zaterdag 20 februari 2016

Omlandia A1 krijgt lek ook tegen Siddeburen niet boven

Omlandia A1-Siddeburen
 (1e helft; Erwin Bos onderschept de bal)
Zaterdag 20 februari. Het belooft een nat weekend te worden. Toch is het bij aanvang van de wedstrijd nog droog en met een dikke zeven graden en een stevige wind gelukkig nog redelijk voetbalweer.
In Ten Boer mag Omlandia A1 zich proberen te revancheren tegen Siddeburen A1 (12 december 2015 een 4-1 verlies). Ook de duidelijke neergang in het spel vanaf half november en de resultaten moet koste wat het kost gekeerd worden, denk ik vooraf als liefhebber. Het team en leiding zal er toch niet veel anders over denken, hoop ik.

Hoe dat moet, is gezien de gang van zaken langzamerhand een lastig verhaal. Automatische spelpatronen zijn verdwenen, het aantal aanvallen per wedstrijd meer dan gehalveerd, de positionele veldbezetting vooraf en tijdens de wedstrijd in mijn ogen niet altijd optimaal en veel spelers die qua positie dan hier dan daar spelen en niet op een vertrouwde plek staan.

Veel te veel aandacht door de leiding die besteed wordt aan randzaken als een (mogelijk) 'foutje' van de scheidsrechter, terwijl het team ´schreeuwt´ om coaching tijdens de wedstrijd. Het is een doorn in de ogen van uw blogger en de randzaken zeker geen voorbeeld voor onze lieve kroost. Er moet gewoon goed gevoetbald worden om te winnen en daar heeft zo'n scheidsman heel weinig invloed op.

Verzachtende omstandigheden zijn er ook. Een reeks van blessures passeren al maanden de revue. Dus zijn er ook vele invallers, die soms niet direct de voetbalstijl weten op te pakken. Toch blijft ondanks alle tegenslag de basis van het team in mijn ogen redelijk intact. Snelheid en techniek is er volop en achterin zou het als een huis kunnen staan. Op naar de wedstrijd.

Gelijkwaardige teams

In elk geval was de eerste helft vandaag al een heel stuk beter dan in december. Qua spel ging het gelijk op, beide verdedigingen gaven weinig kansen weg en dat betekende geduldig afwachten wie de eerste ernstige fout zou maken.

Siddeburen kwam in de derde minuut vlak in de buurt van keeper Alwin Potgieter, maar het schot werd een zacht rollertje. De eerste superkans was voor Omlandia. Robbert Veldman werd in het centrum mooi aangespeeld en kan alleen op de keeper afgaan. Jammer voor de Omlandia-supporters was het vervolg. A la Robben in de WK-finale tegen Spanje werd de bal nog net met de teennagels door de keeper gepareerd.

Na een half uur weer een kansrijke situatie voor Siddeburen. Nu redt Jurry de Boer nog net op tijd en even later glipt de bal over de vingertoppen van Alwin naar corner.

De rust is eindelijk eens weer met een 0-0 in zicht, maar deze luxe is te veel voor Omlandia. Slordig spel en verdedigen in de laatste minuut op de hoek van het 16-m-gebied is de inleiding voor een dikke kans voor Siddeburen en ze maken er dankbaar gebruik van. Na twee pogingen is het raak en staat het 0-1.

Nachtkaars

Weer moest er dus in de tweede helft een achterstand weggewerkt worden. Je verwacht daarom na rust een fel jagend team, die de druk op de tegenstander maximaal opvoert en fouten afdwingt. Het enige wapenfeit was echter een mooie voorzet van Jeffrey Runhart, die net niet door Melvin Bakkelo ingetikt kon worden.

In de 57e minuut een domme overtreding van een Omlandiaan op een doorgebroken speler. Ik heb een artikel inzake doorgebroken spelers proberen te vinden, maar kon het niet meer op internet vinden.
Uit deze statistieken bleek namelijk dat een speler, die alleen op de keeper af gaat vaak niet zo'n hoge scoringskans heeft (Hij/zij komt vaak van ver wat kracht kost en we zien vaak een slap of onnauwkeurig schot, zenuwen spelen een rol etc.).
Behalve dat je verder je eigen team met zo'n actie gewoon dupeert, laat je blijken geen vertrouwen in de keeper te hebben. Daarnaast zou je het woord sportiviteit als een alleszins redelijk argument aan kunnen voeren om over het blessurerisico maar te zwijgen. Een actiepunt voor alle sportieve trainers en coaches in de voetbalwereld om dit soort onzin te beëindigen.

Correct hanteert de scheidsrechter de regels. Een rode kaart volgt en ook een vrije trap net buiten het 16-m-gebied. Tot overmaat van ramp wordt er gescoord door Siddeburen, 0-2. De wedstrijd lijkt al weer te zijn gespeeld.

Omlandia heeft tot op zekere hoogte mazzel. Ook een Siddeburen-speler loopt even later tegen een tweede gele kaart aan en kan vertrekken. 10 tegen 10 vanaf de 70e minuut. In theorie kan het tij dus nog gekeerd worden.

10 tegen 10 in de tweede helft
Even later zien we een goed voorbeeld van een falend aanvalsspelsysteem. Bij een stand van 0-2 kan Robbert weer tot de achterlijn oprukken. In zo'n situatie mag je van mij bijna blind een voorzet geven, want je medespelers moeten gewoon al op zo'n moment massaal bij de penaltystip en in het 16-m-gebied staan. Er stond helemaal niemand!

Zonder beleid wordt er verder gespeeld, geen lijn in het spel, geen massale jacht op de bal vanaf de voorhoede, er moest een wonder gebeuren als de stand nog ten goede van Omlandia zou keren.
Dat wonder leek zowaar nog te gebeuren ook. Nu was het in de 85e minuut Ian Spijksma, die onreglementair werd gestopt. De toegekende strafschop werd door Melvin feilloos benut, 1-2. Nog vijf minuten op de klok. Het kan nog.

De vreugde is echter van korte duur. In de 87e minuut een wilskrachtige uitbraak van Siddeburen, Jan en alleman wordt opzij gezet en afgeschud en we zien een schot wat via de rechterpaal links in het doel verdwijnt. Siddeburen staat voor met 1-3. De wedstrijd is nu wel gespeeld en gaat als een nachtkaars uit.

Uithuilen en opnieuw beginnen het motto voor volgende week. Gelukkig is het maar een spelletje.