zaterdag 25 april 2015

Omlandia B1 wint periodetitel na winst op NEC Delfzijl

Omlandia B1 (groen) - NEC Delfzijl B2 -1e helft

Het is zaterdag 25 april. Grijs en nat het decor op het Omlandia-complex waar NEC Delfzijl B2 te gast is. Omlandia B1 zou bij winst zowel de tweede periodetitel in de wacht slepen als de de tweede plaats op de ranglijst bereiken.
We zien vlak voor aanvang nog net Omlandia D1, onder de bezielende leiding van Jan Oosterbeek en neef Jeroen Dijkhuizen, met grote voorsprong op de concurrentie kampioen worden. Hierbij nogmaals de felicitaties voor deze prestatie aan spelers en leiding.

Terug naar B1. NEC werd al eerder in de beker met 11-0 verslagen, maar de eerste competitiewedstrijd eindigde teleurstellend in 2-2. Toch mocht deze club met 54 tegendoelpunten vandaag geen probleem zijn voor ons Omlandia B1-team, dat bovendien twee keer zou vaak weet te scoren als de tegenstander.
 Dit keer verwachtte ik toch ook een Omlandia te zien, die vanaf minuut één de touwtjes in handen zou nemen en eens duidelijk zijn kwaliteiten, die het wel degelijk heeft, voetbaltechnisch op de grasmat zou leggen. Hoe positief het uiteindelijke resultaat ook was, het mocht ook vandaag weer niet zo zijn.  Een impressie van de wedstrijd.

Brilstand

In het eerste kwartier viel er nog niet veel te beleven voor de toeschouwers en supporters. Omlandia kreeg een kansje en ook NEC zorgde er voor, dat keeper Alwin Potgieter even attent in de hoek van het 16m-gebied moest ingrijpen.

Hierna nam Omlandia het heft, zoals boven geschetst, inderdaad in handen. Toch zat er niet genoeg bezieling en overtuiging in en was het continu 'net niet' en te laat attent bij de vele kansrijke spelsituaties en de vele corners. Ook op de positionele veldbezetting was regelmatig wel iets op aan te merken. Of ze zich verplicht inhielden als het ware en tegen hun natuur in speelden.

Vele kansrijke situaties
Het resultaat van dit alles was, naast de vele corners, dat we nog kansen zagen voor Robbert Veldman en Remco Bolhuis en schoten, die allen voorlangs gingen. De aanvallen verliepen moeizaam en Omlandia worstelde te veel met de toch niet echt spectaculaire verdediging van NEC. De rust werd dus ook bereikt met de bekende brilstand.

Afbeeldingsresultaat voor brilstand

Opening van het bal

Na de thee zagen we iets meer bezieling. Het tempo ging omhoog en direct regende het kansjes, goede kansen zelfs. Robbert herhaalde tot twee keer een mooie aanval op de linkervleugel met goede voorzetten. Beide keren was de keeper het laatste obstakel. Nog eens een combinatie tussen Erwin Bos en Robbert, maar de laatste mist. Hierna krijgt NEC zowaar een dubbele kans om de score te openen. Zij kopiëren het spel van Omlandia en schieten gelukkig ook voorlangs.

Dan zien we opeens Guus Kuipers van rechtsachter wilskrachtig opstomen over het hele veld. Vrijwel ongehinderd mag hij richting strafschopgebied optrekken. Op het moment, dat er toch nog een verdediger in beeld komt, lanceert hij een schot op doel. De strak ingeschoten bal schampt via de rechterpaal het doel in. Het staat 1-0 in de 51e minuut, het bal is geopend.

NEC krijgt vlak er na weer een kans. Nu wordt er overgekopt. Vanaf dit moment regent het letterlijk en figuurlijk. De regen valt weer gestaag en het regende nu ook kansen voor Omlandia, maar eerst weer zonder al te veel resultaat. Een doelpunt wordt afgekeurd van Omlandia, Jeffrey Hoeksema kopt over, Kevin Potgieter tikt over en kopt over, maar geen doelpunten dus.

NEC schiet tussendoor nog eens over. Bij 1-1 had het ik het nog moeten zien, maar ze komen er niet meer aan te pas. Robert Dijkhuizen komt in de 69e minuut over de linkervleugel opmarcheren. We zien een combinatie met Robbert Veldman, die ook in laatste instantie de bal krijgt en nu wel onberispelijk scoort. 2-0, de zaak is nu zeker beslist.

Nog tien minuten resteren voor een mogelijke galavoorstelling in de tien slotminuten. Het werd het weer niet. Alleen Remco Bolhuis mag nog eens het strafschopgebied binnenkomen en een perfecte bal op Vincent Jonkman geven. Ook Vincent scoort. 3-0 en het is gebeurd. Omlandia krijgt geen kans meer om de score op te voeren. Ondanks de vele onderbrekingen wordt er net als vorige week nauwelijks blessuretijd bijgeteld.

Maar goed, drie punten in de knip die ook nog eens goed zijn voor de periodetitel en een tweede plek op de ranglijst. Geen grootse wedstrijd, maar de winst is binnen en die telt wel natuurlijk. Dan maar volgende week de galavoorstelling in de laatste competitiewedstrijd tegen Noordpool.