zaterdag 12 oktober 2013

Zwaarbevochten zege Omlandia B1 op koploper Lewenborg

Enerverende tweede helft
'Yes, we can!' is een bekende slogan. Ga in jezelf geloven, want je kunt soms meer als je denkt. Je haalt doelen waarvan je zelf soms niet eens wist dat je ze kon te bereiken. Vandaag 12 oktober was zo'n dag voor Omlandia B1.

Met misschien enig geluk, maar met grote inzet werd koploper Lewenborg in de slotfase van de wedstrijd opzij gezet. In de stromende regen werd het 3-2 voor de Omlandianen. Een anonieme Pelikaan had al voorspeld, dat de koploper deze dag punten ging verliezen. Zie reacties vorige 2 blogs.

Bij de aftrap om tien uur was het nog even droog, maar dat was van korte duur. Na een kleine tien minuten was een gestaag vallende regen een feit en dus een kille en kletsnatte bedoening tot het einde voor spelers en toeschouwers.
Kort na aanvang., nog heel even droog

Lewenborg B1 was dus de tot dan toe ongeslagen tegenstander. Hun doelscore na vijf wedstrijden 21-3. Een goede aanval en een sterke verdediging zou je denken op basis van deze cijfers. Omlandia trok zich er niets van aan en ging na het eerste fluitsignaal als een wervelwind van start met een flitsende aanval over de rechtervleugel. De poging smoorde nog ergens bij de cornervlag.
 In de vierde minuut volgde de tweede, nu een modelaanval uit het boekje. Op de linkervleugel krijgt Robbert Veldman de bal en vliegt naar voren. Met een grote zwaai gaat de bal naar de rechtervleugel waar Jeffrey Runhart staat. Deze neemt perfect aan, omspeelt de laatste verdediger en schiet de bal strak in de linkerhoek van het doel, 1-0. Een enorme mentale dreun voor de tegenstander, die dus nog maar nauwelijks een tegendoelpunt had geincasseerd.

Wervelende start van Omlandia
Lewenborg krijgt desondanks even later een dot van een kans om gelijk te maken. Een woest ingeschoten bal verdwijnt echter in een grote menigte van spelers na spetterend de lat en doellijn te hebben geraakt weer uit beeld van de keeper.
Even later ziet keeper Alwin Potgieter de bal overvliegen en vervolgens na een moeilijke uittrap de bal net zo snel weer terugkeren, maar gelukkig verdwijnt het schot recht in zijn handen. Ook bij het derde schot van Lewenborg na een klein kwartier staat hij op de goede plek en maakt het gevaar onschadelijk.

Tot de dertigste minuut golft het spel heen en weer op het middenveld. Kansen zijn er weinig te noteren, maar dan belandt de bal weer eens bij Robbert. Het lukt hem om het strafschopgebied binnen te dringen en te schieten. De bal gaat voorlangs en verdwijnt rakelings langs de rechter doelpaal achter de lijn.
Ook Lewenborg dringt het strafschopgebied binnen en scoort, maar de scheidsrechter keurt in mijn ogen het doelpunt terecht af wegens duwen.
Als laatste in de eerste helft is Jeffrey nogmaals gevaarlijk, maar dit keer is de keeper van Lewenborg beter geposteerd.  Ondanks een licht positioneel overwicht van Lewenborg gaat Omlandia met 1-0 de rust in.
Aftrap 2e helft

Na de rust vallen de notities moeilijker op papier te zetten door de regen. Wel neemt Lewenborg meer en meer het heft in handen. Dankzij een Omlandia-verdediging, die met hart en ziel streed om de voorsprong vast te houden, bleef het doel van Alwin nog lange tijd schoon. Toch noteer ik eerst nog meer kansjes voor Omlandia dan voor Lewenborg. Jeffrey vlak na de rust en Ricardo van Coevorden na zo'n tien minuten zelfs twee keer kort na elkaar weten het net jammergenoeg niet te vinden. Net niet dus.

Dat deed Lewenborg wel na ruim twintig minuten. Een afstandsschot verdwijnt plotsklaps met een grote boog over Alwin in het doel. Enig geluk misschien, maar gezien het spelbeeld niet helemaal onterecht. Nog geen twee minuten later volgt opnieuw een ongelukkige verdedigingssituatie zullen we gemakshalve maar even zeggen.
 De bal komt even buiten het 16m-gebied bij een Lewenborg-speler en van grote afstand wordt een schot gelost. Het is weer raak, 1-2. Nu is het een enorme mentale dreun voor Omlandia.

Weinigen, misschien ook sommige spelers, zullen hebben gedacht, dat het team de klap nog te boven zou komen. Ik ben van mening, dat met zulke supersnelle en technische aanvallers en idem dito verdediging en middenveld er altijd nog een goede kans is om desnoods in de laatste seconde de zaak recht te trekken. De vraag is altijd of ze dit zelf ook beseffen. 'Yes, we can.' moet dan ook het teammotto worden.

Het spel wordt na de 1-2 chaotischer aan beide zijden. Positioneel wordt nu door de teams menig foutje gemaakt, maar het is voornamelijk Omlandia, dat vecht voor wat het waard is in de laatste tien minuten. Drie corners op rij volgen er voor Omlandia, maar er vloeit geen groot gevaar uit. De klok tikt onverstoorbaar door en de minuten verstrijken.

Dan vier minuten voor tijd. Jeffrey (?) ontvangt de bal en geeft een goede voorzet af, die keurig op het hoofd van Ricardo belandt. Bewust of onbewust, maar de bal verdwijnt via speler en graaiende handen van de keeper in het doel. Het staat 2-2.

Lewenborg is vertwijfeld en aangeslagen. Omlandia probeert het na dit succesje nogmaals en nog eens over de rechtervleugel. Roy Boer krijgt de bal en heeft de keus tussen aanspelen van Jeffrey of een lukraak schot richting doelgebied. Hij kiest voor het laatste en tot verbazing van vriend en vijand ziet hij de waarschijnlijk gladde bal met enig geluk via de handen van de keeper in het doel verdwijnen.

Het staat 3-2 en het wonder is geschied. Ondanks nog heel wat blessuretijd lukte het Lewenborg hierna niet meer nog iets gevaarlijks op de mat te leggen en de zwaarbevochten winst ging dus naar Omlandia. Een enorme pluim voor het hele team en de instelling is dit keer op zijn plaats. Ga zo verder, jongens!