zaterdag 19 oktober 2013

Omlandia B1 snoept punt mee bij Noordster

Stadion Noordster, Oude Pekela, tot de nok toe uitverkocht
(klik voor vergroting)

Noordster B1 was zaterdag 19 oktober de tweede zware tegenstander op rij voor Omlandia B1. In verliespunten was de club uit Oude Pekela zelfs de nummer één in de competitie.

Zouden de Ten Boersters na de winst vorige week op koploper Lewenborg in staat zijn dit kunststukje in het hol van de leeuw, in dit geval Oude Pekela, te herhalen? Uw blogger dacht van wel, de kwaliteit van het team is gewoon goed en de jongens moeten in staat zijn om met de top om het kampioenschap mee te doen is mijn stelling. Toch zegt de titel van dit stukje natuurlijk al iets over de gang van zaken vandaag.

Blok beton

Ook nu weer gaf Omlandia in de wedstrijd als eerste zijn visitekaartje af. Al na twee minuten lukte het Robbert Veldman om de verdediging op links te omzeilen en een goede voorzet te geven. Ricardo van Coevorden raakte de bal vlak voor doel wel, maar op een ongelukkige manier en de bal ging naast. Noordster beet een minuut later direct van zich af met een schot op het doel van Alwin Potgieter, welke nog net door hem kon worden overgetikt.

Corner. Even hierna 0-1 voor Omlandia door Jurry de Boer
In de zesde minuut volgt een corner voor Omlandia. Robbert krijgt de bal bij Carlos Chrysotome, die deze doortikt naar Jurry de Boer. Ogenschijnlijk vanuit een moeilijke positie lukte het hem toch om de bal hard in het doel te schieten.
0-1 voor Omlandia. Yes!

´En dit keer geven we de voorsprong absoluut en nooit en te nimmer meer uit handen´, zou de gedachte van het team moeten zijn, denk je dan als buitenstaander.
 Ik wacht al weken op deze mentaliteit, wat ook zichtbaar zou moeten zijn in het spel. Spelen als een blok beton, zeker achterin bij potentieel gevaar, maar ook nu weer moeten we kennelijk weer een weekje geduld hebben. Desondanks verwacht ik dat dit zeker goed gaat komen de komende weken.

De lezer raadt het al. Noordster maakte dus gelijk, zelfs al na vier minuten. Een slordige te langzame terugspeelbal op Alwin met een tegenstander vlak in de buurt betekende de 1-1.
Hierna golft het spel wat heen en weer, maar Noordster is even de overheersende ploeg. Dat blijkt na een dik kwartier met vier kansen op rij in drie minuten. De eerste wordt alweer door Alwin overgetikt, de corner levert een schot op wat naast ging, tenslotte twee afstandsschoten, die gelukkig ook niet al te gevaarlijk waren.

Op herhaling

In de 26e minuut krijgt Omlandia het doel van de tegenstander weer eens in het vizier. Uit een vrije trap volgt even later een situatie van Ricardo en keeper vlak bij doel. Ricardo wordt aangetikt en struikelt en de scheidsrechter geeft naar mijn mening een terechte strafschop. Ricardo neemt hem zelf en schiet onberispelijk raak in de rechter hoek. Het staat 1-2 voor Omlandia.

Weer kan ik nu de tekst van de alinea nu weer gaan herhalen, maar u begrijpt het al. Binnen een minuut staat het namelijk 2-2. Goed van een Noordster-aanvaller natuurlijk, die eerst drie man vanaf de rechtervleugel passeert en dan met een schot vanaf de 16m-lijn ook Alwin passeert. Toch had ik het gevoel, dat er gewoon niet scherp werd verdedigd op dat moment.

Hierna desondanks direct al weer een kans voor Omlandia om op voorsprong te komen. De keeper van Noordster, een invaller en normaal dus veldspeler, is echter, hoewel af en toe onzeker, toch een lastige sta-in-de-weg vandaag. Dan is er alweer pech voor Omlandia. Nu valt de snelle spits Robbert uit met een knieblessure. Dennis Lode is zijn vervanger. In de laatste minuut van de eerste helft volgt nog een kansje voor Nick Oostland, die een verre vrije trap ook alweer in de handen van de keeper ziet eindigen. Kortom, het staat 2-2 bij rust.
Ruststand 2-2

Spatwerk op de lat

De start van de tweede helft is voor Noordster. Binnen een minuut ziet Alwin een bal op de lat spatten, maar ook Ricardo krijgt in de counter een kans. Weer staat de keeper van Noordster op de juiste plek.
Beide teams knokken voor wat ze waard zijn. Weer volgen er van Noordster-zijde even later van afstand twee schoten op het doel van Alwin, beide mis. Pas na twintig minuten zet Omlandia er weer iets tegenover, maar ook Dennis ziet een schot ver over gaan.
Omlandia neemt vervolgens speltechnisch tien minuten lang even het heft in handen. Jurry ziet een voorzet voorlangs gaan, Ricardo schiet naast en een kopbal van Nick gaat over. Ook Roy Boer mag op doel schieten. Hij is goed voor een mogelijk kanonschot, maar dit keer was het te slap allemaal.

Deceptie

Dan vier minuten voor tijd de grote deceptie. Voor zowel Omlandiaan en Noordster-supporter.
Een aanval van Noordster over links. De gedreven aanvaller lukt het om ondanks een dichtbij staande Omlandia-verdediger een schot te lossen op doel. Alwin tikt de bal nog net weg, maar wel voor de voeten van een tweede aanvaller, die keurig intikt, 3-2 voor Noordster, een modelaanval.
Het Omlandia-team lijkt verslagen. Dan plotsklaps, terwijl ik zit te schrijven, de opmerking van mijn buurman Freddy de Boer: 'Het doelpunt wordt afgekeurd.' Ongeloof, een grap? Nee, een vlagsignaal voor buitenspel werd gehonoreerd door de scheidsrechter. Op de beslissing werd sportief gereageerd door de tegenstander Noordster en haar toeschouwers, die daarvoor een enorme pluim verdienen. Dat is wel eens anders gegaan.

Beeld uit de slotfase
In de slotminuten krijgen beide teams nog een dot van een kans. Eerst Noordster, maar de aanvaller met ruim baan schiet gelukkig ver over. In de slotminuut een kans voor Jeffrey Runhart, die veel te weinig wordt gelanceerd door zijn medespelers, vind ik. Bij de eerste keer dat het wel lukte, was het direct gevaarlijk. Jammer genoeg gaat zijn voorzet vanaf de zijlijn net voorlangs. Het zou ook eigenlijk een beetje onverdiend zijn geweest als er was gescoord op dat moment. De scheidsrechter fluit af en de eindstand blijft evenals in april na ook toen een voorsprong van Omlandia 2-2. Qua spelbeeld een redelijke eindstand zullen we maar zeggen.

Statistieken Noordster-Omlandia (1e + 2e helft = totaal)

Kansen: 6+4=10     resp. 5+7=12
Corners: 2+2=4      resp. 1+1=2
Doelpunten: 2+0=2 resp. 2+0=2
Efficiency: 20%       resp. 17%
Bij twijfel niet vlaggen, is de FIFA-spelregel.
Een zeldzaam zeker volkje, onze grensrechters, terwijl ik soms bij slow-motion-beelden soms nog twijfel.