vrijdag 17 januari 2014

Angst en beven - op herhaling


 
Een jaar geleden al geschreven, maar hoe actueel. Of het vandaag toegezegde potje van € 1,2 miljard genoeg is valt nog te bezien.

De effecten van verzakkingen, het hoeft immers geen beving te zijn, de infrastructuur boven en onder de grond, dit alles gaat nog lange tijd door.

De overheid zal het onderstaande scenario (€ 5 miljard en exclusief infrastructurele effecten) al lang ergens als mogelijkheid voorgeschoteld hebben gekregen. Telkens zal in de toekomst zogenaamd plotseling blijken, dat er een pot met geld extra nodig is.

Vanwege politieke redenen zullen de vele miljarden waarschijnlijk nog niet genoemd worden. Bang als de politiek is om bij de eerstkomende verkiezingen de rekening gepresenteerd te krijgen.

OZB, wees er blij mee  

Dat was de titel van mijn blog vorig jaar. Daarom nog eens op herhaling en een dringend advies de aanslagen te koesteren de komende jaren. Mijn stukje van vorig jaar februari.

Met angst en beven wordt jaarlijks door velen de OZB-aanslag in ontvangst genomen.

Toch, zijn we misschien in onze gasbel-regio in de toekomst nog eens heel blij met hetgeen daarin is vastgelegd t.w. een over het algemeen redelijk goede taxatie van de waarde van uw huidige woning.

Stel, dat onze provincie Groningen nog lange tijd op haar grondvesten blijft schudden, dan is vanzelfsprekend vroeg of laat het hek van de dam. Dan wil geen mens meer op zo'n golfplaat wonen en keldert uw en ons stulpje richting grondprijs of daaromtrent.

Schokken in Overschild en Lageland
Uw verlies: ruwweg het verschil tussen de huidige OZB-waarde en deze grondprijs. Een en ander vanzelfsprekend in het ergste scenario. De veroorzaker kennen we en in principe geldt dan het aansprakelijkheidsrisico, wel de lusten en niet de lasten kan natuurlijk niet.  Dat de huizenprijzen in ons gebied dus meer kunnen gaan dalen dan de trend in de rest van Nederland lijkt dan ook een voorzichtige voorspelling.

Waddenfonds

Wad of wat? Terwijl voor het Waddenfonds, ter bescherming van de zeepier (!) en aanverwanten  vanwege enkele boringen, een blik met ruim € 600 miljoen wordt opengetrokken (waarmee de belanghebbenden trouwens maar nauwelijks weten wat er mee te doen, aldus de jaarverslagen), wordt er nu moord en brand geschreeuwd als er een heel wat hoger belang gaat spelen t.w. uw veiligheid, uw mogelijk pensioenpotje en in theorie uw hele bestaan.

Wat? Wad?  Zoveel? Ja, zoveel. Het miljard, die Max van den Berg noemde is dan ook nog maar een druppel vergeleken met de mogelijke komende schades. Immers, een kleine berekening laat zien dat de kans dat het 5x zoveel kan worden redelijk groot is.

Wat een fonds

Stel, het betreft een 50.000 huizen met schade- of waardedaling van gemiddeld € 100.000 per huis dan zitten we al op 5 miljard. Natuurlijk is dit al vrij zeker enige tijd bekend bij de deskundigen en dus ook overheid. 'Hoe langer we deze "hete aardappel" echter in crisistijd vooruit weten te schuiven, hoe beter', zal het motto wel weer zijn. Onderzoeken liggen waarschijnlijk nu al of al een hele tijd panklaar in Den Haag, anders hadden ze er al kunnen en moeten liggen vanaf de eerste signalen. Het is wachten op een eerlijke klokkenluider.

Een eerste globale indicatie voor een mogelijk fonds zou dus ook 5 miljard moeten zijn. Niet moeilijk over doen, Nederland is echt één van de rijkste landen ter wereld, en een eerste kleine vermindering van de gasproductie zou psychologisch gezien uit goodwill-overwegingen ook een goed signaal zijn richting de inwoners van de provincie Groningen. En een fonds betekent nog niet automatisch dat je het geld kwijt bent, maar alleen rekening houdt met de mogelijkheid.

Tip

Bewaar uw aanslag of leg goed vast wat de ontwikkeling is en wordt in de OZB-waarde van uw woning. Het kan mogelijk nog eens goed te pas komen. En zet uw woning van onder tot boven op de foto is mijn advies.

Desondanks woont uw blogger nog steeds met veel plezier in deze omgeving en wacht de toekomst voorlopig rustig af. Maar 'hoe lang kunnen we echter zo nuchter blijven?', is de vraag van de Groninger. 'Voorspellen is moeilijk: vooral de toekomst.', aldus een bekend gezegde.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...