zaterdag 15 oktober 2016

Omlandia JO19 doet zichzelf tekort tegen Lycurgus

'Misschien wordt het morgen beter, maar het wordt toch nooit goed'

(Cornelis Vreeswijk; 1937-1987; al bijna 30 jaar geleden overleden, maar immens populair in .... Zweden en er is daar zelfs een film over hem gemaakt;  https://www.youtube.com/watch?v=uJRZ25bj8Hc)

Grijs herfstweer, verkleurend blad en een frisse, al wat kille wind waren het veld- en speeldecor deze zaterdag 15 oktober op Omlandia's hoofdveld in Ten Boer. Het paste allemaal perfect bij het gevoel tijdens en vooral na de wedstrijd. En bij Cornelis.

Frustratie, af en toe diepe frustratie was er namelijk.  Voor de zoveelste keer had je het gevoel dat er totaal onnodig punten zijn blijven liggen. Thuis werden er vandaag opnieuw dure punten gemorst door met met 2-3 te verliezen van Lycurgus. Het titelkopje hierboven wordt hopelijk niet het motto van het resterende verloop van de competitie. Lycurgus had tot vandaag nog geen wedstrijd gewonnen behalve tegen het uit de competitie gehaalde GVAV-Rapiditas.

Toch probeer ik weer wat lichtpuntjes in de duisternis te vinden, want die waren er wel degelijk.
(met 73 foto's van fam. Dijkhuizen (10) en Schenkel (63) Ook aan het verslag van 8-10-2016 Lewenborg-Omlandia zijn nog 105 foto's van Schenkel toegevoegd)

Kansen genoeg voor Omlandia
Het gemak waarmee Omlandia JO19 soms aanvalt is het belangrijkste lichtpuntje. Het team beschikt over een goede afmaker, het team heeft snelle spitsen, het gemiddeld technisch niveau is alleszins redelijk tot goed te noemen. Ook de teamsfeer is uitstekend.
'Waarom gaat het dan toch met enige regelmaat mis?', is dan de volgende logische vraag, maar we gaan eerst naar de wedstrijd.

Na een klein kwartiertje aftasten kwam de wedstrijd goed op gang. Het werd zelfs een kansenfestival van en aan beide kanten. Er gebeurde zoveel, dat het bijna ondoenlijk is om verhaalsgewjs hiervan verslag te doen. Voor de verandering daarom maar weer eens minuutsgewijs:

