zaterdag 19 april 2014

Omlandia B1 onderuit bij koploper NEC

Paashaas
De vlag in top bij Neptunia
'De baas zijn op het veld' zou mijn persoonlijke doelstelling zijn bij een wedstrijd, bij elke wedstrijd. Uitgaan van je eigen kracht ongeacht wie de tegenstander ook is. Daarbij maakt het niet uit of het nou een voetbal-, schaak- of klaverjaspartij is.

Dat betekent dus, dat jij / jouw team het spel wil bepalen vanaf het begin en dat je hem zeker geen kans geeft om de zaak rustig op te bouwen. Als een paashaas recht de koplampen inkijken en afwachten wat er gaat gebeuren en er maar het beste van hopen, is dan ook meestal geen goede voorbode van zijn toekomst.

Het is zaterdag 19 april en we staan in het gehucht Biessum onder de rook van Delfzijl. Onder een strakblauwe lucht en een heerlijk lentezonnetje mogen we toekijken bij de wedstrijd tussen de nummer vier, Omlandia B1, en koploper NEC (Neptunia Eems Boys Combinatie). Omlandia was de Paashaas van de dag.

De Neptunia-verdediging kende een rustige start
Omlandia beschikte vooraf over de meest doeltreffende voorhoede van de competitie. Ze hebben twee supersnelle spitsen en een dodelijke afmaker. De verdediging staat als een huis en ook het middenveld is uitstekend bezet.

Toch werd de tegenstander geen strobreed in de weg gelegd bij de opbouw naar voren. De lange Neptunia-verdedigers wandelden in alle rust 25 minuten lang rustig naar voren. Ze konden vervolgens vrijwel ongehinderd een pass geven op de voorhoedespelers. Het resultaat: 7 goede kansen tegen 1 voor Omlandia en 2-0 achter voor de Ten Boersters.

Dat Omlandia misschien wel de betere ploeg is als ze direct de zaak achterin onder druk zetten, blijkt in de laatste 5 minuten van de eerste helft. Als een wervelwind vliegen ze er in en het mag een wonder heten dat er niet werd gescoord. Daarnaast raakte de tegenstander af en toe in paniek en het is eigenlijk heel simpel: onder druk ga je fouten maken en dat deed ook de koploper.

Eindelijk in de aanval
Jeffrey Runhart schiet over, Ricardo van Coevorden schiet tegen de linkerpaal en de bal vliegt rechts voorlangs. Even later plukt hij, vliegend op 2 meter hoog, de bal uit de lucht, maar ziet zijn kunststukje net mislukken.

Ook deze bal gaat over en doet nog vier tot vijf weken lang 'ping' in de Biessumer bossen en wateren. Een zoektocht met de mini-Neptunia-onderzeeboot mocht tot op heden nog geen resultaat hebben.

Ook een vrije trap bij de 16-m mocht jammergenoeg niets opleveren. NEC stond er bij en keek er naar en keeper Alwin hadden ze niet meer in beeld. 'Waarom niet eerder?', denk ik dan.

Op herhaling

Tot mijn grote verbazing wordt er in de tweede helft niet op dezelfde weg verder gegaan. Het is zelfs grotendeels weer vergelijkbaar met het begin van de eerste helft. Dit keer bleef het echter wel bij slechts één kans voor NEC, maar die was wel weer direct raak. Een keurige aanval over links werd met een rake kopbal afgemaakt, 3-0. Een ogenschijnlijk hopeloze achterstand, maar zoals we vorige week zagen, gebeuren er af en toe wonderen.
Slotoffensief
In de 65e minuut met nog een kwartier op de klok werd dan ook eindelijk begonnen aan een slotoffensief. Ook nu weer bleek, dat bij druk op de achterhoede van de tegenstander de Omlandia-verdediging vrijwel geheel werd gevrijwaard van enig gevaar. Sterker nog, ook nu weer volgde een serie kansen van Omlandia op rij, die gemakkelijk de 3-3 hadden kunnen opleveren.
Jeffrey kan dit keer alleen op de keeper afgaan, maar ziet de bal door deze onderschept worden. Ricardo doet een minuut later hetzelfde.

Het is Kevin Potgieter, die dan eindelijk acht minuten voor tijd, fraai de verdiende 3-1 scoort. Twee minuten voor tijd telde ik zijn tweede al, maar zijn fraaie wipper was net niet hoog genoeg. Toch werd het een minuut later 3-2 door een eigen doelpunt van Neptunia.

De aanstaande kampioen (1x winst in twee wedstrijden is genoeg) ging in de slotfase helemaal uit zijn dak in negatieve zin. Vervelend tijdrekken, tergend langzame wissels en vele overtredingen resulterend in een rode kaart in de slotseconden.

Desondanks was het slotoffensief van Omlandia te laat. Het bleef 3-2 en Omlandia verloor dus. De Paashaas begreep te laat wat de koplampen betekenden. Het was weer een leerzame dag. Langzaam verdwijnt de zon onder de horizon.

Er volgt nu nog één wedstrijd en wel uitgerekend tegen de concurrent voor de periodetitel Bellingwolde, die bij winst deze in de wacht zal slepen. Dat wordt weer een Omlandia-stadion, die nokkie-nokkievol zit ergens in mei. Gelukkig is het dan geen Pasen meer.

De statistieken: NEC B1 - Omlandia B1 ( 1e resp. 2e helft en totaal)
Corners: 2+4 = 6 resp. 4+0=4
Kansen: 7+4=11 resp. 5+4=9
Doelpunten: 2+1=3 resp. 0+2=2
Efficiency: 27% resp. 22%