Knickerbocker keeper sta-in-de-weg
Zaterdag 10 maart. Op de agenda een topper tussen de nummer drie, Omlandia 2, en vier, Knickerbockers 6, van de ranglijst.

De voetbalomstandigheden: Fantastisch sportweer, want de lente heeft zich deze week in vol ornaat opeens aangediend. Toch lijkt  de winter zich misschien nog niet helemaal gewonnen te geven, maar dat is misschien pas volgend weekend het geval. Er kan tussentijds nog veel gebeuren. 'Pluk de dag', dus het motto.
Een flauwe zon, weinig wind en 14º was in elk geval het voetbalweer bij de return op het Zernike-complex in Groningen.

KB kende een fantastische start van deze competitie. Vijf zeges op rij, maar toen stuitten ze op Omlandia 2. Begin november 2017 werd in Ten Boer na een zware wedstrijd de eerste nederlaag geleden. De klap was kennelijk zo groot, dat ze het spoor volledig bijster raakten en naar de vierde plaats zakten. Omlandia 2 klom sindsdien juist gestaag omhoog.

Hoe zouden beide teams vandaag het er van af brengen? In elk geval werd het weer een zware wedstrijd in uiteindelijk een hoog tempo.

Tamme start

Knickerbockers in de aanval
Van een hoog tempo was in elk geval in de eerste tien minuten geen sprake. Bij Omlandia werd kennelijk lang gedacht, dat de doelen ergens ter hoogte van de middellijn stonden. Tien minuten lang werd achterin de bal heen en weer gespeeld van links naar rechts. Het was in mijn ogen met de snelle KB-spitsen vragen om ongelukken.

Bijna vanzelfsprekend kwam dat ongeluk. Positief ingesteld als ik ben, zal ik geen namen noemen. Mijn stelling: wanneer er achterin ergens iets fout gaat dan is er meestal al eerder iets fout gegaan op het middenveld of voorhoede. De druk achterin wordt te groot en de fouten komen dan als vanzelf.

Toch was het Omlandia bijna op deze wijze gelukt. Een eerste scoringskans is er namelijk in de 5e minuut voor Ivar Nijboer, de bal smoort in de KB-verdediging.
Dan is KB aan de beurt. Nu wel in hoog tempo, zien we een kopbal naast gaan, een schot van ver op het doel van Jasper Kromdijk, een corner en bij het noteren van het laatste een doelpunt. Volledig gemist door uw blogger, maar het was wel opeens 1-0 voor KB. Een intikkertje van dichtbij. Een Omlandiaan voelde zich schuldig.

Omlandia probeerde zich te herpakken, maar dat lukte van geen kanten. Wel werd het achterin en op het middenveld iets beter dichtgetimmerd, maar KB bleef het eerste halfuur duidelijk de spelbepalende ploeg. Omlandia kwam er voorlopig niet aan te pas.

Na een halfuur zien we een mooie aanval van KB over de rechtervleugel resulterend in een kansrijk schot op doel. Via de paal stuitert de bal weer het veld in. Omlandia ontsnapt aan de 2-0.

In het laatste kwartier begint Omlandia op te krabbelen. KB beschikt echter ook over één van de betere verdedigingen en het is een moeizaam geworstel van de aanvallers om er een gaatje in te prikken. Dat blijkt ook. Uit een Omlanda-aanval (34') rollen drie schoten op doel, maar alle drie worden geblokt.

In de 36e minuut wordt Ivar volgens de scheidsrechter (van KB) neergelegd in het strafschopgebied. Velen zagen er geen strafschop in, maar hij werd wel gegeven. Henk van der Wolde verzilvert hem met een strak schot in de rechterhoek. Het staat zowaar 1-1.

Omlandia gaat zelfs nog bijna met een voorsprong de rust in, maar Ivar's kopbal uit een corner gaat rakelings naast.

Offensief

In de tweede helft een ander spelbeeld. Het spel gaat nu meer gelijkwaardig op en neer. Zeno Wijers kan ook Omlandia bij de eerste aanval na rust op voorsprong zetten. Hij mist ook.

In de 50e minuut een overtreding bij de 16m-lijn van Omlandia. Een Chinese muur van spelers wordt neergezet, misschien had er iemand op de doellijn plaats moeten nemen, de muur mocht in elk geval niet baten. Met een geplaatst schot in het gapende rechtergat wordt door KB de 2-1 op het scorebord gezet.
Jasper Kromdijk mag grabbelen

Weer wordt door Omlandia de jacht op de gelijkmaker ingezet. Ook de frustraties nemen hier en daar lichtelijk toe. Toch is het een echte mannenwedstrijd. Mag ik dat nog zeggen? Omlandia neemt nu iets meer het spel in handen, maar achterin bleef het oppassen geblazen met die snelle KB-jongens.

Tot overmaat van ramp meent een Omlandiaan totaal onnodig een tackel van achter te moeten inzetten. Rood werd de kleur voor zijn ogen. Omlandia moet met tien man verder vanaf de 66e minuut. Toch komt dan de kwaliteit van het team aan het licht.

Met drukzetten wordt vrijwel elke tegenstander in deze competitie compleet onder controle gehouden. Zelfs nu KB een mannetje meer heeft. Vele aanvallen konden opeens worden opgezet door Omlandia, maar de KB-ers verdedigden zich met hart en ziel. Grote kansen volgden er dan ook niet. Een gelukje voor Omlandia kwam er ook niet.
Aanvoerder Tim Faber
Keihard werd er door Omlandia gepoogd een gaatje te vinden, maar het was energieverslindend met tien man en langzaam vloeiden de krachten weg. Dichtbij het KB-doel kwam er bijna niemand op eigen kracht. Door de lucht waren de ballen telkens een prooi voor de keeper. Kortom, het bleef 2-1 voor The Knickerbockers.

Qua kansen en spelbeeld was de wedstrijd uiteindelijk wel aardig in evenwicht, maar statistisch gezien heb je af en toe een keer wat pech. Nog acht wedstrijden te gaan. Koploper Be Quick (7 april) en de nummers 6 t/m 11 bieden nog steeds perspectief op een goed resultaat op de eindranglijst.