woensdag 13 mei 2015

Schaakclub Ten Boer (senioren) hangt het bord in de wilgen

Afbeeldingsresultaat voor schaken
Schaakclub Ten Boer (senioren)
1948-2015 † 

Alleen een wonder kan de seniorenafdeling van de Schaakclub Ten Boer nog redden. Opgericht in 1948 lijkt er in 2015 een einde aan te komen. Ruim 67 jaar seniorenschaak in Ten Boer dreigt nu definitief verloren te gaan. Gelukkig gaan de ruim 30 jeugdleden nog wel onverdroten door.

Alle media-aandacht van de laatste weken ten spijt, de artikelen op mijn blog  (b.v. SC Ten Boer en het bord in de wilgen (juli 2014) ) en die van recente datum op de populaire schaaksite van Albert Prins - zie: albertsschaakblog - het mocht allemaal niet baten.

Op wat sympathieke reacties uit Groningen na was er vanuit de regio Ten Boer niets van dat alles te bespeuren.

Het verenigingsleven in de avonduren in Ten Boer, maar ook in de rest van Nederland dendert achteruit. Sociale contacten regelen we wel digitaal lijkt het motto van de huidige dag. Elkaar fysiek ontmoeten, daar maken we geen tijd meer voor. Toch is het wel zo gezellig in mijn ogen.

Dorpshuizen lopen leeg, ze zijn en worden door dit soort zaken niet meer rendabel en sluiting dreigt. De rest van het verenigingsleven zal vroeg of laat volgen. Een mannenkoor, de toneelclub en onlangs nog zangkoor Spirit gaven al de 'geest' hier in Ten Boer en de schaakclub zal hoogstwaarschijnlijk volgen.

Waarom? Dat is de grote vraag. Veranderende tijden, te druk met ons werk, sociale media allemaal mogelijke antwoorden. In elk geval .....


Afbeeldingsresultaat voor schaakklok
De vlag op vallen voor de Schaakclub Ten Boer, let wel de seniorenafdeling
.... is schaken gewoon een schitterende sport en ook nog eens nagenoeg blessurevrij. Wat wil je nog meer?
Strategie, logisch denken, psychologie, blunders, geniale zetten, wonderbaarlijke ontsnappingen en overwinningen en de natuurlijk zeldzame, maar o zo verschrikkelijke, nederlagen.  Het enige wat je nodig hebt, is een klein clublokaal en een beetje horeca in de nabijheid.

De spanning van een lange, intensieve partij is een stuk vermoeiender dan het spelen van een voetbalwedstrijd schreef ik al eens eerder. Ik kan het weten als ex-voetballer en intensief sporter. Natuurlijk kun je het je zelf als schaker zo gemakkelijk maken als je wilt, maar dan moet je wel tevreden zijn met wat mindere resultaten. Het zit niet in mij.

Heerlijk vind ik het nog steeds wanneer je op het maximum van je kunnen b.v. een sterkere speler weet te verschalken. Heerlijk vind ik het nog steeds wanneer een heel klein foutje van de tegenstander wordt opgemerkt en een langdurige aanval kan beginnen. Zelfs gisteren nog, misschien de één na laatste clubavond.

Velen denken dat het schaakniveau van de clubleden misschien veel hoger is dan bij de gemiddelde speler. Ik kan u vertellen, dat juist het merendeel van de clubleden van oorsprong de huis-tuin-keuken-liefhebber is en dus ook van dat niveau of door ervaring misschien iets hoger. Zelden of nooit doen ze iets extra's om hogerop te komen. Gewoon liefhebbers dus.

Afbeeldingsresultaat voor carlsen magnus
Magnus Carlsen - wereldkampioen
Slechts vijf, zes man hadden we nodig om het voortbestaan te redden. Ze zijn er in onze gemeente, maar komen om uiteenlopende redenen niet (meer). Natuurlijk kunnen we nog meer aan de weg gaan timmeren, maar de energie daarvoor komt meestal van de jongere garde en daarvoor is bij onze club gewoon nieuw bloed nodig.

Een wonder is dus noodzaak. Bent u schaakliefhbber en wilt u onze laatste strohalm zijn en kunt u bij voorkeur ook nog een aantal anderen charteren voor deze club dan kunt u zich melden bij mij (050-3023474) of Albert Prins (050-3022085).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...