zaterdag 2 mei 2015

Moeizame slotwedstrijd Omlandia B1 bij Noordpool

Periodetitel en ongeslagen in 2015


We schrijven zaterdag 2 mei. Op de agenda van vandaag: de laatste competitiewedstrijd tegen Noordpool B1 in Uithuizen. Het is een echte lentedag, nog wel gestart met een temperatuur dichtbij nul en een buitje, maar al snel verbeterend in heldere, blauwe luchten, zon en iets minder frisse omstandigheden. Uitstekend voetbalweer dus.

Op het schitterende Uithuizer sportcomplex en kunstgrasveld staat een op en top geladen Noordpool ons op te wachten. In Ten Boer werd namelijk in september vorig jaar de grootste uitslag van het seizoen in deze B1 1e klasse - nr.32- door onze Omlandianen tegen dit team neergezet namelijk 8-3.

Als coach van de tegenpartij hoef je alleen deze uitslag maar op het bord te zetten en de opdracht is dan duidelijk. Een wedstrijdbespreking vooraf is niet of nauwelijks meer nodig. Zou het Noordpool lukken om revanche te nemen en daarmee Omlandia's tweede plek onzeker te maken? Omlandia moest namelijk winnen om de eervolle tweede plaats veilig te stellen. Kampioen GVAV Rapiditas B1 was al lang uit het zicht verdwenen en met grote voorsprong eerste geworden.

Dreun



Lange tijd leek het er op, dat Omlandia niet helemaal scherp en goed bij de les was. Toch was er al na drie minuten een enorme mogelijkheid via Bodhi Prenger en Robbert Veldman. Het schot was echter veel te zacht. Even later volgt een blessure van tijdelijke aard voor de laatste na een pittige overtreding. De vrije trap resulteerde in een kopbal over het doel.

Noordpool zet met fysiek voetbal onze jongens onder druk. Na zeven minuten krijgen ze een goede kans, maar ook bij hun staat het vizier nog niet scherp en de bal belandt in het zijnet. Omlandia krijgt het moeilijk en lijkt helemaal niet meer aan goed voetbal toe te komen wat een verdienste van Noordpool mag heten. Toch betekende een en ander ook een behoorlijk aantal overtredingen en de gemoederen willen dan logischerwijze nog wel eens hierdoor verhit worden.


Na een kwartier zagen we weer een mooie aanval van Noordpool. Ene Abdul wervelt tussen een aantal verdedigers door, geeft de bal keurig af op een medespeler, die hard op het doel van Alwin Potgieter schiet. De bal spat gelukkig via de vuisten van hem weer het veld in. Corners volgen in serie voor Noordpool, gelukkig redt Alwin weer bij een goede kans en wordt ook nog eens voorlangs geschoten.

Omlandia zet Robert Dijkhuizen eindelijk ook eens voorin. Zijn eerste balcontact ging vlak bij doel hoog over. De tweede keer komt hij vanaf de zijlijn. Bijna achteloos passeert hij een verdediger en komt weer vlakbij het doelgebied. Zijn voorzet wordt met een uiterste krachtsinspanning nog net onderschept door de keeper.

Dan is Noordpool in de laatste, 40e minuut, weer aan zet. Slordig verdedigen aan de zijlijn betekende een opmars richting Alwin. Een schot van links was dit keer wel raak en het staat 1-0 voor Noordpool. Het was een dreun vanjewelste voor Omlandia.

Bordjes verhangen?


Na de thee zou het vast heel anders gaan was de verwachting. Dat leek in eerste instantie ook zo. Scherper spelen betekende inderdaad, dat er een redelijk aantal kansen werd gecreëerd. Eerst zien we Vincent Jonkman en Remco Bolhuis met een kans. Remco's bal wordt van de lijn gehaald en gescoord werd er dus niet. Even later weer Vincent met een nieuwe kans. Ook nu is de keeper een vervelend obstakel. Ook zijn derde mogelijkheid wordt gemist. Nu belandt de bal in het zijnet.

