donderdag 21 mei 2015

Omlandia B1 - topscorers en terugblik seizoen 2014-2015

Kevin Potgieter (8)

De spelers, begeleiding en supporters van Omlandia B1 kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen. Toch was het een seizoen met pieken en dalen. We zagen een stroeve start in de gewone competitie, belandden op de zevende plek, maar eindigden met een geweldige eindsprint toch nog op de tweede plek.

Het belangrijkste kenmerk van het team, waarvan ik nu de meeste spelers al ruim tien jaar ken en volg, is de geweldige vriendschappelijk sfeer, de teamspirit en de enorme wilskracht die elk jaar weer naar voren komt.
En de liefde voor het voetbal natuurlijk, die aan dit alles ten grondslag ligt. Zo gaan ze bijvoorbeeld samen uit zichzelf trainen in augustus, omdat er nog geen trainer is. De basis is dan min of meer gelegd voor een goed seizoen zou je zeggen met zo'n mentaliteit en instelling.

Eind augustus gaat de bekercompetitie dan van start. De eerste tegenstander: Bedum uit, altijd lastig.

Bekercompetitie
Aardige gasten
Bedum heeft het dit seizoen onze jongens telkens bijzonder lastig gemaakt. Drie keer troffen ze elkaar dit sei zoen. Telkens komt Bedum op voorsprong, lijkt te gaan winnen, maar op het eind van de wedstrijd komt Omlandia telkens op karakter terug. Twee keer gelijk en de laatste wedstrijd (competitie) wordt met enig geluk gewonnen.

Na een gelijkspel wordt in de tweede wedstrijd NEC Delfzijl B2 met 11-0 volledig van de mat gespeeld. De domper komt in de derde cruciale wedstrijd tegen DVO, die kansloos op verlies afging.

Dat betekende een vlotte uitschakeling en dus kon het team zich volledig op de competie gaan richten.

Competitie - 1e helft

Mijn gevoel zei me vooraf, dat we zouden kunnen meedoen om de eerste plaats dit seizoen. Een enorme teleurstelling volgde, want dat leek en werd al vrij snel een hopeloze zaak. Veel woorden zullen we daarom niet meer aan de eerste helft van de competitie verspillen. Het liep af en toe voor geen meter, het liep te stroef, de doelpunten vielen wel, maar achterin werden te vaak kansen weggegeven. Simpel gezegd, we kregen te veel goals tegen.

Gelukkig betekende dat nog niet dat er veel verloren werd, maar wel dat de latere nummer één GVAV Rapiditas vrij snel uit zicht verdween. Ze hebben het hele seizoen maar nauwelijks een steek laten vallen.

Omlandia B1 verloor in de eerste tien wedstrijden uiteindelijk twee keer en speelde, vaak onnodig, in totaal vijf keer gelijk. De tussenstand: een enigszins beschamende 7e plek op de ranglijst na tein wedstrijden.

Competitie - 2e helft

De negatieve knop werd in feite al omgedraaid in de eerste wedstrijd tegen de latere kampioen. Er werd nog wel verloren, maar vele kansen op winst gingen verloren. Dat was half november 2014 en vanaf dat moment begon het als een speer te lopen.

Achterin werd de boel veel beter dicht getimmerd en het aantal tegengoals ging met 50% (!) naar beneden. De snelle voorhoede bleef gebruik maken van de kansen die zich voordeden en het resultaat was louter overwinningen. Weliswaar allemaal kleine zeges (5x keer met slechts 1 doelpunt verschil), maar met allemaal met overtuiging en wilskracht tot stand gekomen

Ongeslagen bleven ze in de laatste elf wedstrijden. Alleen met een onnodig gelijkspel tegen Gorecht B2 werden nog punten gemorst. De kampioen, GVAV Rapiditas B1, werd nagenoeg kansloos opzij gezet met 3-1.

Het resultaat: een opmars zonder weerga van plek 7 naar 2 en Bedum op het laatste moment voorbijgestreefd. Om een of andere reden geeft dat altijd een extra goed gevoel.

Een overzicht van de score opgesplitst in de eerste helft en tweede helft:

Ruststand 2e helft Eindstand
voor tegen voor tegen Voor Tegen
beker+nacomp 5 7 13 8 18 15
comp.1e helft 16 11 12 9 28 20
comp. returns 8 3 17 7 25 10
Totaal 29 21 42 24 71 45

In totaal heeft Omlandia B1 zo'n 202 maal in twintig competitiewedstrijden een goede scoringskans gehad. Hiervan zijn 53 beloond met een doelpunt, een effectiviteit van 26% en dat mag gerust goed genoemd worden.

Afbeeldingsresultaat voor topscorer

v.l.n.r.. Bodhi, Robbert, Erwin
Robbert Veldman is met grote voorsprong de topscorer geworden. Het bijzondere aan het totaal van 18 doelpunten was dat het merendeel, namelijk 15, al in de eerste helft van de competitie en beker werd gescoord. Wat blessureleed en misschien de vorm was misschien de oorzaak van een wat magere oogst in de tweede helft van de competitie.

Gelukkig namen vooral Roy en Kevin de verdere productie over, maar Robbert zijn eerste plaats kwam bij lange na niet meer in gevaar. Robbert, hierbij van harte gefeliciteerd.

volgorde Naam 1. Totaal Comp. 2. Totaal Beker en ov. Totaal In %
1 Veldman, Robbert 13 5 18 25%
2 Boer, Roy 9 3 12 17%
3 Bolhuis, Remco 7 2 9 13%
4 Jonkman, Vincent 4 3 7 10%
5 Potgieter, Kevin 6 1 7 10%
6 Bos, Erwin 3 2 5 7%
7 Hoeksema, Jeffrey 2 2 4 6%
8 Vries, de, Michael 3 0 3 4%
9 tegenstander 3 0 3 4%
10 Kuipers, Guus 2 0 2 3%
11 Brookman, Jeroen 1 0 1 1%
12 Dijkhuizen, Robert 0 0 0 0%
13 Galen, van, Liam 0 0 0 0%
14 Maatman, Koen 0 0 0 0%
15 Potgieter, Alwin 0 0 0 0%
16 Prenger, Bodhi 0 0 0 0%
53 18 71 100%


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...