zaterdag 17 maart 2018

Omlandia 2 stormt naar winst tegen Lycurgus

Soms bijna plat door de wind
(klik voor foto's en grafiek voor vergroting)

Aflasten of niet,  en .... het topscorerslijstje.

Criterium 2 voor afgelasting. Kinderen moeten omwaaien, mensen worden bevroren afgevoerd, of de daken en bomen vliegen om je oren. Dan is er misschien, let wel misschien, een kans dat, wegens mogelijk gevaar, een voetbalwedstrijd wordt afgelast. Aldus enige voorbeelden van de KNVB op dit gebied.

Criterium 1 is echter het speelterrein. Indien deze bespeelbaar is gaat de wedstrijd in principe door. Ook als het buitenshuis geen pretje is. Vandaag was dus zo'n dag. Nog een graadje erger dan twee weken geleden. Een graadje lager zelfs.
Geen ijsdag vandaag 17 maart (maximum 1,4º), maar wel stormachtige omstandigheden met windvlagen tot 70-90 km p/u (windkracht 8 tot 9) en een doorstaande wind met kracht 5 tot 6. Gevoelstemperaturen: -5 tot-12º.  Lijkt bijzonder zo laat in maart, maar ook op 5 april is ooit eens een ijsdag genoteerd.

Dus stond Omlandia 2 (3e) tegen Lycurgus 2 (7e) gewoon op het programma om 12.30 uur. De wind zou dan er nog juist een schepje bij op doen. 'Fantastisch' voetbalweer dus. Dat blijkt ook, want buurtgenoot Klaas opende inmiddels het grasmaaiseizoen. Echt waar.

'De pen aan Maarten'


Uw blogger heeft gezien de ijzige en stormachtige weersomstandigheden al snel de pijp, in dit geval pen, aan Maarten gegeven. De vingers brokkelden in ijsblokjes van de handen af. Ik geloofde het wel.

De wedstrijd was een kwestie van wie had 'de wind mee'. Tegen de wind in voetballen was bijna geen doen. De bal kwam in de lucht vaak nog harder terug als ze vooruit werd geschoten.

Lycurgus had de eerste helft de wind mee. Veel kansen wisten ze zich er niet mee te verschaffen. Wel leverde het spel op de Omlandia-helft in de 30e minuut een vrije trap op. Door de wind gedragen werd het harde schot onhoudbaar achter Vincent Schenkel gepegeld. Omlandia wist er maar nauwelijks iets tegenover te stellen in de eerste helft. Ruststand: 0-1.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld. Nu was Omlandia overheersend. De wind was echter spelbreker. Van mooi en verzorgd voetbal was geen sprake. Wel schepte Omlandia meer kansen dan Lycurgus deed. Het leverde vele corners op en nog belangrijker drie doelpunten. Alle drie werden ze gescoord door spits en topscorer Ivar Nijboer. Eindstand: 3-1, goed voor een eventuele periodetitel en op dit moment een stevige derde plaats op de ranglijst.


Statistieken

Velen vragen zich af wat al het genoteer van mij tot doel heeft. Daarom eens wat info op dit gebied.
Hieronder de ontwikkeling van het elftal qua gescoorde doelpunten, voor en tegen. De staven zijn de werkelijke scores. De lijnen het voortschrijdend gemiddelde.

Wat lezen we hier nu uit. De groene lijn beweegt zich in een gestage trend omhoog naar 3 tot 4 doelpunten per wedstrijd. Hoe meer wedstrijden, hoe voorspelbaarder de teamprestaties.


De oranje lijn is de trend van de laatste 5 wedstrijden qua gescoorde doelpunten. Die is hier nog positiever dan de groene. De conclusies: de prestaties zijn allereerst uitstekend, maar de teamspirit en samenwerking is nog steeds groeiende. De jongens weten elkaar steeds beter op het veld te vinden, met een beetje geluk op den duur nagenoeg blindelings.

Hetzelfde geldt voor het aantal tegendoelpunten. De lichtblauwe beweegt zich langzaam maar gestaag naar beneden. De tegenstander heeft dus steeds meer moeite om te scoren, de verdediging staat dus 'als een huis' met gemiddeld slechts 1,4 doelpunten tegen.
En ook hier beweegt de 5-wedstrijden-trend zich onder de lichtblauwe. Dus ook verdedigend ontwikkelt het Omlandia 2-team zich nog steeds in positieve zin.

Aantal aanvallen

Ook het aantal aanvallen wat in mijn ogen doelpuntrijpe situaties zou moeten opleveren wordt genoteerd. Omlandia 2 scoort inmiddels gemiddeld 1 op de 4 keer, zelfs nog iets beter met 26% gemiddeld over de gehele competitie. De laatste wedstrijden vrijwel allemaal meer dan 20%.

Het gemiddelde ligt bij een goed draaiende ploeg op 20-25%, dus bij één op de 4 tot 5 aanvallen wordt gescoord. Dat is voor de coach en spelers een vertrouwenwekkend gegeven. Vooral als je achter staat.
En ook hier gaat de trend nog steeds omhoog. Na vijf wedstrijden 18%, na tien 20%, na 15 wedstrijden zelfs scherp stijgend naar 26% (o.a. door de 10-0 tegen Pelikanen S).

En aan al die getallen zijn nog veel meer gegevens te koppelen per speler en per wedstrijd. De beste conditie, aantal keren balverlies per speler, het aantal aangekomen passes, aantal keren bal veroveren, etc. Ik zou het graag allemaal willen hebben als coach.

Het enige wat nog steeds met het blote oog moet worden waargenomen is 'de speler met het beste spelinzicht of de slimme en beslissende pass'.
Het type Wesley Sneyder, Ronald Koeman, Jan Wouters, vroeger Wim van Hanegem. Geloof het of niet, daar zijn in het algemeen maar weinig spelers mee gezegend, maar met teamspirit kan je ook ver komen.

Topscorers

Dan nu het lijstje waar de spelers het meest in zijn geïnteresseerd. Zoals u ziet mis ik de bekerwedstrijden. Ivar Nijboer heeft met zijn drie doelpunten van vandaag zijn voorsprong op Lars weer iets weten te vergroten.

volgorde
Naam
1. Totaal Comp.
2. Totaal Beker en ov.
Totaal
In %
1
Nijboer, Ivar
14
0
14
31%
2
Renkema, Lars
9
0
9
20%
3
Weijers, Zeno
7
0
7
16%
4
Wolde, van der, Henk
5
0
5
11%
5
Potgieter, Kevin
3
0
3
7%
6
Prenger, Bodhi
3
0
3
7%
7
Boerman, Robin
2
0
2
4%
8
Veldman, Robbert
1
0
1
2%
9
Vos, de, Roëll
1
0
1
2%



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...