zondag 19 januari 2014

Winter 2014 in de startblokken?




Gistermiddag 12.30 uur draaide de wind in Ten Boer dan eindelijk naar pal Oost. Een enorm hogedrukgebied even boven Helsinki, barre kou inmiddels afzakkend tot in Zuid-Zweden en Polen. Het water loopt je in de mond als weer- en winterliefhebber bij het zien van dit 'geweld'.

In de nacht begon de wind ook nog eens behoorlijk toe te nemen. Alle voorwaarden leken geschapen voor een drastische temperatuurdaling.

Wat schetst mijn verbazing? Na een kleine temperatuurdaling (tot een minimum van +4º C) loopt deze weer enigszins op naar boven de 6º. De wind buldert inmiddels om het huis met uitschieters van 50km p/u en gemiddeld windkracht 5-6 Beaufort. Normaal een garantie voor circa -8º of iets dergelijks hartje winter, maar nu niet.

Hoe kan dat? Waarom geen vrieskou of zou deze nog komen?

Allereerst ligt het hogedrukgebied net even te hoog en zou eigenlijk even wat moeten zakken tot in de buurt van Helsinki. Nu draait de koudste lucht vlak voor ons Noord-Nederlandse neuzen langs weer omhoog richting het Noord-Westen.

Zal het er nog van komen?
Door de relatief warme winter in heel Europa is het hele gebied (West- en Midden-Europa) niet echt afgekoeld de afgelopen maanden. Zelfs in Moskou is de winter nu pas een week aan de gang. Het duurt dus even voordat dit hulpmiddel ook in de strijd gegooid kan worden. Na een kleine week zou dit dan het geval kunnen zijn. 

Gaat dit echter ook gebeuren? De Nederlandse weermannen zijn wat sceptisch, de Duitsers noemen het 'sehr spannend'. In elk geval zal onze provincie maandag / dinsdag zowaar de eerste sneeuwvlok van het seizoen in beeld kunnen verwelkomen.

De open laagvlaktes vanaf Duitsland tot over Noord-Nederland hebben de weermannen verder al vaak onderschat. Zelf vermoed ik, dat vanwege de openheid, de daardoor vaak hardere Oostenwind en de sterkere afkoeling op open vlaktes deze weerkundige verrassingen veroorzaken.

Februari 1979: Ruim 72 uur durende storm, startend met circa 12 uur regen bij -2º en
overgaand in sneeuw met windkracht 10-11 (gedurende 48 uur)
Het beroemdste voorbeeld is en blijft natuurlijk 14 februari van 1979. Terwijl Uithuizen al 8 uur lang afgesloten was van de buitenwereld en de rest van Noord-Nederland spoedig zou volgen, bleef het KNMI maar (tot diep in de nacht) volhouden, dat het de volgende dag +10º zou worden met een ZW-wind. 

Een zeldzame misser en onderschatting van het winterweer als het eenmaal goed koud is, want dan wil hij nog wel eens goed tegenspartelen bij aangekondigd dooiweer.

Terug naar de actualiteit van 2014: het zou misschien spannend kunnen worden en met wat kleine verschuivingen zeker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...