zondag 8 april 2018

Meeslepend duel Omlandia 2 tegen koploper Be Quick 2

Be Quick 2 - Omlandia 2 boeiend spektakel

Reclame voor het voetbal. We hebben het over de gisteren (7 april) gespeelde wedstrijd tussen Omlandia 2 (derde op de ranglijst) en koploper BeQuick 2 in Haren.

Beide ploegen beschikken over een ijzeren verdediging. Beide ploegen hebben tevens een goede voorhoede. De Be Quick - aanvallers zijn echter nog 33% productiever dan die van Omlandia en in theorie dus nog een stuk gevaarlijker dan de Omlandia-voorhoede.

De voorhoede van Be Quick zou dus lamgelegd moeten worden. Omlandia zou dan kunnen profiteren van de naar schatting vijf tot acht kansen die zouden komen. Dan hadden ze kans om een punt of punten uit het Esserbergstadion weg te slepen, want moeilijk zou het zeker worden. Thuis werd er pas in het laatste kwartier verloren (1-4), na eerst kansen op een voorsprong gemist te hebben.

Het weer was volledig omgeslagen. Zo loop je nog in winterjas en zo zit je om vijf uur 's middags in t-shirt buiten bij een aangename 21º.
Schaakspel

Qua uitvoering van het verdedigende plan verliep alles in de beginfase uitstekend. Slechts één schot kreeg keeper Jasper Kromdijk op doel in het eerste half uur. Verder werd het belangrijkste BQ-gevaar ver van zijn doel gehouden.  Toch is Be Quick de ploeg, die het spel bepaalt en ook nog eens volledig op de Omlandia-helft.

Het was zowaar Robert Dijkhuizen, die na een kwartier als eerste Omlandiaan de Rubikon c.q. middellijn kon oversteken, zowaar in vrije positie tot de 16-m-lijn kon oprukken, maar in laatste instantie richting achterlijn werd gedirigeerd. Een schot op doel was acheraf een beter alternatief geweest.

Na zo'n twintig minuten is Omlandia toch dichtbij het doel van Be Quick te vinden. Een aantal kansrijke situaties komen in beeld. Er volgt een corner in de 26e minuut voor Omlandia en de ploeg slaat ongenadig toe. Topscorer Ivar Nijboer weet met een kopbal de tevergeefs grabbelende keeper te verschalken. In slow-motion verdwijnt de bal over de lijn, 0-1.  Het tactische schaakspel verloopt volledig zoals gewenst.

Ivar Nijboer scoort zojuist de 0-1
Natuurlijk geeft Be Quick zich niet gewonnen. In de laatste minuten van de eerste helft is het alle hens aan dek bij Omlandia. Geluk heeft de ploeg wanneer de bal op de rechterpaal belandt en vervolgens bijna over de hele doellijn weer het veld in rolt. Een kopbal gaat over.

Omlandia probeert al combinerend op de korte afstand de bal naar voren te krijgen. Om de 0-1 over de streep tegen koploper binnen te slepen, zou ik honderd keer een poeier uit het stadion dit keer graag er voor over gehad hebben. U begrijpt het al, het ging mis. De bal wordt door BQ-er onderschept en met een flitsende combinatie de 1-1 ingeschoten. Even later wordt er nog eens van dichtbij door BQ ver over geschoten. Met 1-1 gaan we de rust in.

Op de banken

De tweede helft begint als de eerste. BQ is de overheersende ploeg. Wel is invaller Guus Kuipers heel dichtbij de 1-2 (54'). Dan een superkans voor BQ in de 62e minuut. Ik had hem al geteld, maar Jasper voorkomt met een onwaarschijnlijke superredding de 2-1.

We komen in de 68e minuut. Weer een BQ-aanval, verdediger en keeper gaan naar de makkelijk te onderscheppen bal, een misverstand volgt. BQ profiteert en deelt een dikke dreun uit aan Omlandia t.w. een simpele 2-1 in een leeg doel.

Guus Kuipers (voorgrond) rent weg na de 2-2
De veerkracht van de Omlandianen is echter geweldig. Vijf minuten later wordt met een fraaie pass weer Guus gelanceerd. Nu maakt hij het voortreffelijk af. Het is 2-2 en Omlandia leeft weer op.

Het spel gaat ondanks het warme weer in hoog tempo verder. Wel worden aan beide kanten steeds meer kleine fouten begaan. Ook het positiespel is niet meer optimaal. Het betekent kansen voor beide teams en er volgt dan ook een enerverende slotfase.

BQ ziet een gevaarlijke kopbal in de handen van Jasper terecht komen. Vlak er na (76') een aanval over de rechtervleugel, niemand lijkt te reageren een BQ-er loopt zo het strafschopgebied binnen. Met een hard schot scoort hij de 3-2. Jasper is nagenoeg kansloos.

Ongelooflijk, dat Omlandia ook nu weer zich uit het dal omhoog trok. Twee minuten later wordt een Omlandiaan op een dikke 20 meter van het BQ-doel neergelegd. Henk van der Wolde schiet exact in de linker bovenhoek de 3-3 in. Het publiek stond, eigenlijk meer zitten, intussen op de banken van enthousiasme en spanning natuurlijk.

Beide ploegen streden voor wat ze waard waren. BQ ging door in zijn jacht op winst. In de 80e minuut dringt weer een aanvaller vanaf rechts het strafschopgebied binnen. Genoeg verdedigers waren er om hem op te vangen, maar iemand pakt hem toch even te hard aan. Terecht geeft de scheidsrechter een strafschop en BQ zet met een loeihard schot de 4-3 op het bord.

Robert en Robin Boerman erachter
In een laatste poging om de gelijkmaker te scoren wordt ook Robert naar voren gehaald. Riskant, maar ik denk wel, dat de verdedigers compleet hadden staan tollen wanneer ze hem 90 minuten tegenover zich hadden gezien. Hij is gewoon supersnel en dreigend voorin, vrijwel niet af te stoppen.

Jammer genoeg mocht het ook niet baten. Er wordt nog eens achterin balverlies geleden en weer sloeg BQ keihard toe en scoorde dus de 5-3. Nu had Omlandia niet meer de kracht om dit nog in de laatste drie minuten recht te zetten. Het bleef bij deze stand. Een supermooie pot voetbal. Be Quick lijkt volledig terecht de kampioen te worden.