Robbert Veldman komt het veld weer in. Ook hij mag het proberen en weer is het de laatste man van Noordpool, die lastig is. Het spel roept steeds meer frustraties op aan beide kanten. De overtredingen nemen toe evenals verbale uitingen bij al het 'grote onrecht' op het veld.

Dit wordt nog eens verergerd door Noordpool, die na een onnodige overtreding van een Omlandiaan een vrije trap bij het 16m-gebied krijgt en een tweede dreun gaat uitdelen. Met een goed schot verdwijnt de bal met een mooie boog achter Alwin in het doel, 2-0 voor Noordpool.


Met nog twintig minuten te gaan lijkt het steeds moeizamer te gaan worden en een gelijkspel, laat staan de winst, voor Omlandia ver weg. Desondanks gooit Omlandia nu alle schroom van zich af en zet toch weer grote druk. Voor de zoveelste keer is echter de Noordpool-keeper twee keer kort achter elkaar de laatste sta-in-de-weg.

Drie minuten later. Jeffrey Hoeksema wordt eindelijk eens goed gelanceerd. Hij stormt het strafschopgebied binnen en wordt neergelegd. Of hij gemakkelijk gaat liggen, zoals sommige Noordpoolbewoners zeiden, doet er niet toe. Het gaat om de vraag of er een overtreding is gemaakt. De scheidsrechter oordeelde van wel. Kevin Potgieter schiet eindelijk de toch wel verdiende 2-1 in.

Weer een paar minuten later. Nu is het Robbert die over de linkervleugel vliegt. Hij zet strak en goed voor, maar bereikt geen medespeler. Wel wordt de bal via het been of voet van een Noordpool-verdediger van richting veranderd richting doel en de graaiende vingertoppen van de keeper kunnen niet meer de 2-2 verhinderen. Alle 'credits' voor Robbert vanzelfsprekend, maar het telt als een eigen doelpunt.

Noordpool komt er voetbaltechnisch vanaf dat moment niet meer aan te pas. Op het veld en met een aantal leiders en toeschouwers erbij gaan de aantallen decibellen een stuk omhoog. De akoestiek in het stadion is uitstekend en iedereen is goed verstaanbaar. Het was nog net niet een verhit Tweede Kamer - debat, maar verder waren alle ingrediënten er voor aanwezig t.w. de stand, de gang van zaken en af en toe toch wel wat rare en onduidelijke scheidsrechterlijke beslissingen. Tsja, beheers je dan maar eens even.

En uw blogger? Ik hou me al mijn hele leven maar met één ding op sportgebied bezig en dat is de eindstand. De rest kan me gestolen worden zolang er geen verschrikkelijke of gemene blessures ontstaan en het nog redelijk correct aan toe gaat. Winnen wil ik, maar wel op sportieve en correcte wijze en daar hoort elke echte sportman zich eigenlijk ook alleen maar mee bezig te houden. Ik weet het, dat is voor velen heel moeilijk.


Slotfase

Vier minuten voor tijd is het eindelijk Omlandia die nu eens een dreun uitdeelt. Kevin vecht zich op karakter dwars door het centrum richting doelgebied. Het laatste tikje gaat via-via naar Vincent, die gemakkelijk de 2-3 kan inschieten. Het is gebeurd. Nogmaals staat Kevin even later aan de basis voor de mooiste aanval. Nu komt hij vanaf de zijlijn met een perfecte voorzet en de instormende Roy Boer scoort met een harde kopbal de 2-4. Een moeizame, maar toch wel verdiende overwinning gezien het hele wedstrijdbeeld.

Op naar de nacompetitie!

De statistieken van Noordpool B1 - Omlandia B1 (1e + 2e helft resp. totaal):

Kansen: 5+2=7 resp. 5+11=16
Corners: 4+0=4 resp. 1+8=9
Doelpunten: 1+1=2 resp. 0+4=4
Efficiency: 29% resp. 25%






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...