Omlandia B1 knokt zich met tien man langs GVAV Rapiditas

Het wonder van Ten Boer
Kijken naar het groeien van gras
 was vandaag langdurig interessanter
Het is zaterdag 12 april 2014 en de zoveelste wonderschone lentedag van het jaar een feit. De Omlandia-voetballers pasten zich bij het weer aan, want het kijken naar het groeien van gras was, ondanks een enerverende opening, ruim driekwart van de wedstrijd interessanter dan de wedstrijd Omlandia B1-GVAV Rapiditas B3.

In de laatste twaalf minuten hadden ze echter het 'wonder van Ten Boer' op de agenda gezet en ontsnappen ze vanuit een ogenschijnlijk dramatische achterstand. Met slechts tien man knokken de Omlandia-boys zich vanuit een 1-3 achterstand naar een 4-3 overwinning.

Jeffrey Runhart
Stipt om half elf fluit de scheidsrechter voor de aftrap. Een oude bekende voor Omlandia B1, want ook in Bedum was hij paraat.

Een kort intermezzo. In discussie gaan met een scheidsrechter zou bij elke club verboden moeten worden en vele wedstrijden zouden een veel sportiever verloop hebben. Maar het is in Nederland nou eenmaal zo, dat we allemaal gelijk hebben en dat laten we de hele wereld zien en merken in zowel daad als (scheld-) woord. Of  dat verstandig is, is een tweede. We komen er later op terug. Terug naar de wedstrijd.

In de eerste wedstrijd was Omlandia de veel sterkere ploeg, maar liet zich destijds in de slotfase twee punten afsnoepen. Na een 3-1 voorsprong werd het 3-3. Dat zou op kordate wijze wedstrijd vandaag even worden rechtgetrokken was mijn verwachting vooraf. Zoals zo vaak liep het weer eens wat anders.

De start van Omlandia was in elk geval wel veelbelovend en overdonderend. Een perfecte pass in de eerste minuut van Carlos Chrysotome op Ricardo van Coevorden werd door onze topscorer voortreffelijk afgemaakt en het staat 1-0. In gedachten pakte ik het schema van 80-0 er al bij.

Ik ben een rasoptimist van nature zoals u weet, maar met beleid vanzelfsprekend.  Immers hier stond de tegenstander met de meeste tegendoelpunten en het Omlandia-team zou tot op het bot gemotiveerd moeten zijn na de 3-3 van de vorige keer. Ook zichtbaar voor de omstanders deed de GVAV-verdediging het al in zijn broek voor onze jongens. Toch....liep het dus iets anders.

Na de 1-0 was er van goed samenspel en positiespel bij Omlandia geen enkele sprake meer. Talloze keren werd er balverlies geleden op het middenveld zonder een zichtbare wil om de gemaakte fouten te corrigeren. Te vaak stonden de middenvelders te snel op één lijn met de voorhoede en dus grote gaten er achter.

Het gevolg GVAV Rapiditas kon gedurende de hele eerste helft naar hartenlust aanvallen en gebruik maken van de enorme ruimte na balverlies bij Omlandia. Ook de GVAV-verdediging werd niet vroeg aangepakt en kon ook al in alle rust aan de opbouw naar voren meewerken. Het was een makkie voor hun gedurende de eerste helft.

Eén ding had de tegenstander namelijk wel t.w. supersnelle en handige spitsen. De Omlandia-verdediging liep als gevolg van de gatenkaas op het middenveld van hot naar her om al het gevaar te keren. De gevolgen waren er dan ook. In de vierde minuut zagen we een snelle aanval over de linkervleugel van GVAV. De bal werd nog wel onderschept, maar levensgevaarlijk door het centrum teruggespeeld.

De lezer begrijpt het al. Ook deze werd onderschept en i.p.v. een ruime 4-0 voorsprong volgens het '80-0-schema' staat er plotseling 1-1 op het bord. GVAV rook kansen en ging met hart en ziel verder ten strijde. Het mocht desondanks niet veel gevaar voor het doel van Alwin Potgieter opleveren.