• 15': Robbert Veldman van Omlandia breekt goed door op links, maar heeft pech. Zijn schot gaat net langs de rechterpaal naast.
  • 16': Lycurgus mag een vrije trap nemen. Met een mooie curve komt deze bijna in de linker bovenhoek. Keeper Vincent Schenkel pareert met vuist nog wel op tijd, maar raakt de bal niet goed en tot overmaat van ramp verdwijnt de bal in het doel. 0-1 voor Lycurgus.
  • 17': Robert Dijkhuizen redt op het laatste moment na weer een goede kans voor Lycurgus.
  • 18': Vrije trap voor Lycurgus. Een superkans volgt, maar wordt gemist.
  • 20': Nu mag aanvaller Jeroen Brookman doorstomen naar het Lycurgus-doel.  Een goede actie wordt net niet bekroond. De bal komt tegen de paal.
  • 25': Op aangeven van Erwin Bos komt de bal bij Guus Kuipers. Ineens uit de lucht wordt de bal van dichtbij over getikt.
  • 27': Een nieuwe kans voor Lycurgus. Vincent redt met de voet.
  • 31': Schot van Lycurgus. Vincent redt weer.
  • 33': Op assist van Remco Bolhuis kan Bodhi Prenger schieten. De keeper staat in de weg.
  • 34': Een niet al te hard schot van Lycurgus levert toch een moeizame redding op. Vincent trapt de bal naar corner.
  • 35': Uit deze corner komt een kopbal, die gelukkig over het Omlandia-doel gaat.
  • 37': Robbert mag nog eens schieten. Weer heeft hij pech. De bal komt nu op de lat.
  • 39': Lycurgus probeert het weer met een schot. Weer redt Vincent de zaak en de bal gaat achter.
  • 40': De derde goede rush van Robbert. Alleen op weg naar de goal wordt hij aangetikt net buiten de 16m-gebied. Een gele kaart volgt waar zelfs de Lycurgus-grensrechter rood ook voor mogelijk had gehouden. Kevin zijn vrije trap belandt in de handen van de keeper.
  • Rust. 0-1 dus.
  • 46': Remco krijgt direct een cadeautje. Hij schiet naast.
  • 47': Zacht schot van Lycurgus in een situatie waar meer in had gezeten.
  • 52': Lycurgus scoort. Vanaf rechts mag een aanvaller vrijwel ongehinderd opstomen. Een dure fout.
  • 54': Na een corner van Omlandia wordt door de scheidsrechter hands gesignaleerd. Opzettelijk kennelijk, want een strafschop volgt. Roy Boer is de schutter en scoort de belangrijke 1-2.
  • 56': Lycurgus schiet van ver over.
  • 60': Een schitterende Omlandia-aanval over rechts. Jeroen komt na weer een knappe actie het 16m-gebied in, geeft een mooie voorzet en Remco schiet onberispelijk de 2-2 in.
  • Omlandia gelooft er weer in, heeft ook wel een licht technisch overwicht en ook iets betere aanvallen. Het is tijd om door te drukken. Kansen volgen dan vanzelf.
  • 63': Roy schiet over op aangeven van Bodhi.
  • 65': Remco krijgt een kans na een corner. Hij scoort niet.
  • 70': Robert krijgt weer een superkans na assist Remco. Nu staat de keeper in de baan van het schot.
  • 72': De uitstekend invallende B-speler Jeremy van Coevorden lanceert een mooi schot richting goal Lycurgus. De bal gaat net over.
  • 74': Robbert heeft geen geluk vandaag. Zijn vierde kans is weer een prooi voor de Lycurgus-keeper.
  • 75': Lycurgus komt er weer eens uit en mag schieten van ver. Vincent redt.
  • 77': Een kleine ramp. Lycurgus geeft een lange pass dwars door het centrum. Geen enkele Omlandiaan onderschept de bal. Wel de aanvaller voor wie de bal bedoelt is en hij maakt het onberispelijk af.
  • Er is nog 12 minuten te spelen, maar het is al de zoveelste mokerslag in deze competitie voor de Omlandianen. De jongens hangen mentaal in de touwen en weten er geen eindsprint meer uit te gooien. Alleen Jeroen lukt het nog een keer om tot de achterlijn door te dringen dichtbij doel. Een voorzet geven lukt niet meer.
  • Na een laatste afstandsschot van Lycurgus fluit de scheidsrechter voor het einde.
  • Eindstand 2-3.
'Waarom gaat het mis?' Ik denk niet dat deze vraag 'en plein public' door mij beantwoord moet worden. Natuurlijk heb ik een mening, maar door de gang van zaken in deze competitie zijn er ook twijfels zo langzamerhand of mijn mening (een beetje) de juiste is. Ik kan het immers niet testen.

Wat ik wel kan noemen is het volgende:
  1. Belangrijke fouten worden telkens weer gemaakt. Persoonlijk haat ik het als ik voor de tweede keer dezelfde fout maak. Dan bouw ik ergens een zekerheid of waarschuwing in bij mijn werk of in mijn huidige wedstrijdspel, het schaakspel. Een taak voor iedereen in en om het team, dat dit er uit gehaald wordt.
  2. Er is onvoldoende haast in achterstand-situatie. Bij een achterstand is elke seconde er een. Wat ik zie is echter dat op dezelfde rustige wijze de bal van buiten het veld wordt gehaald als anders, idem bij een ingooi of corner. Kostbare tijd wordt verloren.
  3. Er is onvoldoende haast in situaties als vandaag na de 2-2. Dit is wel een bijzonder lastige, want je moet aanvoelen dat de tegenstander rijp is voor de KO. Iemand moet de wedstrijd 'lezen' en de medespelers op het juiste moment activeren en aanmanen toch nog een stapje meer te doen. Geloof me, de tegenstander was na de 2-2 mentaal gebroken, net als even later Omlandia na de 2-3. Maar één ding is zeker een opgejaagde tegenstander onder druk gaat nog meer fouten maken.
Zie voor een mooi voorbeeld de uitslag van Omlandia - Blauw Wit'34 deze middag waarin Omlandia na 0-2 achter te hebben gestaan toch nog met 4-2 wint.