woensdag 1 januari 2014

´Horrorwinter´ in volle gang - December 2013 in warmste top 10

Alle lezers allereerst het allerbeste gewenst voor 2014. Hopelijk zullen alle decembercalorieën op sportieve wijze weer snel weggewerkt worden.

Eén voorspelling op weerkundig gebied die met enige mate van zekerheid zal uitkomen is, dat begin november 2014 weer een horrorwinter wordt voorspeld.

Jaarlijks staat dit onderwerp wel bij een of andere 'weerkundige' op de agenda. Het aantal hits op internet is onwaarschijnlijk hoog en de media nemen het graag over vanwege het sensatieachtige karakter en vanwege de aandacht voor het artikel. De meteorologiewereld komt vervolgens in opstand en een dag later wordt de voorspelling  weer naar het rijk der fabelen verwezen. Twee keer nieuws en aandacht voor de media is dus ook vrijwel gegarandeerd.

Ook Piet Paulusma bezondigt zich aan een wintervoorspelling. Hoe belachelijk dat is, ziet u als u de prognose voor 2013-2014 op zijn website leest. (December te koud, de eerste sneeuw, januari te koud, schaatsijs). Totale onzin. Ik heb hem al jaren niet meer onder de favoriete weersites staan.

Op weerkundig gebied hier in West-Europa is eigenlijk maar één situatie aan te wijzen, die een redelijke kans op een succesvolle lange-termijn-voorspelling geeft.

Baur-regel

De Duitse meteoroloog Baur, dus geen Bauer, heeft geconstateerd, dat de zomersituatie in de laatste week van juni / begin juli vaak de trend wordt voor juli en augustus.
2013 was een mooi voorbeeld toen het weer begin juli in gunstige zin omsloeg en pas in de tweede week van september ten einde kwam. Een schitterende zomer hadden we achter de rug na een bijzonder koud eerste halfjaar.

Geen koude start in december 2013
Hetzelfde geldt in koudere zin voor de periode van begin december. Hiervan heeft hij gezegd: verlopen de eerste twee week belangrijk te koud (meer dan 2º lager onder normaal), dan is de kans groot, dat deze trend zich voortzet gedurende de rest van de winter. Andersom geldt dus hetzelfde. Een koudere afwijking betekent ook niet direct een strenge winter.

De eerste twee weken van december 2013 was het zacht en wisselvallig met voornamelijk lagedruk en westelijke winden. De kans dat de winter in zijn totaliteit zacht blijft, is dan op basis van de Baur-regel ruwweg 80%. Met de actuele vooruitzichten lijkt er de eerste tien dagen van januari geen omslag naar kouder weer te komen en blijft het dus voorlopig zacht. De Baur-voorspelling lijkt zoals het zich nu laat aanzien weer te gaan uitkomen.


Terugblik op december 2013 - Topnotering warmste decembermaanden

Voor de ijs- en sneeuwliefhebbers is de start van de winter teleurstellend geweest. Nog geen vlok sneeuw hebben we gezien, slechts één dag kwam de minimum temperatuur even onder nul, continu zuid- en westenwind, stormachtig op 5, 23 en 24 december en bijzonder zacht. Kortom, zelfs van een sprankje winterweer was geen sprake.

December eindigde in Eelde met 5,5º gemiddeld op de vijfde plaats.  Mijn station scoorde 6,2º gemiddeld en zou in het Eelde-rijtje zelfs plaats vier hebben bereikt van de warmste winters sinds 1906.

Of het echte winterweer zal wegblijven, is nog even afwachten. Vorig jaar kwam de winter ook nog plotseling opdagen eind januari. En de meest bijzondere is die van 1956. Toen noteerden we een Siberische februari (gemiddeld -7º) startend na een Oosterstorm op 27 januari, maar ook die winter kende niet of nauwelijks winterweer in de periode er voor.

De cijfers van december 2013:

December 2013
Temperatuur


Gemiddeld
max.
dag
min.
dag
Maand
Jaar
maand
max.
min.
mnd.
v.d.mnd.
mnd.
v.d.mnd.









12
2013
       6,2
      8,4
             3,5
     12,2
16-dec
-1,1
3-dec


Vorst
w.v.
Hellmann-

Hellmann-




totaal
ijsdag
koude-

getal


Maand
Jaar
mnd.
mnd.
getal

klasse


11
2013
          2
       -  
              -  

H > 300
Streng

12
2013
          1
       -  
              -  

H > 160
Zeer koud

1
2014
        -  
       -  
              -  

H > 100
Koud

2
2013
        -  
       -  
              -  

H < 100
Normaal

3
2014
        -  
       -  
              -  

H < 40
Zacht



 totaal
 totaal
 totaal

H < 20
Zeer zacht

2013-2014

          3
       -  
              -  

H < 10
Buitengewoon zacht











Regen
Wind



totaal
totaal
gemidd.
max.
max.
gemidd.

Maand
Jaar
mnd.
dagen
km p/u
km p/u
dag mnd.
richt.










12
2013
   105,0
    16,0
             9,6
74
5+24 dec
Z













Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...