zaterdag 26 november 2022

Omlandia 1 kan geen vuist maken bij Groen Geel

Veel gevaar in 1e helft bij Omlandia-doel

Zaterdag 26 november. Een rustige herfstdag begint zonnig, nagenoeg windstil en in de middag een toenemend grijs wolkendek. Uitstekend voetbalweer voor Groen Geel 1 - Omlandia 1.

Omlandia kampt al langdurig met absentie wegens blessures van aanvallers Robbert Veldman, mogelijke aanvaller Ricardo van Coevorden, en middenvelder Bodhi Prenger en verdediger Milan Wieringa. Daarnaast waren vandaag wegens andere redenen afwezig Robert Dijkhuizen en Brian Drevel. Dus ook nu weer kunnen onze Ten Boersters dus niet in een belangrijk sterkere opstelling opkomen.

De 40-jarige Martin Oudman werd nog eens opgetrommeld om de Omlandia-verdediging te versterken. Groen Geel, met een sterke verdediging (6 tegendoelpunten), zou ongetwijfeld weer een taaie tegenstander blijken te zijn. Op de instelling van de wedstrijd van vorige week (2-0 winst tegen HFC) was mijn hoop gebaseerd, dat Omlandia mocht hopen op een positieve afloop.

Het was al 15.20 uur toen scheidsrechter Dorgelo floot voor de aftrap.

Valse hoop

De hoop op een positieve uitslag leek al snel teniet worden gedaan. Slechts tien minuten was het even aftasten tussen beide teams, maar daarna nam Groen Geel het heft in handen. De eerste kans komt met enig geluk tot stand, maar Omlandia mocht de handen dichtknijpen, dat de bal tot twee keer smoort vlak voor de neus van keeper Devon Harmsma.

De tweede kans voor Groen Geel was een curieuze. Een hard schot stuiterde over een Omlandia-rug de lucht in en de rebound kwam met enig geluk voor de voeten van een Groen Geel-aanvaller. Hij poeierde de bal onhoudbaar langs Devon. 1-0 voor Groen Geel.

Hierna lukte het Omlandia toch om ook een kans te creëren. Van dichtbij wordt jammer genoeg naast gekopt. Het spel is grotendeels in handen van Groen Geel. Ik zie met regelmaat verdedigers op vijf meter verdedigen (zie ook foto's) van de aanvaller of op een lui drafje er naar toe lopen. Het leek Nederland-Ecuador wel af en toe. Op het middenveld en voorin was er continu balverlies.

Verdedigen met kunst- en vliegwerk

Slapend toekijkend ziet Omlandia in de 15e en 17e Groen Geel twee kadootjes voorlangs en over schieten. Met enig geluk hadden ze al 3-0 kunnen staan.

Dan slaat Omlandia min of meer uit het niets terug. Een aanval levert een corner op, die door Ruben Meier eerst met een kopbal op doel (geblokt) en ook in de rebound hard in de touwen wordt geschoten. 1-1, een dikke meevaller. Desondanks zien we geen opleving bij Omlandia. Het lukt ze niet om de bal voorin te krijgen.

Groen Geel krijgt tot de rust nog vier kansen. Een vrije trap wordt met alweer veel geluk tot corner getikt, een kopbal gaat van dichtbij naast, vlak voor rut een loeihard schot recht in de handen van Devon, die even later met een uiterste krachtsinspanning de bal over de lat moet tikken.

De thee wordt dus nog net met 1-1 bereikt.

Jeremy van Coevorden (voorgrond)

“Tod oder die Gladiolen”

Direct na de rust had het 2-1 kunnen zijn. Een aanval over links wordt afgerond met een intikker, die alweer net naast gaat. Dan is de weer superhard werkende Jeremy van Coevorden aan de beurt. Een schot op doel vanaf de 16-m-lijn is echter een prooi voor de Groen Geel keeper.

In de 53e minuut een kenmerkende situatie bij Omlandia. Aanvaller Remco Bolhuis, die best een bal kan vast houden, draait zich op kansrijke positie vrij naar rechts. Daar gaapt een groene oase hem in het gezicht. Geen Omlandiaan te bekennen. Enigszins vloeit dit voort uit de 4-3-1-2 opstelling, maar ook door het gemis van een speler als een type Davy Klaassen, die gewoon op grote afstand ruikt wanneer er een mogelijke doelrijpe situatie kan ontstaan (zie de 2-0 NL-Senegal). Remco verloor de bal.

Er staan bij Omlandia te vaak te weinig mensen voorin bij een aanvalssituatie of ze zijn te laat. Talloze situaties leiden daardoor tot onnodig balverlies aldus de bekende 'stuurman aan wal'.

De 2-1 valt. Ook eigenlijk weer een knotsgekke bal. Vermoedelijk bedoeld als voorzet komt een bal helamaal vanaf de linker zijlijn tegen de rechter doelpaal, stuitert dan tegen de linker paal en dan alsnog in het Omlandia-doel. Het is de 55e minuut. Tijd om het anders te gaan aanpakken, denk ik dan. Zoals onze vriend Louis in 2010 al zei "Tot oder die Gladiolen".

Immers, nauwelijks kansen, nauwelijks grip op het spel van Groen Geel en veel balverlies. Wat heb je te verliezen. Op naar een gecontroleerde 3-3-4-opstelling.

De verandering komt laat en gebeurt pas een dikke tien minuten voor tijd. Ook niet 3-3-4, maar 4-3-3. Het mocht niet baten, het bleef 2-1. Het moet gezegd worden, dat Groen Geel een dijk van een wedstrijd speelde, ons nauwelijks van dichtbij een kans gunde en verdiend heeft gewonnen.