te bouwen.

Toch kwam tot ieders verbazing Omlandia op voorsprong. Vlak daarvoor was er ook al een kansje door een verre vrije trap die ook nog net werd overgetikt. De corner resulteerde in een tweede corner. Nick Oostland legde er zo'n mooie curve in dat alleen de keeper zijn vingertoppen de bal nog iets deed beroeren. Desondanks zeilde de bal rechtstreeks in het doel. 1-0 voor Omlandia, een beetje tegen de spelverhoudingen in.

Nu in het net. 1-0 door Nick Oostland rechtstreeks uit corner
De eerste helft sleepte zich voort. Ook Harkstede had geen superaanvallers en aan beide kanten zagen we daarom maar heel weinig kansen. De laatste kans in de eerste helft was wel voor Omlandia. Op prima doorzetten van Jurry de Boer volgde een idem dito voorzet, maar topscorer Ricardo van Coevorden miste deze fraaie mogelijkheid.

Frustraties alom

In de tweede helft zagen we Harkstede vooral fysiek het spel onder controle te krijgen. Met heel hard werken speelde het spel zich vooral af op de helft van Omlandia. Toch zagen we weer niet veel kansen, maar het harde werken wordt meestal vroeg of laat wel beloond op een of andere wijze.

Dat gebeurde dus ook. Desondanks had Omlandia de voorsprong kunnen verdubbelen. In de 62e minuut krijgt Ricardo weer de bal. Nagenoeg vrij voor de goal maakte hij geen gebruik van het buitenkansje en mist. Een kwartier voor tijd worstelde de Harkstede-spits zich langs zoonlief, die zelden of nooit wordt gepasseerd. 'Nooit' kan worden weggestreept, want dat gebeurde nu wel met fatale gevolgen, want de Harkstedenaar schoot onhoudbaar de 1-1 in.

Het slechte spel van Omlandia betekende frustraties bij een aantal spelers. Het eindresultaat werd door hun volledig uit het oog verloren. Spelers liepen totaal uit positie, de enorme ruimte langs de flanken in de voorhoede werd totaal onbenut gelaten, telkens kropen ze hutje-mutje op elkaar en de Harkstede-verdediging en middenveld konden het relatief gemakkelijk bolwerken. Bij persoonlijk balverlies bleef de betrokken Omlandia-speler weer vaak volledig passief staan i.p.v. te proberen zijn fout goed te maken.  Was er eens een goede Omlandia-aanval dan zagen we maar één man voor de goal en in de voorhoede. Slecht positiespel alom.

De gevolgen van dit alles bleven dan ook niet uit. Tot overmaat van ramp viel ook Nieck Baljeu nog eens met een zware blessure uit.  Harkstede schoot tussendoor al eens in het zijnet en drong steeds meer aan. Tien minuten voor tijd drong een Harkstede-aanvaller het 16-m-gebied binnen. Waar zijn verdediger op dat moment was? In elk geval niet op de juiste positie. Een andere Omlandiaan nam de taken waar en beging totaal onnodig een overtreding. De terecht toegekende strafschop werd onberispelijk ingeschoten.

Nog tien minuten te gaan. De Harkstede-aanvallen waren niet talrijk en niet levensgevaarlijk. Nog alle kans dus om de wedstrijd een totaal andere draai te geven. Omlandia geloofde er echter niet meer in en zat op alles en nog wat te foeteren en te schelden. Vijf minuten voor tijd betekende dat rood voor een Omlandiaan. De bal al uit beeld, maar de scheidsrechter beoordeelde een ogenschijnlijk 'gefrustreerd, licht, onopzettelijk tikje ('door de actiesnelheid niet te vermijden')' voor een doorgebroken en passerende speler op zijn ergst. Met tien man was de wedstrijd daarmee beslist.
Harkstede de verdiende winnaar op basis van collectief hard werken.