zaterdag 3 december 2022

Omlandia 1 in slotfase onderuit tegen Knickerbockers 1

The Knickerbockers veelvuldig voor het Omlandia-doel

Minus 2º was de windchill-factor deze zaterdag 3 december in Ten Boer. Het was kleumen geblazen voor spelers en toeschouwers. The Knickerbockers 1 (TKB) de tegenstander en voor aanvang van de wedstrijd één wedstrijdpunt meer. Qua doelpunten voor en tegen een redelijk gelijkwaardig elftal. Kortom, het was vandaag een cruciaal duel voor Omlandia om een kans te maken hoger op de ranglijst te komen.

Terug van blessure aanvaller Robbert Veldman, maar eerst nog op de bank plaatsnemend. Het systeem, ondanks tegenvallende resultaten, ongewijzigd t.w. 4-3-1-2. Het was ook de dag van achtste finale op het WK in Qatar oftewel Nederland  - USA om 16.00u 's middags. Voor vrijwel heel Nederland een reden om talloze wedstrijden naar vroeg in de middag te verplaatsen. In Ten Boer begon de wedstrijd om half twee. Op naar deze wedstrijd.

Noppes en Noppert

Wat het Nederlandse elftal betreft, niemand ziet of heeft op dit moment kritiek geleverd op het feit, dat keeper Noppert ongelooflijk riskant bezig is, en dat al meermalen. Bij het oprapen van de bal of afspelen naar een dichtsbijzijnde verdediger schat hij de mogelijke snelheid van een aanvaller van de tegenstander niet goed in. Zelfs door het centrum wordt de bal weer in het spel gebracht!

Als oud-aanvaller zou ik me bijna in het paradijs wanen en ongelooflijk scherp zijn en loeren op dat ene, vroeg of laat zeker komende kansje. Ik hoop, dat hij of Louis mijn blog leest. "Een gewaarschuwde keeper telt namelijk voor twee", aldus een bekend spreekwoord. En nadat ik dit typte geeft de keeper van Australië er een mooi voorbeeld van dat je dit niet moet doen. Noppes het resultaat.

Na deze zijsprong kan ik melden, dat Omlandia al na drie minuten een doelpunt om de oren kreeg. Voor mij leek het een glaszuiver doelpunt, maar het werd wegens buitenspel afgevlagd en afgekeurd. Toch, het oogde direct al niet goed achterin bij Omlandia. Er werd te slap en chaotisch gereageerd in de beginfase.

Dat werd bevestigd in de tiende minuut. Bij het uitverdedigen stuiterde de bal via een TKB-lichaam weer naar voren richting Knickerbocker-aanvaller, die het Sinterklaas-kadootje uitpakte en de 0-1 langs keeper Devon intikte. Gelukkig doet Omlandia direct weer wat terug.

Twee corners op rij volgden van Fabio Marongiu. De tweede is raak en het is de 40-jarige Martin Oudman die van dichtbij ongehinderd raak kopt, 1-1.

Marttin Oudman op doellijn vlak voor de 1-1

Na een kwartier krijgt Omlandia een superkans om op voorsprong te komen. Voor het eerst sinds lange tijd wordt Remco Bolhuis weer eens gelanceerd. Wouter Hoek komt direct goed mee op. Waar Remco zelf misschien op goal kon schieten besluit hij om de bal naar rechts te tikken. Wouter had deze direct op de slof moeten nemen, maar koos voor balaanname en schieten. Kostbaar tijdverlies. Via de voet van een terugstormende verdediger ging de bal naast.

Hierna volgen weer een drietal kansen voor TKB, maar geen doelpunten. Het spel aan beide kanten bevatte een veelvoud aan foute passes en balverlies. TKB jaagde echter wel feller op de bal en was ook meer in balbezit. Het spel speelde zich dus voor de zoveelste keer grotendeels af op de Omlandia-helft, het leek het NL-elftal wel. Toch gaat Omlandia, ondanks de grote risico's met dit speltype, met een voorsprong de rust.

In de 40e minuut worstelt Wouter Hoek zich over de 16-m-lijn het strafschopgebied in en wordt ten val gebracht. Natuurlijk zijn er TKB-protesten, maar de toegekende strafschop leek terecht. Fabio neemt plaats achter de bal en scoort onberispelijk de 2-1 in.

Fabio schiet de strafschop en de 2-1 in

Bijna maakt TKB vlak voor rust nog gelijk, maar Devon tikt de bal over. Rust.

Ook na de rust is het TKB wat het spel maakt. Ze zijn gewoon op alle fronten sneller en vooral gretiger. In de verdediging van Omlandia blijft het continu oppassen en is het alle hens aan dek. We komende in de 56e minuut.

Een TKB-er neemt de bal op zo'n 25-30m aan, niemand bij Omlandia die er aan denkt om vlakbij in de baan van een mogelijk schot op doel te gaan staan. Hij schiet dus op doel en het is raak. 2-2.

Weer kom Omlandia op voorsprong. Uit een corner ontstaat een scrimmage vlak voor doel. Op anderhalve meter van de doellijn lukt het Wouter Hoek om achterover de 3-2 te scoren. Omlandia staat voor de tweede keer voor en nog een half uur te gaan. Betonvoetbal zou moeten volgen, denk je dan. Hoe dan ook, de winst wordt koste wat het kost over de eindstreep getrokken. Zoals zo vaak, het liep iets anders.

Zo'n vier minuten later is het weer gelijk. Goed tiktak-voetbal in het Omlandia-strafschopgebied betekende een afronding met een bal rechts in het doel, 3-3.

Uit de hierna volgende corner scoort Wouter Hoek de 3-3

Hierna wordt de TKB nog eens verhoogd. Een goede aanval wordt nog net naar corner getikt en de corner leverde ook weer veel gevaar op voor het Omlandia-doel. Robert Dijkhuizen weet met een poeier richting Sint-Annen een zeker lijkend doelpunt nog net te voorkomen.

In de 80e minuut wordt min of meer de KO uitgedeeld. Nee, het is niet Omlandia, maar TKB die dat doet. Ook zij krijgen een strafschop en scoren de 3-4.

Tot mijn verbazing en van vele anderen wordt er vervolgens niet alles of niets gespeeld. Er wordt gewisseld en waar ik zelf voor vier aanvallers zou hebben gekozen, werd gekozen voor vervanging. Remco er uit en Robbert Veldman er in. Ondanks een kansje voor Wouter (keeper) werd de druk niet echt opgeschroefd. Integendeel, het is in de laatste minuut TKB die nog wat zoute pepernoten rondstrooit en nogmaals scoort. Eindstand 3-5.

In punten nu 9e - klamp je hieraan vast - en volgende week Lycurgus (uit), ook moeizaam scorend, maar ook een stugge verdediging. "Geen kadootjes voor deze jongens", is mijn advies als Klaas.

Statistieken Omlandia 1 - The Knickerbockers 1 (1e +2e helft = totaal):

Kansen: 4+3=7 resp. 6+5=11

Corners: 5+2=7 resp. 1+2=3

Doelpunten: 2+1=3 resp. 1+4=5

Efficiency: 43% (uitstekend) resp. 45%

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...