(nu met ruim 100 foto's extra van fam.Schenkel)
Kunstgras is het gespreksonderwerp van vandaag, 8 oktober, in de sportwereld. Binnenkort wordt de auto hier aan toegevoegd met al dat rubber in en buitenom. Fietsen? Ik zou me er niet meer aan wagen. Rubber is uit. Zo, 20e eeuws.

In mijn jeugd was Batman een fenomeen. Dus ging je hem imiteren, nee, ik was Batman. Er werd een oude autoband op de kop getikt, een masker uitgeknipt, wat elastiek, een oude cape van moeder en je veranderde op klap in een Flying Dutchman, Batman dus.

Sindsdien is Ten Boer de meest veilige gemeente van Nederland. Zweten en stinken dat zo'n masker na een middagje buiten spelen deed, ongelooflijk. Ziek? Nee. 'Wel zo gek als een deur', zullen sommigen denken.

Vanmiddag was het kunstgras van Lewenborg, naast Lewenborg JO19 zelf, ook een tegenstander van Omlandia JO19. De bal stuiterde soms met de meest vreemde capriolen en effecten alle kanten op en dit keer was Omlandia daar in zekere zin de dupe van. Leest u verder.

Schitterend, windstil herfstweer troffen we vandaag op het Lewenborger-complex. Heerlijk voetbalweer bij een temperatuurtje van zo'n 12 graden. Om even over drieën werd er gefloten voor het begin van de wedstrijd. Beide teams gingen zo te zien goed gemotiveerd uit de startblokken en na zo'n kleine vier minuten zien we de eerste aanval van Omlandia.

Het is een voltreffer. Van rechts belandt de bal via Remco Bolhuis, Bodhi Prenger voor de voeten van Robbert Veldman en hij haalt uit. De bal verdwijnt strak en laag in de rechterhoek, 0-1 voor Omlandia.

Lewenborg neemt vervolgens het heft in handen. Toch lukt het hun niet of nauwelijks keeper Alwin Potgieter in het vizier te krijgen. Alleen bij hun eerste kans lukt dit nog, maar ze missen deze. Hierna volgt het ene afstandsschot na de andere, maar de zuiverheid en doelgerichtheid is ver te zoeken. Ook vandaag stond de Omlandia-verdediging weer z'n mannetje in die eerste helft.

Omlandia loert op de counter en komt er af en toe goed uit, maar zonder echt gevaarlijk te worden. Dan volgt in de 33e minuut een vrije trap aan de zijlijn van zo'n 40m van het doel. Roy Boer lepelt hem keurig rechts in het strafschopgebied af. De bal komt via via voor de voeten van Guus Kuipers, die mooi intikt. 0-2. Per ongeluk noteer ik dit bij de 38e minuut. 'Fout, maar nog even laten staan', dacht ik nog.

Het ongelooflijke gebeurd. In de 38e minuut volgt op vrijwel dezelfde plek aan de andere zijde van het veld weer een vrije trap. Roy neemt hem weer en lepelt hem nu van rechts naar links weer keurig in het strafschopgebied. Weer komt de bal voor de voeten van Guus en ook hij herhaalt het kunstje van vijf minuten er voor. Het derde doelpunt was een volledig spiegelbeeld van de 0-2. Wat een weelde, een 0-3 voorsprong. En de tekst kon dus blijven staan!

Dan volgt een echt en interessant spelmoment in de 44e minuut. Zoonlief Robert Dijkhuizen is de pechvogel, maar naar mijn mening volledig onterecht. Hij maakt hands in het strafschopgebied, maar strafbaar hands?

Guus Kuipers - twee keer raak
Nu wordt het interessant. De bal komt allereerst ergens vanaf rechts met veel effect in het strafschopgebied van Omlandia van een Lewenborger. De bal wordt keurig gepareerd met de voet van Robert, maar het effect van het eerste schot samen met de stuit op het kunstgras en de voet van Robert levert een totaal onbedoeld effect op. De bal krult omhoog tegen de in de lucht zwevende hand van Robert en gaat over de cornerlijn.

De eerste vraag: In feite het enige belangrijke aldus de FIFA-spelregels. Was het opzet? Nee, daarvoor was geen tijd en de bal te onvoorspelbaar in de baan omhoog door de lucht.
We beoordelen verder. Enigszins van invloed op het totaal-oordeel daarom de tweede vraag: was het het ontnemen van een kans van de tegenstander? Nee, een Omlandia-speler speelde immers zelf de bal.

Derde vraag: Bewoog de hand naar de bal? Nee, daarvoor ging het gewoon te snel. Het effect van de bal was bovendien totaal onvoorspelbaar. De bal zou bij normaal effect vermoedelijk gewoon zijn weggewerkt tot corner of over de zijlijn zijn gespeeld. Omlandia zou er geen voordeel mee behaald hebben en idem dito Lewenborg.

De Lewenborger-scheidsrechter beoordeelt het desondanks als opzet en fluit voor strafbaar hands en dus een strafschop. Een cadeautje naar mijn mening. Lewenborg scoort de 1-3 in de 45e minuut. Een mentale opsteker op het juiste moment voor onze tegenstanders.

Een minuut later krijgt Robbert nog een unieke kans op de 1-4. Zijn schot richting doel komt volgens Jan en alleman tegen de hand van een Lewenborger aan. Opzet? Ik weet het niet, maar de scheidsrechter wijst in elk geval naar een heel ander lichaamsgebied en 'wil het niet zien'. Hij laat doorspelen. In elk geval kwam deze situatie meer in aanmerking voor een strafschop dan de hiervoor genoemde.

Een superspannende tweede helft volgt. Gelukkig wordt het geen moment gemeen. Ook nu weer krijgt Omlandia als eerste een goede kans. Remco krijgt onvoldoende controle over de bal en krult deze te zacht naast het doel.
Zoals gezegd en gedacht kwam Lewenborg weer helemaal tot leven na de rust. Omlandia mag even later zijn handen dichtknijpen. Een snoeihard schot spat op de vuisten van Alwin terug in het veld. Even later redt Robert op het laatste moment. Meerdere schoten volgen van ver, maar het zoveelste stuit zachtjes terug in het veld. Een simpel intikkertje volgt, 2-3.

Lewenborg verhoogt nogmaals de druk. Af en toe mag Omlandia het nog met wat afstandsschoten van Roy proberen. Echte superkansen zijn het niet. Bij Omlandia is het pompen of verzuipen achterin. De chaos wordt met enige regelmaat groter, de gaten achterin ook en het gevaar vanuit Lewenborg dus ook alsmaar groter. Als Omlandia-supporter voelde je het al een beetje aankomen en dat gevoel was juist.

De 82e minuut. Slecht uitverdedigen eist zijn tol. Het betekende het juiste hapje voor de Lewenborg-aanval op het juiste moment en even later valt de 3-3. Lewenborg probeerde in de laatste minuten er ook nog winst uit te persen. Gelukkig vochten onze jongens voor wat ze waard waren en werd in elk geval het toch wel verdiende punt binnen gesleept. Een frustrerend punt, want met 0-3 of zelfs 0-4 in de rust waren de kansen op winst voor Omlandia een stuk groter geweest.

Statistieken Lewenborg JO19 - Omlandia JO19 (een beetje slordig vanweg de spanning in de slotfase):

Corners: 3+3=6 resp. 1+3=4
Kansen: 7+11=18 resp. 6+4=10
Doelpunten: 1+2=3 resp. 3+0=3
Efficiency: 17% resp.30%