zaterdag 31 maart 2018

Omlandia 1 krachteloos ten onder tegen DESZ

Paasweekend 31 maart 2018. Velen een weekendje weg. Daarom even een switch naar Omlandia 1 vandaag, want team 2 kende een vrij weekend. Natuurlijk moest ook de reservebank bezet worden en daarvoor werd er aan de deur geklopt bij huize Dijkhuizen. Daar was in elk geval iemand die wel altijd wil spelen, bij voorkeur elke minuut.

DESZ uit Zwartsluis was de tegenstander deze dag, bivakkerend op plaats acht van de ranglijst. DESZ had duidelijk meer tegengoals dan Omlandia geïncasseerd, dus de achterhoede moest het zwakke punt zijn. Fel spelen en met name deze linie onder druk zetten zou de gedachte van uw blogger zijn bij de theoretische bespreking vooraf.
Bijkomende revanchegevoelens wegens een nederlaag voor Omlandia in de eerste wedstrijd zouden de rest moeten doen. Verder geen nauwgezet verslag vandaag, want er werd even wat te veel gekletst met deze en gene.

Met fraai lenteweer werd er afgetrapt. Al snel was duidelijk dat mijn gedachten over het geschetste strijdplan niet door iedereen was en werd overgenomen. Omlandia begon namelijk dramatisch.

DESZastreus

Al sprekend met de PR-man van Omlandia ontglipte me het begin van de wedstrijd een beetje. Het gevolg was dat we, na de PR, we ook 'de pee in' hadden. Na twee minuten kon DESZ de 0-1 al laten aantekenen na wat slordigheidjes in de achterhoede.

De wedstrijd was nog jong. Iedereen was nu wakker bij Omlandia en er was genoeg tijd om de zaken recht te zetten. Jeroen Haan kreeg al vlot twee kansen in korte tijd om de gelijkmaker te scoren. De eerste bal ging net naast, de tweede was te zacht. Het bleken lichtpuntjes van korte duur te zijn.

Na een klein kwartier lukt het DESZ weer om een aanval op touw te zetten. Ook nu weer werd er kennelijk niet attent verdedigd, want er werd al weer gescoord, 0-2. Tsja, als dat nu gebeurde met  overtuigend voetbal dan kon je het misschien nog accepteren, maar dat was het niet. Van beide kanten niet.

Al snel, en lange tijd 0-2
Het was gewoon werkvoetbal vandaag. Niet leuk om naar te kijken als toeschouwer, en in dit geval zeker niet als Omlandiaan. De wedstrijd kabbelde ondertussen rustig de eerste helft door zonder al te veel hoogtepunten. Pas in de 45e minuut gebeurt er weer eindelijk iets goeds bij Omlandia. Een aanval over rechts, een uitstekende voorzet en Kevin Potgieter, die hoog hangend in de lucht bij de linkerpaal de bal rechts van de keeper kan intikken. 1-2 is ook de ruststand.

Na de rust zou je nu toch echt een meer aanvallend Omlandia-team verwachten. Robert Dijkhuizen,  ooit een super-debuut bij Omlandia 1 gemaakt als rechtsvoor tegen BVC (3-12-2016), snel en continu dreigend, assist bij de 1-0, altijd spelend met spelinzicht, blijft op de bank.
Kennelijk heb ik het als 'bevooroordeelde' vader niet goed gezien en begrepen, je moet natuurlijk ook verstand van voetbal hebben.

Ook stond hij eindelijk eens een keer als rechtsvoor bij Omlandia A-junioren. Binnen een half uur direct twee goals. Een wereldgoal tegen NEC zagen we in een oefenwedstrijd. Dat hij ook al jaren de zaak achterin behoorlijk potdicht houdt, is ook meegenomen. Nu had Omlandia echter doelpunten nodig.

De stand is dus 1-2. Je speelt als team absoluut niet goed op dat moment, spits Jeroen Haan wordt niet goed bereikt en je staat achter.
Wat heb je te verliezen? 'Er moet gewoon aanvallender gespeeld worden', zou bij iedereen de gedachte moeten zijn. Teminste, dat zou je toch denken.

Terug naar de wedstrijd. Die kent in de 48e minuut wel een fraai ingeschoten corner tegen de hoek van het doel, maar geen doelpunt dus. Daarna is het weer voornamelijk een middenveld-gevecht met zelfs meer dreigender aanvallen van DESZ dan van Omlandia.
Een schot op de vuist van keeper Devon Harmsma, slecht uitverdedigen bij Omlandia met een vrije trap tegen, een schot van DESZ wat met veel geluk net op de doellijn tot stilstand komt.

Er wordt gewisseld in de voorhoede bij Omlandia. Van veel verbetering is geen sprake. René Hovenkamp valt ook nog eens uit met een blessure. Nu mag Robert invallen, noodzakelijkerwijs achterin. Het blijft desondanks van beide kanten geploeter.  Maar het kan natuurlijk nog wel, de hoop behouden en de mogelijke gelijkmaker scoren en dan misschien zelfs nog wel meer.

We naderen de slotfase, nog steeds is het 1-2. Wanneer je dan ziet, dat bij een Omlandia-aanval er toch nog regelmatig vier verdedigers achterin blijven hangen op één, twee aanvallers dan houdt het bij mij op. Dan wil je kennelijk niet winnen. Ziet niemand dat dan?

Dat gebeurde dan ook niet. Erger nog, twee minuten voor tijd lukt het DESZ om met geduw en getrek, maar volgens de scheidsrechter allemaal volgens de regels, ook de 1-3 langs Devon te schieten.
Gelukkig is het maar een spelletje. We zetten er daarom eerst maar weer een punt achter. Goede Paasdagen gewenst.