zaterdag 12 december 2015

Onherkenbaar Omlandia A1 verliest in Siddeburen

Onderschatting is het begin van de nederlaag

Entree v.v. Siddeburen met Hervormde kerk op achtergrond
Op de twaalfde van de twaalfde stond de twaalfde wedstrijd van Omlandia A1 op de agenda. Het betrof een inhaalwedstrijd in en tegen Siddeburen A1. De laatste had de week er voor nog met 8-0 klop gekregen van NEC Delfzijl, stond niet hoog op de ranglijst en heeft een achterhoede met ruim 40 doelpunten tegen, maar ook een redelijk goed scorende voorhoede. Dat moest in theorie te doen zijn, zou je denken. In theorie dus.

'Onderschatting is het begin van de nederlaag' is één van mijn eigen filosofische spreuken. Daar leek het gisteren dan ook een beetje op. Ondanks de terugkeer van Nieck Baljeu en topscorer Ricardo van Coevorden liep het bij bij Omlandia voor geen meter. Dat is ook de verdienste van een scherp spelend en goed storende tegenstander natuurlijk. Siddeburen deelde namelijk vanaf minuut één de lakens uit.

Achterstand en mentale instelling

Sporadische aanval Omlandia in de eerste helft
Zeldzaam goed voetbalweer voor een decembermiddag hadden we deze dag. Nagenoeg windstil nog, hoewel een kleine, korte, stormdepressie in aantocht was, het was droog en het veld lag er ogenschijnlijk goed bespeelbaar bij.

Siddeburen kwam als een raket uit de startblokken, maar leek gewoon te schrikken van twee cadeautjes van de Omlandia-verdediging in de eerste twee minuten. Mazzel voor Omlandia en een duidelijke waarschuwing zou je denken. De derde waarschuwing volgde tien minuten later. Robert Dijkhuizen redt de situatie nog net ten koste van een corner.

Na een kwartier is er wel succes voor Siddeburen al doen ze het niet helemaal zelf. Weer zien we grote druk van Siddeburen op links, goed en krachtig doorzetten en een mooie voorzet. Roy Boer onderschept deze nog wel, maar de bal rolt vlak langs de linkerpaal in het doel. 1-0 achter dus.

'Nu zijn ze wel wakker', dacht ik, maar niets van dat alles. Het team leek niet te beseffen, dat er uit een ander vaatje moest worden getapt en het leek niet te beseffen, dat ze achter stonden. Illustrerend was dat keeper Alwin bij een 0-1 stand de bal uit het verre struikgewas moest halen ter hoogte van de cornervlag. Als linksachter zou ik er naar toe gerend zijn om van elke seconde tijdwinst hopelijk gebruik te maken om de stand een ander aanzien proberen te geven.

Siddeburen gaat onverdroten verder. Ze koppen in de 35e minuut net over. Alwin staat vlak daarna toevallig in de baan van het schot bij een volgende, goede kans van Siddeburen. Het had al erger kunnen zijn voor Omlandia.
Pas in de 43e minuut zien we eindelijk een aanval van Omlandia. Jeroen Brookman breekt goed door, maar is net te laat bij een bal die bijna ingetikt kon worden. De grote verrassing volgt een minuut later. Bodhi Prenger die, na zijn hattrick van vorige week, de smaak van een schot op doel kennelijk te pakken heeft, probeert het ook nu eens. Zijn schot is zo lastig, dat de keeper hem niet onder controle krijgt en Ricardo is er als de kippen bij om de 1-1 in te tikken. Rust. Er lijkt nog niets verloren.

Na de thee zou het wel beter gaan Omlandia, dacht ik nog optimistisch. Dat leek in eerste instantie ook zo te gaan. Superkansen volgden al snel. Eerst voor Kevin Potgieter, maar de keeper redt, en even later weer Ricardo. Mooi speelt hij zich vrij en lijkt te scoren. Het schot belandt echter op de paal en stuitert het veld weer in. De kans op een voorsprong is vervlogen.

Siddeburen blijft echter ook goed bij de les en blijft met enige regelmaat gevaarlijk. Dat blijkt in de 50e minuut.  Een bal gaat richting een aanvaller op de hoek van het 16m-gebied, we zien een Omlandia-verdediger die lijkt te denken dat hij genoeg tijd heeft om te verdedigen, maar de aanvaller haalt direct verwoestend uit en scoort de 2-1.

Wervelend is het allemaal niet bij Siddeburen, maar ze zitten Omlandia continu bovenop de huid. Het lukt Omlandia dan ook maar niet of nauwelijks een kans te creëren, laat staan dat van een goede opbouw sprake is. Vrije trappen in de buurt van het doel van Siddeburen worden ook nog eens slordig en onnauwkeurig genomen. Doodzonde.

Tweede helft. Weer een afgeslagen Omlandia-aanval
Ploeterend wordt er door Omlandia verder gevoetbald. Er moest een wonder gebeuren om de zaak nog ten gunste van de Ten Boersters te keren. Dat wonder kwam niet, integendeel. De genadeklap voor de Omlandianen valt in de 71e minuut. Ik heb de situatie niet eens goed genoteerd door alle frustraties.
Voor het eerst dit seizoen zag ik een team, dat werkelijk totaal geen grip op de tegenstander kreeg. Kortom, het werd 3-1 en twee minuten voor tijd tot overmaat van ramp nog 4-1. Volledig verdiend voor en door Siddeburen, dat wel.

Alwin, maar niet alleen hij staan er geslagen
 en verslagen bij in de slotfase.
Uithuilen en opnieuw beginnen is nu het motto. Met toch nog steeds een derde plek op de ranglijst kan het nog steeds een goed seizoen worden. Gelukkig volgt nu eerst de winterstop.

De statistieken Siddeburen A1 - Omlandia A1: (1e + 2e helft = totaal)
Corners: 4+3=7 resp. 1+1=2
Kansen: 5+4=9 resp. 2+4=6
Doelpunten: 1+3=4 resp. 1+0=1
Efficiency: 44% resp. 17%
Efficiency competitie: 24,7% (goed)