Dramatisch begin

Omlandia's eerste wapenfeit.
Schot op de paal.
Desastreus, compleet overlopen, een drama en met gemak kun je nog een aantal negatieve termen noemen. We hebben het over een verschrikkelijke beginfase van de return van Omlandia A1 in en tegen Muntendam A1.

Het is 19 maart, bijna lente, maar nog geen aangename temperaturen. Op deze grijze en kille, maar droge dag mocht Muntendam proberen zich te revancheren voor de 5-1 nederlaag in Ten Boer. Op een prima veld en met goed voetbalweer lukte hun dat aanvankelijk heel goed. Zo goed zelfs dat het betekende dat Omlandia het in de eerste 25 minuten niet lukte om ook maar één maal de overkant te bereiken of de voorhoede fatsoenlijk aan te spelen.

Toen stond het inmiddels al wel 2-0 voor Muntendam en Omlandia mocht de handen dicht knijpen, dat de score niet nog hoger was. Toch krijgt de wedstrijd opeens een verrassend spelverloop.

Wat viel er vandaag zeldzaam veel te noteren. Muntendam gaat fel spelend van start. De snelle spitsen waren aan één stuk door een plaag voor de Omlandia-verdediging. Vanwege het grote aantal bijzondere spelmomenten dit keer weer eens een verslag per minuut:

Eerste helft:
Kunst-en vliegwerk in de beginfase bij Omlandia

• Minuut 1-5: Muntendam dringt direct aan en verovert drie corners op rij.
  • 5': Eerste grote kans voor Muntendam. Jurry de Boer redt nog net naar corner
  • 10': Muntendam passeert weer de hele achterhoede. Het schot belandt op de paal.
  • 16': Na een corner lukt het een Muntendammer weer om vrij op keeper Alwin Potgieter af te gaan. Hij scoort met een fraai wippertje de 1-0.
  • 19': Muntendam krijgt een vrije trap. Een kopbal belandt op de lat. Omlandia heeft weer veel geluk.
  • 22': Pass door centrum wordt niet door de Omlandia-achterhoede onderschept. Weer is het raak voor Muntendam. De spits scoort de 2-0 rechts in het doel.
  • 25': Het eerste wapenfeit van Omlandia. Een vrije trap vanaf zo'n 25 meter wordt door Robbert Veldman op de rechterpaal geschoten en stuitert het veld weer in.
  • 26': Vanaf rechts in de 16-m komt Ricardo van Coevorden goed naar binnen, speelt zich op het juiste moment goed vrij voor een schietkans en hij scoort in de linker hoek. 1-2.
  • 30': Voor de zesde keer breekt Muntendam door de laatste linies en weer hebben ze pech. De bal komt weer op de lat.
  • 33': Kans zeven voor Muntendam. Alwin zit nu goed in de baan van het schot en behoedt Omlandia voor een grotere achterstand.
  • 38': De eerste goede aanval van Omlandia. Uitstekend werk van Jeffrey Runhart op de linkervleugel en vervolgens een mooie voorzet, die perfect wordt ingekopt door Robbert Veldman. Volledig tegen het hele wedstrijdbeeld in staat Omlandia weer op gelijke hoogte. 2-2
  • 45': De laatste kans voor Muntendam om met een voorsprong de rust in te gaan. Een vrije trap gaat echter naast.
Aanval na aanval bij Muntendam
Tweede helft:

Het zal een fantastische speech van de coach geweest zijn in de rust, maar de disco-oren zaten kennelijk toch nog een beetje dicht deze middag. Want ook nu weer ging Omlandia waardeloos van start in de tweede helft. Nog eens minuutsgewijs de gang van zaken.
Muntendam-keeper redt moeizaam
  • 49': Twee grote kansen vanuit een Muntendam-aanval op rij. Alwin redt eerst en in de rebound wordt de zaak nog in laatste instantie naar corner verwerkt.
  • 54': Een vrije trap voor Muntendam ergens links op de Omlandia helft. De bal zoeft over alles en iedereen heen. Opnieuw staat een Muntendammer klaar om het cadeautje loeihard van rechts in het doel te poeieren. 3-2.
  • 60': Omlandia ontwaakt langzaam uit de nachtmerrie. Opeens komt er meer ruimte op beide vleugels en Muntendam moet vaker in de 'achteruit'. Het eerste schot is echter voor de Muntendam-keeper.
  • 62': Goed voorbereidend werk van Nick Oostland. Hij krijgt de bal bij Ricardo en die schiet na twee pogingen weer raak. 3-3.
  • Muntendam begint een beetje moedeloos van de veerkracht van Omlandia te worden en laat de teugels een beetje vieren.  Bij beide teams komen er nu volop kansen en de vraag is alleen wie er het beste van weet te profiteren.
  • 68': Een corner van Omlandia komt in een drukke Muntendam-verdediging toch bij Kevin Potgieter. Een kort tikje voor het doel volgt. Robbert tikt onberispelijk 3-4 in. Omlandia's eerste voorsprong.
  • 71': Muntendam schiet naast.
  • 77': Twee corners op rij voor Omlandia. In een volledig bezet 16-m- en doelgebied komt de bal bij Ricardo en hoe hij het klaar speelt, weet ik niet, maar de bal verdwijnt door ruwweg 26 benen toch in het doel. 3-5.
  • Ricardo heeft juist de 3-5 van Omlandia gescoord
  • 79': Muntendam schiet naast. Misschien hadden ze ook recht op een strafschop ergens op dit moment. De goed leidende scheidsrechter fluit niet.
  • 84': Robbert wordt geloof ik weer goed aangespeeld door Jeffrey. Opnieuw maakt hij het fraai af. 3-6, de wedstrijd is gespeeld.
  • 86': Robbert herhaalt zijn kunstje van vlak hiervoor. 3-7
  • 89': Muntendam mag nog een goal meepikken en scoort nog een keer.

Daarmee kwam de eindstand op de korfbaluitslag 4-7. Verdiend? Tsja, wat moet je er van zeggen. Qua kansen en spel misschien niet, maar qua killersmentaliteit in de voorhoede wel weer. Overtuigend? Nee, het was eigenlijk een foutenfestival zonder weerga, maar voetballiefhebbers zagen wel een aantal juweeltjes van doelpunten vandaag. Dus niet getreurd, op naar de volgende tegenstander.

De statistieken van Muntendam A1 - Omlandia A1 (1e resp.  2e helft resp. totaal):

Kansen:        8+7=15  resp. 3+7=10
Corners:       5+0=5    resp. 0+5=5
Doelpunten: 2+2=4    resp. 2+5=7
Efficiency: 27% (uitstekend) resp. 70% (extreem hoog). Omlandia-seizoen: 27%.