zaterdag 8 april 2017

Omlandia JO19 legt Lycurgus over de knie

Even een vlekje wegwerken

Het is zaterdag 8 april. De dag van de return van Omlandia JO19 tegen Lycurgus. Thuis werd totaal onnodig in de slotfase de wedstrijd uit handen gegeven. Op dit punt was er dus iets recht te zetten. Ook moest het debacle van vorige week, 2-4 tegen het onderaan staande Noordwolde, vanzelfsprekend rechtgezet worden.

In de voorbeschouwing rekende ik met wat wijzigingen op een compacte Omlandia-verdediging achterin, verder de wil om te winnen, de goede aanvalslinie en aanvalsmechanismen, voldoende slaap bij iedereen, en op basis van de statistieken en geïnspireerd door Feyennoord - Go Ahaed Eagles op een 0-8 overwinning.

Achteraf bleek, dat bijna iedereen dit gelezen had, behalve de spelers. Toch werd vandaag een en ander bijna de conform de prognose op de grasmat neergezet.

Onder uitstekende voetbalomstandigheden, zacht, bewolkt en windstil weer, werd er op het Vinkhuizer-sportcomplex afgetrapt.

Nr.7 Robbert Veldman, plaag voor tegenstander
In de eerste minuten had Omlandia al snel op voorsprong kunnen staan. We zagen een kansje voor Robbert Veldman, maar hij strandde bij de achterlijn. Toen een schot van Kevin Potgieter richting keeper en Remco Bolhuis, die rakelings voorlangs naast schiet.

Hierna nam Lycurgus gedurende een klein half uur het heft speltechnisch in handen. Hun grote euvel is echter het gemis aan goede afmakers. Vier kansen op rij zijn niet aan de Lycurgus-voorhoede besteed. Een aanval vanaf de linkervleugel betekende een schot voorlangs, twee schoten vanaf de 16m-lijn gaan ver over. Een blundertje achterin wordt net op tijd door keeper Alwin Potgieter weer onderschept.

Vlak voor deze laatste Lycurgus-kans was Omlandia op voorsprong gekomen. Uit een corner van Robbert via het hoofd van Kevin en een kromme trap van een Lycurgus-verdediger rolde zomaar de 0-1 in het doel.

Na een dik half uur kwam Omlandia opeens op stoom. Vele kansen volgden in het laatste kwartier. Vooral Robbert Veldman is een plaag voor de tegenstander. Eerst mag hij alleen op de keeper af, maar het laatste tikje gaat voorlangs. Dan zien we een kopbal van Remco, ook naast. Weer Robbert op aangeven van Bodhi Prenger met een schot dat naast gaat, en voorlopig als laatste Guus Kuipers met een schot recht in de handen van de keeper.

In de slotminuten van de eerste helft slaat Omlandia alsnog toe. Via Remco scoort Robbert de 0-2. In de slotseconden mogen drie spelers op rij een laatste aanval proberen af te maken met een schot op goal. Pas bij de derde poging is het raak en de maker is alweer Robbert.

0-3 bij rust.

Na de rust probeert Lycurgus het nog even. Een mooie, maar te zachte omhaal volgt, maar belandt in de handen van Alwin. Dan volgt een uitstekende aanval over de linker Omlandia-vleugel. Een pass van Robert Dijkhuizen op Erwin Bos wordt gevolgd door een perfecte voorzet. Alweer is Robbert op het juiste moment voorin en zet de 0-4 op het bord. Een hattrick, van Robbert Veldman dus.

0-4 en hattrick voor Robbert
Net als in de eerste helft perst Lycurgus er vervolgens nog een offensief uit om er nog iets van te maken. En zowaar levert het resultaat op. Niet uit hun gewone aanvallen, drie stuks, want daar blijft het vizier op onscherp staan. Het tegendoelpunt komt uit een identieke situatie als in de eerste helft. Een te moeilijke pass door het centrum achterin, vanwege druk van de tegenstander een incorrecte aanname, balverlies het gevolg en het staat 1-4.

Omlandia is even aangeslagen, maar Lycurgus weet gewoon niet te profiteren. Dat komt vandaag ook door het uitstekende verdedigingswerk van de heren achterin. Hun namen mogen best wel eens genoemd worden, dat zijn dit keer Jeffrey Hoeksema, Koen Maatman, Vincent Jonkman (wissel met Koen), Bram van der Veen en Robert.

Vanaf de 72e minuut is het gebeurd met de tegenstand van Lycurgus. Omlandia gaat onverdroten door op jacht naar meer. Om nog kans te maken op een periodetitel moest naast winst ook het doelsaldo danig omhoog gekrikt worden. En dat deden ze. De ene fraaie aanval volgt na de andere. Eerst mag Remco scoren uit een goed genomen corner van Robbert, 1-5.

Vervolgens zien we weer op rij goede kansen voor Robbert, Guus, Kevin en Erwin, maar geen doelpunten. Dan komt het mooiste doelpunt van de wedstrijd in de 85e minuut.
Bodhi, die weer een fantastische wedstrijd op het middenveld speelde, onderschept een bal en lobt deze van de rechtervleugel richting strafschopgebied waar Kevin de bal in één keer op de slof neemt en scoort met een fraaie volley, 1-6.

Jeffrey Hoeksema mag het dan even vanaf achteren in een lange rush proberen, maar zijn schot gaat net naast. Er volgt twee minuten voor tijd een vrije trap op zo'n 20 meter van het Lycurgus-doel. Het wordt Robberts vierde en de 1-7.

Vlak voor tijd mag ook Remco nog even scoren uit aanval nummer 22. Met deze 1-8 wordt Lycurgus de grootste nederlaag van het seizoen toegebracht, de zuiverheid in de afwerking weer gecalibreerd en het schoonheidsvlekje van vorige week een beetje weggepoetst.

Zojuist druppelden de uitslagen van vandaag binnen. Roden wint onverwachts van koploper Peize en Lewenborg uit bij Gomos. De tweede periode titel hangt nu helemaal aan een zijden draadje. Wat een dure misstap vorige week.