zaterdag 5 maart 2016

Omlandia A1 lijkt uit dal omhoog te krabbelen

Winst tegen HFC '15 A1 uit Hoogkerk

Zaterdag 5 maart 2016. Exact drie maand na de laatste winst (6-0) tegen Veendam 1894 A1 op de dag van Sinterklaas. Al vanaf half november zat de ploeg in een dip en leed sindsdien een vijftal competitienederlagen na zes zeges op rij daarvoor.

De kunst was nu om jezelf à la Feyenoord uit het moeras omhoog te trekken. Ook moesten de hakken in het zand gezet worden en de afspraak met zijn allen gemaakt worden van 'tot hier en niet verder'.
Op deze mooie en frisse lentedag in Hoogkerk was HFC (thuiswedstrijd 4-1 winst voor Omlandia) graag bereid onze jongens hierbij een handje te helpen.

Sinterklaas bestaat wel
Robbert Veldman scoort fraai de 0-1 op assist van Bodhi Prenger
De fluittonen bij de aftrap waren nog maar nauwelijks weggeebt toen het eerste cadeautje van HFC zich al aandiende. Jeffrey Runhart was attent bij de eerste blunder van de HFC-verdediging, maar schrok kennelijk zo van de aangeboden vrije gang richting keeper, dat hij hoog overschoot.

Het tweede cadeautje werd toch wel knap voorbereid door Bodhi Prenger. Knap weet hij de bal te veroveren en deze voor te zetten. Al weer zien we een attente Omlandia-aanvaller namelijk Robbert Veldman. Met een mooi intikkertje bij de rechter doelpaal verschalkt hij de keeper, 0-1 in de vijfde minuut.

Er is dan nog maar net opnieuw afgetrapt door HFC of Omlandia heeft al weer balbezit. Zoon Robert Dijkhuizen geeft een pass over grote afstand in de diepte richting centrum 16-m-gebied. De hele HFC-verdediging mist de bal evenals de in de lucht graaiende keeper. Weer is Robbert Veldman op de juiste plek om dit pareltje in het lege doel te schieten. 0-2 in minuut zes. Op naar de dubbele cijfers, lijkt nu het motto.

Het laatste heeft er echter geen moment ingezeten. Positief was wel, dat er in de hele eerste helft slechts één keer door keeper Alwin Potgieter daadkrachtig moest worden ingegrepen. HFC kwam er gewoon niet aan te pas. Toch leverde het spel geen karrenvracht aan kansen op, maar goed, geen kansen voor de tegenstander heeft ook wel wat. 't Werd daarom weer eens tijd voor een 'clean sheet', dacht ik, geen tegendoelpunten dus.

De HFC-keeper grabbelt voor de derde keer in het net.
0-3 door Jeffrey Runhart (rechts)
In de 34e minuut zien we eindelijk weer een mooie aanval van Omlandia. Onder het oog van opa Bathoorn mag kleinzoon Nieck Baljeu opstomen langs de rechter zijlijn. Nieck's sterke punt betekende ook dit keer een mooie, zuivere voorzet. De bal komt bij Jeffrey Runhart en nu maakt hij het af met een mooi boogballetje over de keeper heen. De stand 0-3 voor Omlandia en zo bleef het tot de rust. Wat kon er nog misgaan?

Chaos troef

Na de rust was Omlandia geen schim meer van de ploeg voor de rust. Alleen in de eerste tien minuten waren ze nog even gevaarlijk via aanvallen van Jeffrey Runhart. Daarna werd het een hotseknots-voetbalwedstrijd met HFC als de iets betere ploeg.
De mogelijke oorzaken van het slechtere spel? De ploeg liet zich onnodig terugzakken, dacht ten onrechte misschien de buit al binnen te hebben ("We staan met 3-1 voor hoor") en misschien conditiegebrek of een combinatie hiervan. Ook werd er van beide zijden vaak 'misgetrapt', meestal een tegenstander hierbij rakend. Het was hard tegen hard, maar de scheidsrechter hield de zaken redelijk onder controle al kwam hij vaak ogen en oren te kort.
Onder de 'rook' van de Suikerunie-fabrieken
HFC deelde na een kleine zestig minuten de eerste waarschuwing uit met een gevaarlijke kopbal. Twee minuten was het raak met een mooie intikker na een fraaie aanval. Het staat 1-3 en de Omlandianen hadden nog steeds niet door dat er uit een ander vaatje moest worden getapt. Even later schiet HFC al van dichtbij over en vlak er na staat Alwin bij een schot op doel gelukkig op de juiste plek.

Zoals gezegd, Omlandia weet hier nog maar weinig tegenover te zetten. De wedstrijd gaat de slotfase in. Het lijkt intussen wel ijshockey met de ene body-check na de andere. En dan opeens een kwartier voor tijd een strafschop voor HFC. Of de scheidsrechter het goed gezien heeft, kon ik niet beoordelen, maar op appèl van het hele HFC-team wordt er voor hands gefloten. De strafschop wordt keurig verzilverd, 2-3.
Een van de weinige keren, dat Omlandia het
 HFC-doel nog in beeld krijgt in de tweede helft
Met de moed der wanhoop probeert Omlandia de winst binnen te halen. Hetzelfde thema bij HFC om de nederlaag te vermijden. Taaltechnisch horen we vele korte zinnen in de slotfase, nog meer korte woorden, vaak niet zo vriendelijk. Van goed voetbal was inmiddels totaal geen sprake meer, van beide kanten niet. Minuut na minuut verstreek evenals de 90e minuut, de 91e, de 95e en meer volgen.

Na 100 minuten (!) wordt er eindelijk afgefloten, het vandaag werkelijk allesverlossende fluitsignaal voor de Omlandianen, maar de buit is binnen. Gezien het aantal kansen toch nog redelijk terecht, maar gezien het spel in de tweede helft een dubieuze overwinning. Dat moet beter.