Dan valt er uit het niets de 1-2 uit de lucht. Een schitterend genomen vrije trap vanaf zo'n 35m vliegt met een mooie curve over Alwin in de rechter bovenhoek. Dat kon er ook nog wel bij. De wedstrijd leek een drama te gaan worden en van enige vechtlust bij Omlandia was niets te zien. Het gras groeide ondertussen gestaag verder.

Na de rust hetzelfde spelbeeld gedurende negen minuten, maar in de 49e minuut werd er niet gefloten voor een kleine overtreding tegen een Omlandia-speler. Natuurlijk moest dit grote onrecht 'gemeld' worden en de betrokken speler kon voor de zoveelste keer vertrekken.
Doodzonde, want het is nog steeds een topspeler in de dop. Een zeldzame techniek en spelinzicht dreigt naar het zich laat aanzien verloren te gaan voor het voetbal. Ik hoop, dat ik ongelijk krijg.

Omlandia is aangeslagen en GVAV krijgt twee kansen op rij om de knock-out uit te delen. Ze missen. Omlandia krijgt tussendoor ook twee kansje op de gelijkmaker, maar Jeffrey Runhart en Ricardo missen ook.

Dan weer een vrije trap voor GVAV in de 67e minuut vlak bij het 16-m-gebied. Het is raak en dus 1-3. Niemand van Omlandia gelooft er nog in. Zelfs bij mij was nu sprake van enig pessimisme. Het 80-0 schema lag al lang in de prullenbak.
Mooie lente

'Wonder van Ten Boer'

Wat er vervolgens echter gebeurde, komt alleen in boeken en films voor. Omlandia trekt zichzelf aan de haren omhoog uit het diepe dal en perst er met grote vechtlust en inzet plotseling een groot aantal aanvallen uit in de laatste twaalf minuten.

In de 68e minuut zet Jeffrey goed door en scoort vanaf links de 2-3. Weer een minuutje later een aanval over de rechtervleugel. Eindelijk lukt het Nick Oostland eens goed door te stomen richting de achterlijn en levert een prima voorzet richting doelgebied af. Ricardo knikt de bal keurig in het doel. Het lijkt allemaal zo simpel soms. Het staat opeens 3-3 en je zou gezien het totale wedstrijdbeeld hiermee tevreden kunnen zijn.

Maar GVAV is ondanks de veldmeerderheid opeens een aangeslagen bokser. Toch komen ze nog één keer gevaarlijk dicht in de buurt van een doelpunt. De genadeklap wordt gelukkig niet uitgedeeld. Dat doet wel Omlandia. In een alles-of-niets-offensief worden er in de slotminuten nog twee aanvallen op de mat gelegd.

Weer is het topscorer Ricardo, die aan de basis van het succes ligt. Vanzelfsprekend haast, dat het nu wel opeens allemaal voortvloeit uit voortreffelijk samenspel van het hele team. Eerst schiet hij om het extra spannend te maken twee minuten voor tijd nog eens voorlangs, maar bij de tweede voltooit hij zijn hattrick en zet één minuut voor tijd de wonderbaarlijke 4-3 op het bord. Omlandia wint. Het wonder in Ten Boer. Ongeloof staat bij spelers van beide teams en alle toeschouwers langdurig op de gezichten.

Alleen het gras groeide gestaag verder. Wat kan dat toch inspirerende schrijflust opleveren. En de twaalf minuten natuurlijk. Bedankt heren.

Statistieken Omlandia B1 - GVAV Rapiditas B3: (1e +2e helft resp. totaal)
Corners: 0+2=2 resp. 2+0=2
Kansen: 3+6=9 resp. 3+3=6
Doelpunten: 1+3=4 resp. 2+1=3
Efficiency: 44% (hoog) resp. 50% (hoog).