Winter wonderland in Ten Boer

"Positief stukje"

"Kun je eindelijk eens een positief stukje schrijven", kreeg ik bij vertrek van van het Lycurgus-complex te horen. Alsof ik anders niet positief schrijf. Hooguit misschien een lichte en milde vorm van kritiek in opbouwende zin. "En dan is het slechts een mening" zou Willem Alexander zeggen. Wie is eigenlijk verder in hemelsnaam Klaas?

Terwijl Ten Boer 's ochtends als gevolg van een lichte sneeuwbui in een licht winterse sprookjeswereld veranderde, bleek dit niet zo te zijn in de rest van de provincie. Alleen Ten Boer leek te zijn 'getroffen' na een klein rondje door N-O-Groningen.

Het werd een ijsdag deze 10 december. Gelukkig was het nagenoeg windstil, licht nevelig, vochtig en ijswaterkoud. Gelukkig werd de wedstrijd van Omlandia 1 tegen Lycurgus in Groningen ook niet afgelast zoals vele andere.

Kleumen op het veld was het voor de spelers en kleumen langs het veld voor sommige toeschouwers. In Scandinavië  zeggen ze echter: "kou bestaat niet, slechte kleding wel", en op deze uitspraak valt niets af te dingen.

In de al vroeg naderende december-duisternis werd er even na drieën afgetrapt en Omlandia krijgt na een halve minuut al een enorme kans om op voorsprong te komen.

Brian Drevel (11) gooit in

Heft in handen

Het is, na een lange afwezigheid, Robbert Veldman die zich dwars door het Lycurgus-centrum vrij weet te spelen en de bal perfect op de meegekomen Wouter Hoek afgeeft. Een superkans, maar de goed uitgekomen keeper weet de bal van Wouter nog net te keren.

Omlandia moest ook Fabio Marongiu (enkel gebroken), Remco Bolhuis en Jeroen Dijkhuizen missen. Maurice Jonkman, Brian Drevel en Robbert Veldman waren hun uitstekende vervangers vandaag, evenals Kevin Potgieter en de pas 17-jarige Levi van der Velde in de tweede helft. Ook de gekozen positionele opstelling kon mij wel bekoren.

Na deze eerste kans golft het spel een poosje heen en weer, met als voorlopig slot drie corners op rij voor Lycurgus in de tiende minuut. Daarna nam Omlandia eindelijk eens langdurig het heft in handen en dat is een hele lange tijd geleden voor het laatst het geval geweest.

Robbert krijgt in de 14e minuut weer de bal op zo'n 25 meter voor doel. De Lycurgus-keeper staat ergens op de 11-m-stip, Robbert ziet het en lepelt de bal met een schitterende curve over deze laatste man in het doel, 0-1.

Tot de 40e minuut komt Lycurgus er niet aan te pas. Hun best wel goede en snelle aanvallers liggen strak aan de leiband achterin en Omlandia schept tussendoor diverse kansen om de voorsprong uit te breiden. Een compliment voor het hele elftal, want werkelijk niemand verzaakte in de eerste helft.

Vrije trap voor Omandia (1e helft)

Jeremy van Coevorden scoort bijna met een kopbal na een vrije trap van Henk van der Wolde. Er wordt gejaagd op de bal door Wouter. En met succes. In de 28e minuut weet hij de bal van de keeper af te snoepen en net als bij zijn eerste doelpunt voor Omlandia 1 zo'n drie jaar geleden in Aduard scoort hij bijna vanaf de achterlijn. Schitterend. Het is 0-2 en Omlandia speelt bijzonder goed.

Jeremy krijgt nog een kans, en ook Robbert, beiden schieten de bal net naast het doel. Pas in de laatste vijf minuten lukt het Lycurgus om weer wat gevaar te stichten. De eerste bal gaat over, de tweede pakt keeper Devon Harmsma, maar de derde is raak. Het was een aanval over de linkervleugel, wat chaos achterin bij Omlandia, en een klein gaatje is genoeg voor Lycurgus om de bal strak rechts in het doel te schieten, 1-2. Wordt het misschien toch nog weer spannend. Rust.

Paaldansen

Na de rust is het ook weer bijna direct raak. Lycurgus stoomt dwars door het centrum op en krijgt een superkans. Onze rots in de branding Devon redt weer eens op het laatste moment. Een minuutje later mag hij dat nog eens doen. Pas in de 64e minuut was er weer eens sprake van wapengekletter. Jeremy probeert het met een afstandsschot, die de Lycurgus-keeper geen probleem oplevert.

68e minuut. De geschiedenis herhaalt zich. Bijna dan. Groen Geel scoorde een paar week geleden een winnend doelpunt met een voorzet, die via de rechter- en linkerpaal in het Omlandia-doel belandde. Nu gebeurde exact hetzelfde met een klein belangrijkverschil. De bal stuitert na dit paaldansen namelijk weer het veld in bij de linkerpaal, werd bijna een prooi voor de tegenstander, maar Maurice Jonkman voorkomt met een uiterste krachtsinspanning nog net de gelijkmaker. Eindelijk eens wat geluk voor onze jongens.

Donker scenario voor Lycurgus

We komen in de slotfase. Het is Lycurgus, die met man en macht, en inclusief de bank, kansen probeert te scheppen, en de druk enorm opvoert. Echt grote kansen zag ik niet meer. Wel bij de sporadische uitbraken van Omlandia. Twee schoten van ver op doel van Levi en Wouter (net naast en redding keeper), later nog iets van dichterbij een bal die over ging.

Het was moeilijk in de slotfase, maar het Omlandia-team zag ik met hart en ziel voor de overwinning strijden. De beloning kwam dan ook ergens in de 92e minuut, 1-2 winst. Verdiend, vond ik en anderen. De weg omhoog is naar mijn mening gestart. Als dit niet positief is, weet ik het niet meer.